17 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaManşetEmlak ticaretinin euro üzerinden yapıldığı Alanya'da dolara geçiş başladı..

Emlak ticaretinin euro üzerinden yapıldığı Alanya’da dolara geçiş başladı..

Rusya ve Ukrayna Savaşı’nın ardından artan vatandaşlık ve ikamet talepleri için gayrimenkul satışlarında yasal limitlerin dolar üzerinden belirlendiğini belirten sektör temsilcileri, ödemelerin euro üzerinden alınması ile zorunlu hale gelen Döviz Alım Belgesi’nde karışıklıklar yaşanmaya başladığını söylüyorlar.

Her bölgenin kendisine özgü oturmuş bir döviz sisteminin bulunduğunu kaydeden Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, uzun yıllardır euro üzerinden ticaretin yapıldığı Alanya’da artık dolara geçişin hızlandığını dile getirerek şunları söyledi:

“İstanbul’da yıllardır dolar hakim ve bütün satışlar dolar üzerinden gerçekleştiriliyor. Ege’de bazı bölgelerde sterlin üzerinden, bizim bölgemizde ise yıllardır Euro üzerinden ticaret yapılıyordu. Ama devletin yaptığı hukuki düzenlemeler dolar bazlı. Vatandaşlık ve ikametgah kriterlerinde dolar bazlı kriterler var. Bu da paritelerden dolayı sıkıntı olabiliyor. Önceden de tabii ki euro ve dolar arasında ciddi bir fark vardı. Şu an aşağı yukarı eşitlendi, hatta dolar daha güçlü konuma da geldi. Firmalarımız da kademeli olarak fiyat listelerinde dolara geçmeye başladılar. Bu da hukuki karışıklığı ortadan kaldırabilecek bir unsur. Firmalarda ben de duyup gözlemliyorum. Ürünlerini dolar üzerinden sunmaya başlıyorlar.

Alanya’da gayrimenkul sektörünün hızla gelişmesi ile birlikte birçok iş kolu için ana geçim kaynağı haline gelen emlak ve inşaat sektöründe Euro ile ödeme hususunda ciddi bir yanlışlık olduğunu düşündüklerini ifade eden Rest Property sahibi Nihat Tufan, şu açıklamalarda bulundu:

“Özellikle Ukrayna-Rusya gerginliğinin tırmanması ile birlikte şehrimizde artan ikamet ve vatandaşlık için gayrimenkul satın alınmasında, müşterilere Euro üzerinden fiyat verilmesi, yasal zeminde dolar üzerinden limitlerin belirlenmesinden kaynaklı olarak birtakım sıkıntılara neden olmaktadır. Kanunen ikamet izni alımı ve yatırım yolu ile vatandaşlık kazanılması için belirli limitlerin üzerinde değere sahip gayrimenkul alınarak yatırım yapılmasında limitler dolar ile belirlenmiştir. Uygulamada ise müşteriden Euro alınması, zorunlu hale gelen Döviz Alım Belgesinin tazmini sırasında karışıklıklara neden olmakta ve cüzi miktarlar için Uygunluk Belgesi verilmemektedir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için gayrimenkul sektöründe yer alan firmaların taşınmaz fiyatlarını dolar üzerinden belirlemeleri ve müşterilerinden dolar ile ödeme almalarını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde uygulamada oluşabilecek sorunları egale edebiliriz.”

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Seaside Alanya Real Estate sahibi Abdullah Tuncer, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Taşınmaz bedelleri her ne kadar uygulamada yabancı para cinsinden işlem görüyor olsa da, kanuni olarak taşınmaz satış bedelinin tamamının Türk Lirası’na dönüştürülmesi ve bu işlemin belgesi olan Döviz Alım Belgesi’nin Tapu Müdürlüklerine ibraz edilmesi zorunlu olduğundan bir karışıklık yok. Taşınmaz yatırımı üzerinden Türk vatandaşlığına geçilmesiyle ilgili uygulamada ise 400 bin USD karşılığı bedelin resmi kanallardan ödenmesi zorunluluğu var ve eğer USD dışında bir para cinsinden işlem yapılıyorsa işlem tarihindeki Merkez Bankası kurları dikkate alındığından burada da bir karışıklık söz konusu değil.”

Kaynak: Yeni Alanya

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI