25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerEski İstanbul'un yeni gözdesi Nuruosmaniye'deki binalar yok satıyor!

Eski İstanbul’un yeni gözdesi Nuruosmaniye’deki binalar yok satıyor!

Eski İstanbul en değerli caddelerinden birisi Kapalıçarşı ile Cağaloğlu'nu bağlayan Nuruosmaniye'dir.  Sultanahmet'e yakınlığı ile öne çıkan cadde yıllardır ünlü kuyum ve halı markalarının ev sahipliğini yapıyor. Turizm sektörüne yönelik faaliyet gösteren halı, kuyum, döviz ve hediyelik eşya firmalarının ilgisi nedeniyle caddede ve çevresindeki yakın sokaklarda satılık ya da kiralık yer bulmak neredeyse imkansız. Hem de döviz üzerinden… Bölgenin emlak piyasası açısından ilginç bir özelliği var, satışa çıkan binalar emlakçılar tarafından pazarlanmıyor.

Bölgedeki binaların giriş ya da bodrum katlarında, merpen altlarında hizmet veren çay ocaklarının sahipleri emlakçılara iş bırakmıyor. Caddede, "Satılık yer var mı?" diye sorduğumuz firma sahipleri, "Paranız olsa bile buradan bir yer satın almanız çok zor. Çünkü satışa çıktığını duyamazsınız bile" diyor. 

Yine turizm yatırımcılarının akınına uğrayan  Sultanahmet Adliye Binası'nın karşısındaki Klodfarer Caddesi'nde de satılık bina bulmak zor. Yeni otel yatırımları ağırlıklı olarak Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin arkasında yer alan İncili Çavuş ve Türbedar Sokaklara kaymış; yani Cağaloğlıfna daha yakın olan sokaklar giderek otel bölgesi haline dönüşüyor. Bu bölgedeki satılık birkaç bina daha çok ara sokaklarda dikkat çekiyor. 

EN DEĞERLİ İKİ CADDE 

Kapalıçarşfnın Nuruosmaniye çıkışı ve hemen karşısındaki Nuruosmaniye Caddesi bölgenin en değerli yeri. Binaları en az caddedeki kadar değerli olan diğer yer ise Şerefefendi Sokak. Bu sokakta Arpaş, Aris, Favori ve Royal gibi büyük altın toptancıları ve imalatçılarının binaları bulunuyor. Nuruosmaniye Caddesi ve Şerefefendi Sokak'ta satılık veya kiralık yerleri emlakçılar değil genellikle bina içlerinde çay ocağı işletenler pazarlıyor. Onlar da, "Caddede şu an satılık bina yok ama olduğunda binasına göre fiyatı 12-15 milyon dolar arasında değişiyor" diyor. 

Çoğunlukla altın imalatçıları ve toptancılarının bulunduğu Şerefefendi Sokak'ta binaların sahiplerinin çoğu altın tüccarları. Geri kalanı da en az 20-30 yıldır kiracı olarak oturuyor. Satışa çıkan bina hiç yok. 

Nuruosmanı tarihi 

Nuruosmaniye Caddesi'ne ismini veren Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da 1748-1755 yılları arasında inşa edilen ilk barok özellikli camii. Kapalıçarşı girişinde yer alan caminin bulunduğu alanda daha önce Osmanlı şeyhülislamlarından Hoca Sadettin Efendi'nin eşi Fatma Hatun'un mescidi bulunuyordu. 

Mescit yıkılmaya yüz tutunca I. Mahmut'un emri ile yerine camii inşaatı başladı. I. Mahmut'un ölümünden sonra tamamlanan camiye, III. Osman zamanında 'Nur-u Osmani' adı verildi. Camii ile birlikte medrese, imarethane, kütüphane, türbe, çeşme ve sebilden oluşan bir külliye inşa edildi. Çevresindeki birkaç dükkan da külliyeye dahil edildi. Kapalıçarşı ile Cağaloğlu'nu birbirine bağlayan Nuruosmaniye Caddesi'nde, bugün turistlere yönelik halı, kuyum ve hediyelik eşya satan mağazalar yer alıyor. 

SATILIKLAR MİLYON DOLARLIK 

Nuruosmaniye Caddesi üzerinde bağımsız olarak satılık dükkan ve mağazalar bulunuyor. Ayrıca bazı daire tarzı mülkler de satılık. Caddedeki binaların her katı dükkan veya mağaza olarak kullanılabiliyor. Örneğin, Kapalıçarşı çıkışma yakın bir binanın üçüncü katındaki 100 metrekare büyüklüğündeki bir işyeri için 600 bin dolar isteniyor. 

Kapalıçarşı'ya giden yol üzerinde 500 metrekare kapalı alana sahip bodrum, zemin ve beş katlı binaya ise sahibi 6 milyon 200 bin dolar istiyor. Caddenin sonlarına doğru köşe başında satışa çıkarılan bin 500 metrekare kapalı alana sahip beş katlı T2 imarlı otel için uygun olan bir başka bina için ise 11 milyon euro isteniyor. Nuruosmaniye'nin Bab-ı Ali Caddesi'ne yakın bir yerinde yedi katlı ve her katı 75 metrekare olan bir bina da yedi milyon dolara satışa çıkarılmış. Caddenin sonundaki Mollafenari Sokak'ta altında bir bankanın faaliyet gösterdiği yedi katlı bina da 9 milyon dolara satışta. Binanın toplam bin metrekare kapalı alanı bulunuyor. Nuruosmaniye Camii ile Nuruosmaniye Caddesi'ni kesen Vezirhan Caddesi üzerinde 38 metrekare büyüklüğünde satılık bir mağaza var. İki bölümden oluşan ve hediyelik eşya satan mağaza için sahibinin 3 milyon 780 bin dolar istediği söyleniyor. 

KİRALIK İŞYERLERİ 

Çoğunlukla halı ve altın mağazalarının bulunduğu Nuruosmaniye Caddesi'nde ofis olarak kiraya verilen yerler de var. Yüksek kira bedellerini göze alabiliyorsanız, mağaza olarak kiralık işyeri de bulmanız mümkün. Örneğin, cadde üzerinde 180 metrekare giriş katı ve iki bodrumu ile toplam 450 metrekare kapalı bir işyeri için aylık 28 bin 500 dolar kira isteniyor. Tabii bir aylık peşin ve altı aylık da depozito ödemeniz şartıyla. Cadde üzerinde 45 metrekare büyüklüğünde lüks bir ofisin aylık kirası ise ile 3 bin doları bulunuyor. 

DAHA UCUZ YERLER DE VAR 

Divanyolu Caddesi'ndeki tramvay yolu ile Nuruosmaniye Caddesi arasında kalan Çatalçeşme Sokak, Himaye-i Eftal Sokak ve Başmusahip Sokak'ta binaların fiyatları daha ucuz. Bu ara sokaklarda binaların fiyatları 2-3 milyon dolar arasında değişiyor. Kapahçarşı'nın Küpçüler Kapısı mevkiinde Süleymanağa Camii karşısında içinde yedi dükkan bulunan iki katlı bir bina bir milyon dolara satışa çıkarılmış. 

Nuruosmaniye'de içlerinde küçük küçük mağazaların yer aldığı çarşılar da var. Bunlardan biri de Ağaoğlu Kuyumcular Çarşısı. Şerefefendi Sokak'taki çarşının içinde biri 13, diğeri ise 25 metrekare büyüklüğünde iki satılık dükkan var. Küçük için 110 bin, büyük olan için ise 140 bin dolar isteniyor. 

OTELCİLERİN EN ÇOK SEVDİĞİ YER 

Divanyolu Caddesi'nde eski Sultanahmet Adliyesi'nin bulunduğu yerlerde binaların fiyatları ise Nuruosmaniye'nin bile üzerine çıkmış. Adliyenin paralelindeki Klodfarer Caddesi'nin üzerindeki bütün binalar otele dönüşmüş. Otel yatırımcılarının fiyatları yükselttiği ve bölgede binaların satış fiyatının büyüklüğüne göre 15 ile 20 milyon dolar arasında değiştiği söyleniyor. Son yıllarda çok sayıda otel yatırımı yapılan Klodfarer'de satılık yer yok. Sultanahmet Köftecisi'nin arkasında incili Çavuş Sokak'ta Başbakanlık Devlet Arşivleri Bölge Müdürlüğü'nün yanında 35'er metrekarelik arsa üzerindeki biri beş, biri bir buçuk, diğeri de dört katlı olan üç küçük bina toplam 3 milyon 250 bin dolara l satışa çıkarılmış. Aynı bölgede 350 metrekare bahçe içinde 250 metrekare taban oturumlu beş katlı bir bina için sahibinin 4 milyon 250 bin dolar istediği söyleniyor. Klodfarer ve çevresinde yer bulamayan turizm yatırımcısı, Anadolu Ajansı'nın bulunduğu Türbedar Sokak'a kadar gelmiş. Yükselen İnşaat, sokakta Nuruosmaniye Turizm ve Otelcilik A.Ş'nin yeni otel binasını inşa ediyor. 

BÜLENT EKİMCİ/ PARA

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI