17 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler'Expo Turkey by Qatar' 19 Nisanda kapılarını açtı

‘Expo Turkey by Qatar’ 19 Nisanda kapılarını açtı

Fuar öncesi basınla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulunan Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt; son 10 yılda Türkiye ile Katar arasında ticaretin üç aşamada gerçekleştiğini, en büyük kalemin Katar’ın Türkiye’ye yapmış olduğu doğrudan yatırımlar olduğunu ifade etti. 2015 ‘i baz aldığımızda 19 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştirildiğini söyleyen Hakan Kurt; “Türk şirketlerinin bugüne kadar tamamladığı 13 milyar dolarlık taahhüt işleri var.  Birçok proje ,havalimanı fuar binası, İslam müzesi gibi eserler Türk şirketleri tarafından yapıldı. Hala 7,5 milyon dolar değerinde taahhüt işleri devam etmekte. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015 rakamları ile, 440 milyon dolar ihracatımız, 300 küsur milyon dolar ithalatımız var yani  740 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimizin  olduğu bir ülkedeyiz. 1 yıldır oluşan ticaret hacmini nasıl arttırırız diye çalışıyoruz. Şu an Türkiye’den 154 firma fuara katılım gösteriyor. Katarlı otoriteler de fuara yoğun ilgi gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörü Katar’da da çok önemli  olduğunun altını çizen Kurt; “Katarlı yatırımcılar  bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkule hem bireysel hem kurumsal olarak yatırım yapmakta, dolayısıyla büyük ölçüde gayrimenkul şirketleri fuarda yer almakta. Bunun yanında iki ülke arasında sanayii işbirliğine de önem veriyoruz. Bunu iki ülke ekonomi bakanlığı da destekliyor. İki ülke arasında stratejik  işbirliği anlaşması var. Karşılıklı firmalar işbirliği yaptırılarak sanayinin de gelişmesi sağlanıyor. 2014 yılında iki ülkenin ortak olarak üçüncü ülkelerde iş yapmasına ilişkin protokol iki ülke ekonomi bakanlığı arasında imzalanmış ve bir fon oluşturulmuş durumunda. Katar, politik açıdan da diplomatik açıdan da birçok kez  Türkiye’nin yanında olduğunu dünya kamuoyuna bildirmiştir. Katar hükümetine teşekkür ediyoruz. 19 nisan itibari ile Katar ile Türkiye arasında bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük organizasyonu gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.

Çok yoğun bir çalışmayla buradaki fuarı gerçekleştiriyoruz.
"Bu organizasyondaki  amacımız Türkiye ile Katar arasındaki doğrudan yatırımları çeşitlendirip arttırmak. Dış ticaret hacmini arttırmak.Burada devlet tarafından  2022 dünya kupası vesilesi  ile ilgili çok büyük yatırımlar yapılıyor. 170 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımları planlanmış ve bütçelenmiş durumda.Türk şirketleri özellkle mobilya sektörü, bilişim sektörü, inşaat sektörü ,enerji sektörü bu yatırımlardan daha fazla pay alsın istiyoruz. Katar 1972’de bağımsızlığını kazanmış çok genç ve dinamik bir ülke .Yeni dönemde de büyümesini ve gelişmesini sürdürmeye devam edecek. En büyük kaynağı doğal gaz .Yeni dönemde sportif yatırımlara ve kamu yatırımlarına devam edeceğini öngörüyoruz. Katar milli geliri oranla dünya ülkelerine doğrudan yatırım yapan birinci ülke . Doğudan yatırımlarının devam edeceğini öngörüyoruz.Türkiye hem çoğrafi hem diplomatik olarak çok yakın bir ülke bu iş olanaklarından faydalanmasını istiyoruz. Buradaki amacımız iki ülke iş dünyasının da bu süreçten başarılı çıkmasını sağlamaktır. Hem Katar hem de Türkiye ekonomisinin bu işten faydalı çıkmasını hedefliyoruz. Kurgumuzu da bunun üzerine gerçekleştirdik.” 

Fuarın 1. Günü açılıştan sonra iş görüşmelerinin başlayacağını akşamında da gala yemeğinin olacağını söyleyen Kurt, Fuarın 2. Gününde “Türk Katar İş Liderleri zirvesinin”  yapılacağını, zirvede bugüne kadar Türkiye ile Katar arasında başarı sağlamış şirketler yada geleceği öngören önemli isimlerin görüşlerini bildireceklerini söyledi.
Katar’ın Türkiye için önemli partner olduğunu, batılı devletlerin burada 100 yıllık ticaret planladıklarını açık seçik gördüklerini ifade eden Kurt,”Amacımız Türkiye Katar arasında sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturmak” açıklamasında bulundu.

En büyük katılım gayrimenkul ve mobilya
Fuara en büyük katılımın gayrimenkul ve mobilya sektöründen olduğunu ifade eden Hakan Kurt bilişim , yapı malzemeleri,taahhüt şirketleri, sanayi şirketlerinin de yer aldığını , fuarı her yıl gerçekleştireceklerini belirtti.
Kurt konuşmasında “Bu pazarı hem doğrudan yatırım hem de ihracat anlamında canlı tutmak istiyoruz. Fuarı her yıl gerçekleştireceğiz “ dedi.

Sürdürülebilir yatırım portföyü sunmalıyız
Yatırımcı arayan Türk şirketlerine düşen en büyük rol Katarlı yatırımcılara sürdürülebilir profesyonel bir yatırım portföyü sunmak olduğunu söyleyen Hakan Kurt, Katar’ın Türkiye’de  ticari anlamdaki yatırımları hakkında bilgi verdi. Sanayi alanında en büyük yatırımın BMC şirketi ile Katar Silahlı Kuvvetleri Ortaklığı, Digiturk Grubu’nun Katarlı beIN Media Grup tarafından satın alınması ve finans sektöründe The Commercial Bank of Qatar (CBQ) ABank ‘ı satın alması,  Finans Bank’ın Katar devlet bankası Qatar National Bank (QNB) tarafından satın alındığını belirtti.

Yatırımlarda sanayiye ağırlık verilmesinin daha doğru olacağını ifade eden Kurt ”Sürdürülebilir bir politika için gayrimenkul ne kadar başarılı olur bilmiyorum. Burada gayrimenkul sektörünün kendisini ölçmesi lazım. Katarlılar gayrimenkule yatırım yapıyorlar mı evet yapıyorlar. Sürdürülebilir bir gayrimenkul politikası oluşturulmalı. Yatırımcılar alternatif gayrimenkul araçlarına yönlendirilmeli, dünya ile rekabet edebilir bir hale gelmek için tüm bunların Türk gayrimenkul sektörü tarafından planlanması gerekir.” dedi.

Türk şirketleri 7,5 milyar dolarlık projelere devam ediyor
Katar’da halen Türk şirketleri 7,5 milyar dolarlık projelere devam ediyor. Fuar merkezinin önünden geçen yol inşaatı Doğuş İnşaat tarafından yapıldı. 1 küsur milyar dolarlık bir iş . Tekfen Grubu 2.3 milyar dolarlık yol inşaatı işi aldı. Katar metro inşaatının bir bölümü Yüksel İnşaat ve STFA ortaklığında devam ediyor, ayrıca yine Tekfen Grubu Katar’da yerleşik bir grup olan Al Jaber Engineering ile  342.5 milyon dolar tutarındaki stadyum kompleksi projesi sözleşmesini imzaladı.

Türkiye’ye Katar özel sektörünün çekilmesi lazım
Katar’dan Türkiye’ye bugüne kadar gelen yatırımların hemen hemen hepsinin devlet yatırımı olduğunu ifade eden Kurt ”Türkiye’ye gelen yatırımlara Katar özel sektörünün çekilmesi lazım. Özel sektörü çekmek için sürdürülebilir politikalar oluşturulmalı. Gayrimenkul sektörü açısından örnek vermek gerekirse bir değerlendirme kuruluşunun  5 bin dolar fiyat biçtiği bir yerden 8-9 bin dolar isterseniz oraya özel sektör gelmez. Sürdürülebilir ticarete döndürmek lazım “ diyerek şeffaflığın önemini dile getirdi.
Katar’ın Bilişim sektörüne çok önem verdiğinin altını çizen Kurt “Türk şirketlerinin en çok faydalanacakları ikinci  sektör bilişim sektörüdür” dedi. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI