19 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaManşetEmlakçılıkta bir dönem kapandı

Emlakçılıkta bir dönem kapandı

Daha önce açıklanan emlak sektörüne yönelik düzenlemeyle “yetki belgesi” olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilme dönemi bugünden itibaren tarihe karıştı.

Daha önce açıklanan emlak sektörüne yönelik düzenlemeyle “yetki belgesi” olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilme dönemi bugünden itibaren tarihe karıştı.

5 Haziran’da yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte emlak sektöründe faaliyet gösterecek işletmelerin taşıması gereken şartlar hakkında önemli değişiklikler yapılmıştı.

Buna göre yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 3 ay sonra emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmesi için yetki belgesi alması şartı getirilmişti. Ayrıca, bugün itibariyle işletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından kontrol edilecek. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek.

Emlakçılık yapmak isteyenler, yetki belgesi için gereken belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine müracaat edecek. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından, oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilip, yenilenip, iptal edilecek. Geçerlilik süresi 5 yıl olan yetki belgesi, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılacak.

Sektörü düzen getirmesi bekleniyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan il müdürlüklerinin yetki belgesi vermek için gereken altyapıyı hazırlaması ve bilgi sistemini kurması gerektiğini belirtmişti.

Emlak işletmeleri için 5 Eylül’den itibaren yetki belgesi zorunluluğunun başladığını anımsatan Taylan, yetki belgesi almak için de 30 metrekarelik işletmeye sahip olma, meslek odası kaydı, vergi mükellefi olma ve eğitim gibi şartlar getirildiğini dile getirmişti.

Taylan, mevcut emlak işletmelerinin ise metrekare ve eğitim gibi bazı şartlardan muaf tutulduğunu hatırlatarak, “Her önüne gelenin emlakçı olmamasını istiyoruz. Mevcut emlakçılara çeki düzen getirilirken, temel sıkıntı olan bu işi kaçak yapanlara çözüm getirilmiyor. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu işi yapıyor. Her lokanta camında satılık ve kiralık ilanları var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor. Odaya kayıtlı yasal işlerini yapanların işini zorlaştırırken, kaçak çalışanın ‘ayakçı’ tabir edilenlerin de önüne geçilmeli.” ifadelerini kullanmıştı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI