26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerEsenyurt'ta imar planı kaosu fiyatları yükseltti

Esenyurt’ta imar planı kaosu fiyatları yükseltti

 

Esenyurt Belediyesi tarafından ilçeye yatırımcı çekmek amacıyla 2008 yılında çıkarılan avantajlı imar planı, bölgede yatırım yapanları zor duruma düşürdü. Bölgeye çok sayıda müteahhit çekmede başarılı olan plan, 2011 yılında Büyükşehir Belediyesi’nce iptal edildi. Bu durum ise bölgede gayrimenkul projeleri yapan müteahhitler ile buradan konut alan yatırımcıları sıkıntılı bir sürecin içine itti. Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkam Fikret İnan, mayıs ayında yaptığı açıklamada bölgede yaptığı projelerde belediyeler arasında yaşanan problemlerden dolayı Esenyurt’ta 100 milyon dolar zarar yaptığını söylemişti.

Bölgedeki sıkıntı aralarında Kullar İnşaat ve Gül Yapı AŞ’nin Otoport projesini. Karden İnşaatta Symbol İstanbul, Özyurtlar’ın N Towers, İnanlar İnşaat’ın Terrace Mix, Yalçıntepe’nin Maximoon, Ersa Inşaat’ın Samsun Tovver, Ukra İnşaat’ın Han Plus’ın bulunduğu çok sayıda projeyi etkilemişti. Bunların bir bölümü Büyükşehir Belediyesi’nin bu yılın haziran ayında çıkardığı imar tadilatıyla sorunlarını çözüp yoluna devam etti.

Arsa karşılığında sorun çözülüyor. İki belediye arasında yapılan görüşmelerde bazı projeler mevcut projelerindeki emsal fazlalıkları karşılığında belediyeye yeni arsa vererek mevcut projelerini kabul ettirirken, bazı firmalar ise satış yapılmış dahi olsa alıcılara ödemelerini yaparak daire sayılarını azalttı. Halen 20’den fazla proje ise sorun yaşamaya devam ediyor. Bu projeler ise halen Büyükşehir Belediyesi ile Esenyurt Belediyesi arasında anlaşmanın yapılmasını bekliyor. Yeni süreçte belediyeye arsa verme ve emsallerin düşürülüp yapı yoğunluğunun azaltılması ile ilçede ki konut ve arsa fiyatlannın yükselişe geçtiği belirtiliyor.

Esenyurt Belediyesinin bölgede 29 tane projeye ruhsat verdiğini belirten İnanlar İnşaat Yönetim Kurlu Başkanı Serdar İnan, somasında Büyükşehir Belediyesi’nin verilen bu ruhsadan tanımadığım kaydederek, “Ancak Büyükşehir Belediyesi verilen ruhsadan tanıma konusunda geç kaldı. Yapılan satılan biten binalar var. Bizim de o bölgede bir inşaatımız var. Ancak biz o bölgede temeldeyiz. Bizim orada 1125 daireli Terrace Mix adlı projemiz vardı. Ancak sonrasında Büyükşehir’in isteği doğrultusunda revize ederek daire sayısını 928’e düşürdük” diye konuştu. Bu projelerinde emsalin fazla olmadığını dile getiren İnan, “Büyükşehir Belediyesi bizim projemizde Esenyurt Belediyesi’nin verdiği emsali çok az düşürdü.

Ancak Esenyurt Belediyesi’nde öyle yerler var ki 10 emsale kadar yani 10 bin metre ile 20 bin metrekareye kadar ruhsat vermiş. Eğer daha inşaatlar başlarken bu uygulama başlamış olsaydı bunlar olmayacaktı. Şimdi aradan 1-1.5 yıl zaman geçmiş. Bu süre içinde binaların bir kısmı bitmiş. Biz daha yeni başladığımız için bizde sorun yok. Biz projemizi revize ederek devam ediyoruz. Fakat bizden önce başlayan projelerde binalar bittiği için bu tip sorunlar var. Örneğin Esenyurt Belediyesi firmaya 2 bin daire yapma ruhsatı vermiş, Büyükşehir bunun 1000 tanesini kabul etmiyor. Buna da îföyükşehir Beledi^si bir plan notu koydu. Bu plan notuna göre eğer sen projem bitirmişsen ve emsalin fazlaysa, Esenyurt suıırlan içinde iman olan 1000 dairelik arsa getirip belediyeye bağışla. Bu şekilde yaptığın mevcut arsadaki projeni kabul ediyor” dedi.

Bunun da ekstra bir maliyet getirdiğini aktaran İnan, “Projenin yıkımaması açısından müteahhide faydalı olsa da, aynı zamanda bu başta öngörülmemiş bir maliyet getiriyor” yorumunu yaptı. Serdar İnan, bunun da 28 projede 30 bine yakın daire anlamına geldiğini belirtti. Bu uygulamanın da Esenyurt’ta arsa fiyatlarını artırdığını dile getiren İnan, “Esenyurt’tan eskiden daire alanlar karlı çıktı. Arsaların değeri artı. Emsaller azaldığı için projeler daha da seyrekleşti. Seyrekleşince projelerdeki dairelerin fiyatı yükseldi. Sadece bizim projelerde yüzde 25 artış oldu” dedi.

