24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerEylül ayı enflasyonu yüzde 11.75 oldu..

Eylül ayı enflasyonu yüzde 11.75 oldu..

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarını dün açıkladı.

TÜFE, eylül ayında beklentilerin altında aylık %0,97 artarken yıllık enflasyon ağustos ayındaki %11,77 seviyesine yakın %11,75 olarak gerçekleşti.

Ana harcama grupları incelendiğinde ev eşyası grubu aylık %3,02 ile en çok artan grup olurken aylık enflasyona 23 baz puan katkı verdi. Ulaştırma, otomobil fiyatlarındaki artışın etkisiyle %1,84 artarak en çok yükselen ikinci grup oldu ve enflasyona 29 baz puanla en çok katkıyı verdi.

Eylül ayında düşüş görülen sadece iki grup oldu. Giyim ve ayakkabı grubu %0,07 ile en çok düşüş gösteren grup oldu. Eğitimin uzaktan devam edecek olması ve özel okullara KDV indirimiyle eğitim grubu, %0,03 azalarak diğer düşüş gösteren grup oldu.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşanırken %25,17 ile en çok artış gösteren grup çeşitli mal ve hizmetler oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %14,95 artış yaşanırken 336 baz puanla enflasyona en yüksek katkıyı verdi. 207 baz puanla ulaştırma ve 144 baz puanla konut yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer gruplar oldu.

Ağustos ayından itibaren TL’de görülen sert değer kaybı, jeopolitik riskler ve pandemide vaka sayılarında yaşanan yükselişle belirsizlik ortamının devam etmesinin etkisiyle Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomik Program’da enflasyonun bu yılsonunda %10,5 olacağı tahminine paralel olarak enflasyonun çift hanelerde kalmayı sürdürmesini beklemekteyiz.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), eylülde TL’deki değer kaybının etkisiyle aylık %2,65 arttı. Yİ-ÜFE’deki yıllık artış ise ağustostaki %11,53 seviyesinden %14,33’e yükseldi ve böylece Temmuz 2019‘dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek ağırlığa sahip olan imalat, %2,83 ile aylık en yüksek artış gösteren sektör olurken aynı zamanda 254 baz puanla aylık Yİ-ÜFE’ye en çok katkıyı verdi.

Alt sektörlerde ise ana metaller %5,74, ham petrol ve doğal gaz %5,69 ile aylık en fazla artış gösteren alt sektörler oldu. Düşüş görülen tek alt sektör ise -%1,66 ile kök ve rafine petrol ürünleridir.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI