4 Ekim Salı günü Erzurum’da gerçekleşecek olan GYODER Gelişen Kentler Zirvesi öncesinde, Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen basın toplantısı düzenledi.
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ve Er Konut Genel Müdürü Yasin Dandan’ın da katıldığı basın toplantısında Sekmen, Erzurum’a yapılan ve yapılması planlanan yatırımları anlattı.
Er Konutla birlikte, kentsel dönüşüm kapsamında Erzurum’a 2000 konut yaptıklarını ifade eden Erzurum Belediye Başkanı Sekmen, 2019 yılında anahtar teslimlerinin yapılacağını söyledi.
Düzenlenen basın toplantısında söze ilk olarak başlayan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin “Burada bir yatırımcı olarak da bulunduğumuz için şehri tanıyoruz. Ekonomik sosyal her anlamda yeniden düzenleme yapılması noktasında Türkiye’nin topyekün ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Biz GYODER olarak birçok bilgiyi aynı raporda özetledik. En son çevre illerden belediye başkanlarımızın katılımıyla özel bir panel yapacağız. Erzurum sonrası biz gelişen kentler zirvesine devam edeceğiz. Hedef gayrimenkul sektörünün kurumlaşması.” açıklamalarında bulundu.
“Kent dokuları ve kültürel miras korunacak”
Daha sonra sözü devralan Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un yatırım değerine değinerek “Erzurum’da hem hükümetin hem de özel sektörün yatırımlarını kamuoyuna duyurma fırsatı vereceksiniz. Bu kentin yatırım potansiyeli, tarihi geçmişi ve gelecekte yapılacak vizyon ve çalışmaları hep birlikte masaya yatıracağız. Kent dokuları ve kültürel mirasın korunması amacıyla devlet sivil inisiyatifinin ortak çalışmasının başarılarına tanık olduk ve oluyoruz.
“Akıllı kentler…”
Şehrimizin tarihi kaynak ve kimliği korumak için büyük bir titizlikle yüpürtülen projelerimiz oldu. Sit alanlarını kapsayan koruma amaçlı planlarını gerçekleştirdik. Ardından burada yapacağımız eserleri kurula sunduk ve sonra tasdik ettirdik. Şunu ifade edeyim Erzurum hükümet tarafından cazibe şehirler kapsamında ki 5 şehir olarak ifade ediliyor. Bunlar ; Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Elazığ, Erzurum.Kale bölgesinin kamulaştırılmasına yaklaşık 100 milyon TL harcadık. Yüzde 40’ını Ankara yüzde 60’ını da biz verdik. Kalenin hemen yanında bat pazarı , taş mağazalar ve kevelciler dediğimiz bir bölge var. Kale ve çevresi yapıldığı zaman şehirde farklı bir iklim oluşturacak. Tarihi binalar restore edilecek ve çevre de o tarihi dokuya uygun şekilde yeniden inşa edilecek. Akıllı kentler gibi akımlar arasında yer alacak ve kültür değerleri korunacak. Korunan tarih ve gelişen Erzurum diyoruz biz bu çalışmalara… Buraya gelenler o tarihi mekanları görmek istiyor. Biliyorsunuz Erzurum’da Rus Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Puşkin’in kaldığı ev var. Biz o evi restore ederek tarihi değerini koruyoruz.
“Avrupa’nın en büyük gözlemevi”
Erzurum’da büyük bir gözlemevi yapılıyor.Bu gözlemevi Avrupa’nın en büyüğü dünyanın da 3. En büyük gözlem evi olacak. Gökyüzü projesi olarak adlandırdığımız bu projemizde 110 dönümü havuz olan bir proje.İçerisinde 12-13 tane müze olacak.
Astronomi müzesi,Kartanesi müzesi,deprem müzesi,olimpiyat meydanı,yaşlılar ve reabilitasyon merkezi,gençlik merkezi,İçinde termal otel ve kongre merkezi ,bilim ve sanayii fikirlerinin üretilebileceği merkez,tarih müzesi,sayılar müzesinin olduğu proje devam ediyor.Katar'da bu projeyi tanıtmıştık.İlgilenenerde oldu fakat hemen arkasından Katar'da çevre ülkelerin yaptırım uyguladıkları yaptırım söz konusu oldu.Netleşmedi.Biz bu projeyi geliştireceğiz başladık devam edeceğiz yatırımcı çıkarsa oturup konuşacağız.Yap işlet modeliyle vermeyi düşündük.
“Et borsası oluşturacağız”
Erzurum’a canlı hayvan borsası yapıyoruz. Hemen arkasından bir et borsası oluşturacağız. Ayrıca ilçelerde de hayvan pazarları oluşturuyoruz.
“2018’de snowboard dünya yarışması düzenlenecek”
Palandöken Konaklı Kayak merkezini bir yıl öne devraldık ve kayağa hazır hale getirdik. 18-19-20-21 Ocak 2018'de burada önemli bir snowboard dünya yarışması gerçekleşecek. Belki ilk kez deneyecekleri yeni pistler var.Kar kalitesi ve uzunluk olarak öyle bir kayak merkezi Avrupa’da yok. Kayak merkezinin tamamını izleyeceğiz ve yeni çitlerin patentini almaktayız. Esnek çitler olacak ve çarptığınızda size zarar vermeyecek . Kayak merkezinin her tarafı kameralarla görülebilecek.4 yeni otel yatırımı daha başlanıyor.” ifadelerini kullandı.
Halk GYO’nun ilk kez Ankara ve İstanbul dışında bir şehre el attığını ifade eden Sekmen şu açıklamalarda bulundu:
İş Bankası verilerine göre 2015-16 yıllarında Türkiye’de en çok konut yapılan şehirlerden biri Erzurum. Bu 5 şehrin içerisinde Erzurum yatırımda öncelikli bir bölge. Yatırım açısından bir cazibe merkezi olduğu için Erzurum önemli yatırımcılar müracaat ettiler. 200’e yakın yatırımcı, ilaç, medikal ürünler, sanayi imalatı olarak Eruzrum’a yatırım yapmak için müracaatta yaptılar. Bunlar planlarını projelerini hazırladılar, arsalarını tahsis ettik. Sanayisi olmayan bir şehrin ayağa kalkması mümkün olmaz.
“6 milyar TL değerinde yatırım teklif edildi”
Erzurum’a son 3.5 yılda yapılan yatırım miktarı 2,5 milyar TL değerinde. Yatırımda yerli ve yabancı yatırımcılardan teklif geldi. yapılan yatırım müracaatının değeri 6 milyar TL değerinde.
Örneğin Erzurum Cam firması bir şişe cam tesisi kurmak istiyor. Kurulacak tesis de yaklaşık 400 kişi çalışacak.Bunun gibi yatırım yapmak isteyen sanayi ve ilaç fabrikaları da yer alıyor.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan Erzurum’u Davos yapalım dedi”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci bir kayak merkezi olan Konaklı bölgemizde, Davos’ta olduğu gibi bir tesis yapılmasını istedi. Erzurum istiyoruz ki bir Davos olsun. Bu şehirde kış spor tesisleri adına her şey var.