Büyükşehir Belediyesi geç kaldı

Şu anda Esenyurt’ta inşaatı yapılan tüm projelerin imarında sıkıntı olduğunu söyleyen İnan, yapılan değişiklikle Büyükşehir Belediyesi’nin maksimum 3 emsal tanıdığını ifade eden İnan, “Bizimki 3,5 emsaldi 3’e geriledi. Burada olması gereken Esenyurt Belediyesi’nin ruhsat verdiği proelerinin devam etmesi gerekiyordu. Çünkü devletin çıkardığıkanun geriye işlemez, ancak yeni projeler için bu uygulamanın yapılması gerekiyordu. Büyükşehir Belediyesi müdahaleyi geç yaptı” dedi. Süreç içinde yapılıp biten satılan binalar olduğunu aktaran İnan, “Müşteri almış, müteahhit yapmış, burada olması gereken eski projelerin devam etmesi gerekiyor.

Böylece vatandaşta mağdur olmazdı” dedi. Bölgenin çok verimli olduğunu satışların iyi gittiğini dile getiren İnan, “Mütekabiliyetle birlikte Avrupa’dan Ortadoğu’dan bölgeye çok ciddi yatırımlar geliyor. Bu nedenle bölgede yatırım yapmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. Ancak süren sıkıntıların “sinek küçüktür mide bulandırır” durumu yarattığını aktaran İnan, ruhsat almış bir projenin durdurulmasının yabana yatırımcı için de iyi olmadığını dile getirdi.

Esenyurt Belediyesi’nin 2008 planlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılı sonunda iptal edildiğini aktaran Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “Ancak bu planlar yürürlükte iken yapılan projeler var. Bu planlara göre yapılan projeler, ruhsatı alınan, yada alınmayanlar vardı. Ancak bu planlara göre yapılan her iki projeler Büyükşehir’in iptallerinden sonra sıkıntı yaşadı” dedi. “2012’nin Haziran ayında ise Büyükşehir'den geçen ilave plan notlarıyla bunların bir kısmı çözüldü diyen Özyurt, “2008 planlarına göre alınan ruhsatlarda geçerli dendi. Ancak 2010 yılından sonra alınan ruhsadarda ise emsal transferi getirilerek bir takım projeler kurtuldu. Fakat birtakım ciddi anlamdaki projeler kurtulmadı. Şu anda 20’ye yakın proje ki bunların çoğu da 1000’den fazla konutlu projeler, Büyükşehir’in imar tadilatıyla bu işi çözmeye çalışıyor" diye konuştu. Müşterilerin bu firmaları sıkıştırdığını ancak firmaların inşaatı yapamadığını ifade eden Özyurt, “Çoğu firma müşteriden aldığı parayı malzemeciye vermiş, taşeronlara ödeme yapmışlar. Malzeme bağlantıları yapmışlar. Araziye ödeme yapmışlar. Böyle bir sarmal sözkonusu. Bizde bunun dışında durmaya çalışıyoruz. Sorunu kendi bünyemizde çözerek alıcıları mağdur etmemeye çalıştık” dedi.

Sorun artık vatandaşın da sorunu. Yeni planlara göre projeler üreterek bölgede çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Özyurt, 2008 imar planı notlarına göre her 100 dairede 0.15 emsal artırma hakkı olduğunu dile getirdi. “Ancak 2008 planları iptal olunca dolayısıyla bu plan notları da iptal oldu” diyen Özyurt, “Onun için bir emsal sıkıntısı oldu. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin geç müdahale yapmasını anlayamadık. Artık sıkıntı firma meselesi olmaktan çıkıp vatandaşın meselesi olmuş durumda. Çünkü birçok satış yapılmış. Bunları düşünerek başka bir çözüm üretilmesi gerekiyordu” dedi. Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, Esenyurt’ta yaptıkları İnnovia projesinde herhengi bir sıkıntı yaşamadıklarım belirterek, “Büyükşehir meclisinden geçmiş imar oranına göre projemize devam ediyoruz. Burada bir sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.

Özyurtlar: 600 daire sahibine parasını verdik, itibarımızı koruduk

N Towers ve N Merkez projelerinin bu uygulamadan etkilendiğini söyleyen Özyurtlar inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt su açıklamayı yaptı: "itibarımız korumak için N Tovvers projemizdeki yaklaşık 1000 konutun bulunduğu 3 bloğu iptal etmek zorunda kaldık. İptal edilenler arasında 1000 dairenin de 600'ünün satışını tamamlamıştık. Buna rağmen satısı yapılan bu dairelerin ödemelerini iade ettik. Bir bölümüne başka projelerimizde daire verdik. Kalan dairelerinde anahtar teslimlerine başladık. Bölgede bu uygulamaya giden tek firmayız. Çok büyük bir zarar ancak itibarımızı kurtardık."

 

Dünya

 
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI