Fahiş kira artışlarına karşı çalışmalar yürüten 4 bakanlığın üzerinde uzlaştığı kira artış oranını yüzde 25’e sabitleme noktasında bu sefer de ev sahiplerinin yasal hakkı engellenmiş oluyor.
Yasalarla tanımlı olarak kira artış oranları son 12 ayın ortalama TÜFE oranına göre yapılıyor. Buna göre kira artış oranı isteyen ev sahibi, fahiş kira artışı talep etmiş olmuyor. Yeni düzenlemeye göre 4 bakanlığın üzerinde uzlaştığı, önümüzdeki 1 yıl boyunca yüzde 25 kira artışı ise TÜİK’e göre yüzde 73.5 olarak açıklanan enflasyon karşısında hem adil değil, hem de fahiş kira artışı kavramı bu değil. Mevcut sistemde zaten yasal olarak ev sahibinin kirayı ilgili ay için açıklanan TÜFE oranının üzerinde yapması yasal değil. Bu durum, bu kadar yüksek enflasyon karşısında kanunen hakkı olan orana sadık kalarak fahiş artış talep etmeyen, ekonomik anlamda geçimlerini belki de aldığı kiradan sağlayan ev sahiplerine haksızlık olmuyor mu?
Hükümetin sosyal tarafların görüşünü almadan, kamuoyunda tartışmaya açmadan bir gece yarısı önergesiyle kira zamlarını yüzde 25’e sabitlemesi boş durumdaki kiralık ev fiyatlarının daha da artmasına yol açacaktır.
Bakan Bozdağ’ın kira artışlarında sabit oran açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, fahiş kira artışlarına karşı çalışmalar yapan dört bakanlığın geldiği nokta ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında “Konut kiralarında, 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak. Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılması imkanı getiriliyor” dedi.