21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetEmlak vergisini kimler, nasıl belirliyor?

Emlak vergisini kimler, nasıl belirliyor?

Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda 2 taksit halinde mülkün bağlı bulunduğu ilçe belediyelerine ödenen “Emlak ve İş Yeri Çevre Vergisi”nde emlak için ödenecek vergi miktarları hesaplamak için kurulan bir Rayiç Değer Belirleme Komisyonu var. Komisyonda 1 vergi müfettişi, 1 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilmiş uzman, 1 ilçe belediyesi görevlisi ile 1 muhtarlık temsilcisi yer alıyor. Bu komisyon, Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı tebliği doğrultusunda hareket ediyor ve 4 yılda bir toplanıyor. Bu toplantılarda sokak sokak, cadde cadde rayiç değerler belirleniyor.

2020 yılı emlak vergi değerleri, 2019’daki emlak rayici üzerine yeniden değerlendirme oranının yarısı uygulanarak hesaplanıyor. Her yıl Ekim ayına ait Yİ-ÜFE rakamlarının baz alındığı Yeniden Değerlendirme oranı, yüzde 22.58 olarak açıklanmıştı. Bu oranın yarısı, yani yüzde 11.29 oranında 2019 yılı vergi değerlerinin artırılmasıyla bina, arsa ve arazilerin 2020 yılı vergi değerleri belirleniyor. Örneğin geçen yıl 100.000 TL olan bir konutun vergi değeri bu yıl 111.290 liraya çıktı. Bu rayiç değerin binde 1’i ile ödenecek emlak vergisi hesaplanıyor.

Konutun büyükşehir sınırları içinde olup olmadığına da bakılıyor. Değeri aynı olan konut büyükşehir sınırları içinde yer alıyorsa oran binde 2’ye çıkıyor. Buna bağlı olarak ödenecek emlak vergisi 2019’da 100.000 TL olan konutun 2020 yılında vergi değerinin 111.290 liraya yükselmesiyle birlikte ödenecek emlak vergisi 222.58 TL oluyor.

Konutlarda ve iş yerlerinde arsa değeri ile binanın inşaat maliyeti toplamından emlak vergisi matrahı oluşuyor.

Emlak vergisini geç ödeme cezası nedir?

Emlak vergisi taksitleri (mayıs ve kasım aylarında) zamanında ödenmezse aylık 1.6’lık bir gecikme cezası uygulanıyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

  • Sadece emekli aylığı geliri olanlar ve dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları,
  • Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler,
  • Engelliler,
  • Geliri olmayan ev hanımları ve işsizler emlak vergisi ödemiyor.

Burada istisnalar da söz konusu. Örneğin emekliler, işsizler ve ev hanımları eğer yılda 34 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz tevdiat hesabı faizi, fon gelirleri gibi menkul sermaye iradı olanlar emlak vergisinden muaf olamıyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI