Lokomotif sektörlerden biri olan inşaat sektörü , maalesef iş kazalarında da en önde olmaya devam ediyor.En çok ölümlü iş kazası inşaat sektöründe meydana geliyor.SGK 2010 yılı istatistiklerine göre maden,metal,tekstil ve inşaat sektörleri iş kazalarının en yoğun olduğu sektörler.
Türkiye'deki tüm iş kazalarının yaklaşık yüzde 9,5'i inşaat sektöründe meydana gelirken , iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarının yüzde 23'ü,ölümle sonuçlanan iş kazalarının ise yüzde 30'uinşaat sektöründe meydana geliyor.
TEFTİŞLER,KAZA BİLDİRİLDİKTEN SONRA YAPILIYOR.
2010 yılında iş sağlığı ve güvenliği yönünden 208 iş müfettişi tarafından toplam 1.325.749 işyerinde 17.275 teftiş yapıldı.Bu teftişlerin yüzde 47'si yaşanan iş kazaları ve bildirilen meslek hastalıkları sonrasında yapıldı.
40 BİN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANINA GEREKSİNİM VAR
İşyerleri, az tehlikeli,tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılıyor ve A sınıfı.B sınıfı ve C sınıfı olmak üzere 3 tür iş güvenliği uzmanlığı sertifikası bulunuyor.
Çok tehlikeli iş yerlerine A sınıfı uzmanların bakması gerekiyor ama Türkiye'de geçerli sertifikaya sahip A sınıfı uzman sayısı sadece 80.Bu arada hukuk savaşları nedeniyle sertifikaaları geçersiz hale düşmüş binlerce kişi var.İş sağlığı uzmanları bu kişilerin sertifikalarının hemen geçerliliğinin sağlanması gerektiğini ve yeni kanunla birlikte uzman ihtiyacının 40 bin civarında olacağını söylüyorlar.