Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yaklaşık 2 yıl aradan sonra 250 baz puan düşürerek 47.5’e çekme kararını değerlendiren Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye’de gayrimenkulün tercih edilen bir yatırım aracı olmaya devam ettiğini, özellikle konutun önemli bir yatırım enstrümanı olduğunu kaydederek faizlerde yaşanacak bir miktar düşüşün alımları canlandıracağını söyledi.
Neşecan Çekici’nin açıklamaları şöyle:
“Konut satış rakamlarının 2024’te 2023’ün üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2024 yıl sonu satış rakamlarının geçen yılın yüzde 17-18 üstünde olmasını bekliyoruz. Geçen sene hem deprem baz etkisi hem yüksek reel konut fiyatları gerçeği vardı. Bu sene ise konutların değeri reelde geçen seneye göre neredeyse hiç artmadı dolayısıyla satışların bu sene daha iyi olacağını özellikle son 5 ay istatistikleri söylüyor. Türkiye konut pazarı Avrupa’da da birinci pazar, OECD ülkeleri içinde Amerika’dan sonra ikinci sırada.
Dengeler için proje satışlarının yani ilk satış rakamlarının yükselmesi gerekiyor, ki bunun için de faiz ibresinin aşağı dönmesine ihtiyaç var. Bunun işaretlerini de görüyoruz. Türkiye’de gayrimenkul tercih edilen bir yatırım aracı olmaya devam ediyor. Özellikle konut önemli bir yatırım enstrümanı, emeklilik planı olarak görülüyor. Faizlerde yaşanacak bir miktar düşüşün fiyatları etkileyeceğine, alımların başlayacağına inanıyoruz.
Konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte, pazarda tekrar bir canlanma öngörüyoruz. Faizlerin yönünün aşağıya dönmesiyle birlikte talebin artacağını düşünüyoruz. Gayrimenkul, Türkiye’de her zaman güvenli bir yatırım aracı olmuştur ve doğru politikalarla bu güven yeniden sağlanabilir.
2025 yılına doğru ilerlerken, Türkiye’nin konut krizine yönelik bütüncül bir politika benimsemesi gerektiği açıkça ortada. Bu konuyu sık sık her platformda tekrar ediyoruz. Uzun vadede, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve konut sahipliği oranının tekrar yüzde 70 seviyelerine çıkarılması için kamu-özel iş birliği, hatta belli konularda iş bölümü şart. Sektörün nabzının daha sağlıklı atmasını sağlamak, ekonomide tekrar çarpan etkisi yaratmak için bazı yenilikçi önlemler, düzenlemeler gerekiyor. “