Geçen sene çıkartılan yasayla, tasarrufa dayalı faizsiz finans sisteminde faaliyet gösteren şirketlerinden BDDK’dan lisans alabilmeleri için minimum 100 milyon lira sermaye şartının yanı sıra yönetim, kurumsal organizasyon, teknolojik altyapı, bilgi güvenliği, mali şeffaflık ve denetim başlıklarında belirlenen kriterlerin yerine getirilmesi istenmişti. Yaklaşık 30 şirket bu kurallara uyamadığı için kendisini tasfiye etti. 50 bin üye mağdur oldu.
2021 yılında, yasal düzenlemeye rağmen şartları yerine getirmeyen çok sayıda Faizsiz Konut ve taşıt şirketi tasfiye olmuştu. Bu şirketlerin mağduru olan 50 bine yakın üye için yeni Yasal Düzenleme yapılıyor. Ayakta kalan şirketlerin bu üyeleri hak kaybı olmadan devralması veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) sorumluluk üstlenmesi planlanıyor.
Faizsiz konut ve taşıt şirketlerinde paraları bulunan 50 bine yakın üye belirlendi. Vatandaşın kayba uğramaması için bu üyeliklerin, şartları yerine getiren büyük firmalara devredilmesine karar verildi. Ancak buna ilişkin uygulama sorunları olduğu ortaya çıktı. Devir konusunda her iki tarafın haklarının da korunması esas alınacak. Devrin gerçekleşmemesi durumunda, vatandaşların paralarının TMSF tarafından uygun koşullarda ödenmesine ilişkin düzenlemeler de yasada yer alacak.
2 seçenek sunulacak
Taslağa göre, mağdur vatandaşların sözleşmelerinin, ayakta kalan diğer şirketlerle devam etmesine karar verilmesi durumunda, yeni bir sözleşme yapılacak. Bu sözleşmede, üyenin şimdiye kadar ödediği bölüm TMSF aracılığıyla eski şirketinden alınacak.
Alınamaması durumunda TMSF bu borcu üstlenecek, ancak daha sonra eski şirketten tahsil edilecek. Vatandaşın, yeni bir sözleşme yapmak istememesi durumunda, yatırdığı para TMSF tarafından vatandaşa ödenecek.
Kaynak: Nuray Babacan – Hürriyet