“HVAC & IR, Verimlilik, Sürdürülebilirlik, Enerji ve Endüstriyel Gelişmeler” ana konu başlıklarında düzenlenen İklimlendirme Konferansı 4 Kasım 2014 tarihinde Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi.
Konferansın “Yalıtımda Performans, Sürdürülebilirlik ve Inovatif Yöntemler” oturumunda konuşma yapan Eruslu, öncelikle enerji verimliliği ile ısı yalıtımı arasındaki ilişkiyi anlattı. Tarihten bu güne kadar ayakta kalan ve geleneksel mimari sistemlerine örnek teşkil edebilecek tüm bina ve yapılarda doğru yalıtım sistemlerinin nasıl kullanıldığını vurgulayan Eruslu, Piramitler, Süleymaniye Camii, geleneksel Antep evleri gibi birçok örnekte iklim koşullarına uygun yöntemle, doğru malzeme seçimi ve tasarımının yapıldığının ortaya çıktığını söyledi.
Eruslu bu kapsamda günümüzde de yalıtımın bölge coğrafyalarına ve binaların konumuna göre yapılması gerektiğini belirtirken, özellikle kullanılacak yalıtım malzemesinin seçimi ve bina mekanik projesine uygun kalınlığının doğru belirlenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Eruslu, Türkiye’nin halen yalıtım levhası kalınlığında Avrupa’nın çok gerisinde olduğunu belirterek, “Avrupa’da binalarda enerji verimliliği hedeflerini tutturabilmek için ortalama 10-15 cm kalınlığında levhalar ile ısı yalıtımı yapılması zorunda iken, Türkiye’de ortalama 4-5 cm kalınlığın ısı yalıtımı için yeterli olduğu düşünülüyor. İstanbul’da mevcut yalıtım kalınlığı 5 cm. Oysa daha enerji verimli ısı yalıtımı uygulamaları için, bina enerji limitleri Avrupa ülkeleri düzeyinde olduğunda, hesaplar sonucu kalınlığın 10 cm’ye çıkması gerekiyor. Bu yüzden binalarda ısıtma ve soğutma için Avrupa’nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz.” diye açıkladı.
Eruslu, “Türkiye’de çatılarda, dış cephelerde, giydirme cephelerde, kapı-pencere ve döşemelerde yalıtım uygulanıyor. Doğru kalınlıkta uygulanan yalıtım ile ısı kaybını engelleyerek yakıt tüketimini azaltmak mümkün” dedi.