Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin 2018-2019 Akademik Yılı açılış törenine katılan Bakan Dönmez burada yaptığı konuşmasında yapay zekanın, kodlamanın, büyük veri yönetiminin konuşulduğu bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek yapay zeka teknolojisine hakim olan ülkelerin dünyanın geleceğinde de söz sahibi olacağını söyledi.
Teknolojiyi artık sadece kullanan değil onu üreten ve ihraç eden bir sistemi kurgulamak zorunda olduklarının altını çizen Bakan Dönmez geçtiğimiz hafta Yeni Ekonomi Programının ilan edildiğini hatırlararak “Programda öne çıkan hususlardan biri de hiç kuşkusuz yüksek katma değerli mal ve hizmetlerin üretimi konusu idi. Türkiye’nin bu hedefine ulaşması için Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyümesi yani hızla bilgi toplumuna dönüşmesi gerekmektedir. Yeni dönemde yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesi başlıca hedefimiz olacak.” dedi.
İthal edilen ürünlerin ağırlıklı olarak Türkiye’de üretilmesi için gerekli adımların atılacağını dile getiren Bakan Fatih Dönmez, “”İleri teknoloji gerektiren yazılım, iletişim, haberleşme, sağlık, enerji gibi pek çok alanda Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. Bugün artık dünyaya teknolojiler yön veriyor. Yeni teknolojilerin üretiminde kabiliyetimizi ne kadar geliştirirsek dünyanın geleceğinde de o kadar söz sahibi oluruz. Aksi takdirde bu işin kaymağını başkaları yer, hamallığı bize kalır. Küresel trendleri ve gelişmeleri takip ederek dünyada yeni gelişen teknolojilerin Türkiye’ye uyarlanması ve en nihayetinde burada üretilmesi, bir adım sonrasında ise yeni teknolojilerin üretim merkezi olarak önemli bir başarı hikayesi ortaya koymak zorundayız.” şeklinde sözlerine devam etti.
Enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için çok önemli adımlar attıklarına ve yapılan her ihaleye muhakkak yerli istihdam ve yerli üretim şartı koyduklarını anımsatarak sözlerini sürdüren Bakan Dönmez yenilenebilir enerjide firmaların en az yüzde 80 yerli mühendis ve işçi istihdam etmek zorunda olduğunu belirtti.
Türkiye’de çıkarılan kıymetli minerallerin, nadir elementlerin veya stratejik elementlerin işlenmesi için yurt dışına gönderildiğini sonra da fahiş fiyatlarla geri satıldığına dikkati çeken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu değerlendirmede bulundu:
“Artık öyle olmayacak. Madenin işlenmesi için gerekli bütün teknolojik alt yapı ve yatırımlar artık burada yapılacak. Maden sahalarımızı yarı mamul ve nihai ürün üretecek fabrikaların kurulması şartıyla ihaleye açacağız. Türkiye büyük hedefleri olan bir ülke. Enerji sektörünü yüksek katma değerli teknolojilerin üretildiği, bilgi ve tecrübeyi değere dönüştürebilen bir alan haline getirmek için gerekli alt yapıyı hazırladık. Enerji gelecek dönemde Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak. Bu alanda yüz binleri bulan istihdam olanakları sağlanacak. En önemlisi de yerli üretim ve teknolojinin yerelleşmesi noktasında ortaya koyduğumuz Ar-Ge, yerli üretim ve yerli mühendis şartları, gelecek dönemde Türkiye’nin uluslararası alandaki rekabet gücüne büyük katkılar sunacak.” dedi.