13 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşetEngel Kafamızda mı..?

Engel Kafamızda mı..?

Acarlar Şirketler Topluluğu Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Bilge Özdemir; 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü için emlakdream.com’a özel “Mimaride Hayatın Engellerini“ değerlendirdi ve önerilerde bulundu.

2 yıldan beri Salgın Süreci ile,“Hayat Ev’e Sığar“ demeye başladık. Evet, Hayat Ev’e sığar… bir de hayatı ev’e sığdırmak zorunda kalanlar… kalanlarımız… kalacaklarımız var, onları hiç düşünüyor musunuz?

Bugün 3 Aralık; 1992 yılından beri Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Ben de son yıllarda her 3 – Aralık’ da Emlakdream aracılığı ile sizlere ve kendime “engelleri“ hatırlatmaya çalışıyorum.

Engelli yaşam; doğuştan gelen bir yazgı olarak düşünülmemeli, hayatın gerçeği olan yaşlılık gibi geçirilebilecek bir kaza sonucunda ortaya çıkabilecek kader olarak görülmelidir.

Doğuştan engelliliğin dışında, Kişinin yaşlılıkta fiziksel ve ruhsal yönden gerilemesi kaçınılmaz ve geri dönülmez bir süreç olmakla birlikte, yaşanan kazalar – felaketler sonucunda ortaya çıkan engeller, hayatın bir gerçeği olarak karşımızda durmaktadır.

4’ de 1’imiz Engelli Adayı;

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri 65 yaş üstü nüfusumuzun hızla yaşlandığını ve engelli sayısının artığını göstermektedir. Yaşlıların ve Engellilerin toplam nüfus içindeki oranı, her geçen gün artarak yüzde 20’ler seviyesini zorlamaktadır.

Her 4 Kişiden 1′ i için” yaşam alanlarımızda, yer açılması gerekiyor. Tüm proje geliştiriciler, mimarlar, mühendisler, belediyeler, kent planlayıcılar,  insanlığın  konuya dikkatini çekmek istiyorum. Bu tablonun, senaryonun içinde olmayanlar bir gün mutlaka olabileceklerdir!…

Engel Kafamızda mı?

Bir yaşlının veya engellinin günlük yaşam içinde çektiği, çekebileceği sıkıntıları hiç düşündünüz mü ? İzlediniz mi ?… Ben, düşününce, düşünsel engelli olmaktan utanıyorum.

Kentsel ve Kamusal alanlarda ortaya çıkan sorunlar, yarım yamalak kaldırımlar, yollar, göstermelik rampalar, ulaşılamayan… ulaşım araçları. Yaşlı ve Engelli dostu kentler oluşturma anlayışı ile kent mimarisinin düzenlenmesi, şehir mobilyalarının tasarım ve üretimlerinin yaşlılar düşünülerek yapılması gerekmektedir.

Engelli ve Yaşlılara yönelik gayrimenkul geliştirme standartları oluşturulmalıdır.  Yaşadığımız Konutlar ve çalıştığımız ofislerin alanları yaşam standartlarına uygun olmalıdır. Bu standartlar; Kapı giriş genişliklerinden, ıslak hacim ihtiyaçlarına yönelik olmadır. Bu standartlar proje geliştirme standartları içinde olmalıdır.

Bu standartlar, gayrimenkul projelerinde sertifikalandırılmalı ve kamu/belediyeler tarafından desteklenmelidir.

Ulaşılabilirlik!

Kaynağı ya da sebebi ne olursa olsun tüm engelli kişilerin/yaşlıların  ortak sorunu, toplumsal yaşama uyum sağlamada ve günlük gereksinimlerini karşılamakta güçlük yaşamalarıdır. Tüm dünyada, yaşlı ve engellilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerde öne çıkan kavram “Ulaşılabilirlik” ifadesidir.

Acarlar Şirketler Topluluğu Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Bilge Özdemir

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI