6 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerFikirtepe riskli alan ilan ediliyor

Fikirtepe riskli alan ilan ediliyor

 

Kentsel dönüşüm kapsamında yenileme çalışmalarının yürütüldüğü İstanbul Fikirtepe'de tüm projeler durduruldu. Bakanlık, Fikirtepe bölgesini 'riskli alan' ilan etmeye hazırlanıyor. İstanbul Valiliği, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kadıköy Belediye Başkanlığı’na bir yazı gönderen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Fikirtepe ile ilgili tüm projeleri yaptıkları çalışmalar tamamlanana kadar durdurduğunu açıkladı.
 
 
Fikirtepe ile ilgili Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk konuyla ilgili açıklamalarda bulundu
 
“FİKİRTEPE’YE YENİ PLAN FACİA OLUR”
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe’yi riskli alan ilan ederek bütün proje ve işlemleri durdurmasıyla Fikirtepelilerin tekrar bir belirsizliğe sürüklendiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Bakan Erdoğan Bayraktar’dan en kısa zamanda Fikirtepe de nasıl bir uygulama yapılacağını açıklamasını istedi. Öztürk, Fikirtepe'de yeni sıfırdan başlayacak bir imar planı hazırlanmasının ise “facia” olacağını kaydetti.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önceki gün Kadıköy de Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy  mahallelerinin de içinde yer aldığı 134 hektarlık alanı Riskli Alan ilan edip, tüm proje çalışmaları ile ruhsatlandırma işlemlerini durdurması üzerine Fikirtepelilerin bir kez daha belirsizliğe mahkum edildiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk şunları söyledi:
“Kamuoyunun Fikirtepe İmar Projesi olarak bildiği ama aslında sadece Fikirtepelileri değil, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy de yaşayan yurttaşlarımızı da ilgilendiren bir karar alındı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Belediyemize de gönderdiği bir yazı ile buradaki tüm çalışmaları durdurduğunu açıkladı. Zaten uzun zamandır burada bir çözümsüzlük vardı. Fikirtepe'de bizim de desteğimizle hazırlanan özel plan ile verilen 4,14 emsal imar hakları Fikirtepelileri memnun etmişti ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi plan ile verilen emsal artışları başta olmak üzere  bir çok hakkı geri alarak, yaklaşık 2,5 senedir burada bir çözümsüzlük ortamı yaratmıştı. Fikirtepeliler, bir araya gelerek firmalarla anlaşmalar imzalamış, hatta binasını boşaltıp yıkarak, biran önce projelerin tamamlanmasını istiyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın son uygulamasıyla yine başa dönüldü.Fikirtepeli merak içinde.  
 
Bakanlığın bir hafta içinde nasıl bir yöntem uygulayacağını ve neden bu kararı aldığını açıklaması gerekir. Bu karar eğer, Fikirtepe'de eski planın iptal edilerek, yeniden sıfırdan bir plan hazırlanma kararı olursa bu tam anlamıyla bir facia olur. Çünkü bir çok Fikirtepeli müteahhitlerle anlaştı, müteahhitler yıkımlara ve inşaatlara başladı, az da olsa yol alındı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olaya, ''burayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi beceremedi, çözümsüzlük var, biz hızlandırmak için insanların mağduriyetini önlemek için olaya el atıyoruz ve çözüm üreteceğiz'' diyorsa biz bunu destekliyoruz. 
 
Fikirtepelilere verilen imar hakları geri alınmadan, sürecin önünü tıkayan sorunlar çözülmeli, projeler tasdik edilmeli.  Binaların yapılmasında 3/2 kuralı geçerli olmalı. Biz bu süreçte Fikirtepelilerin yanındayız ve olayın takipçisiyiz. Fikirtepelilerin, yıllardır süren mağduriyetleri var, artık mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz”dedi.
 
 
ANKA YAPI'DAN BASIN AÇIKLAMASI
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 134  hektar alandan oluşan Fikirtepe bölgesini özel bir imar uygulamasına tabii tutmuştur. Bu sebeple bölge adalara ayrılmış, bu adalarda bulunan hak sahiplerinin tamamının inşaat firmaları ile anlaşarak 4.14 emsalin uygulanabileceği belirtilmiştir. 
 
Bu durum üzerine Fikirtepe arsa (hak ) sahipleri ile inşaat firmaları arasında görüşmeler başlamıştır.  Bu zaman zarfında bir çok firma Fikirtepe de girişimlerde bulunmuş  ve arsa sahipleri ile kat karşılığı sözleşme imzalamaya başlamışlardır.  ANKA YAPI ve bazı firmalar,  tüm arsa sahipleri ile sözleşme imzalamışlar, bir çok ada da ise diğer inşaat firmaları arsa sahiplerinin büyük  çoğunluğu ile imza aşamasını tamamlamışlar,  ancak az sayıda arsa sahibinin imzalamaması nedeni ile yasal olarak işlemlere başlayamamışlardır.  
 
Yine buna ek olarak çoğunluk ile anlaşma sağlanan adalarda, binalar arsa sahiplerinin kiracıları tarafından terk edilmiş, mahalleler hayalet şehir görünümü almış , bunun akabinde güvenlik zaafiyeti doğmuştur. 
 
Fikirtepe de bulunan bir çok binanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanununda belirtilen “Riskli Yapı” olduğu aşikardır. Bu nedenle Şehircilik Ve Çevre Bakanlığı tarafından Fikirtepe Bölgesinin Riskli Alan ilan edilmesi amacı ile çalışmalara başladığını resmi bir tebliğat ile ilgili kurumlara 17.05.2013 tarihinde bildirmiştir.
 
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu ile  ;
Arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluk ile anlaşması durumunda imzalamayan diğer arsa sahipleri beklenmeyecektir.
Arsa sahiplerine Kira yardımı yapılabilecektir. 
Vergi ve harçlarda muafiyet sağlanabilcektir. 
Kredi ve faiz oranlarından indirim sağlanabilcektir.
İnşaat ruhsatları daha kısa sürede alınabilecektir.
Ve bunlara ek olarak bir çok fayda getirmektedir. 
 
 
ANKA YAPI TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR ; 
 
Anka Yapı anlaşma sağladığı İstanbul İli , Kadıköy İlçesi , Merdivenköy Mahhallesi 3397 ada , 3 parsel bulunan taşınmaz ile ilgili olarak şimdiye kadar aşağıda belirtilen işlemleri yapmıştır. Bunlar ;
Tüm arsa malikleri noter Kanalı ile Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi imzalanmıştır,
Arsa üzerinde bulunan tüm binalar gerekli izinler alınarak ve yasal prosedüre uygun şekilde yıkılmıştır,
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince Arsa Sahiplerine Kiraları muntazam şekilde ödenmiştir,
Binalar yıkılmadan evvel , ayrı ayrı ve münhasır olan tüm tapular tevhit işlemi ile tek tapuya çevrilmiştir. 
Yıkımlar tamamlandıktan son ÇED raporu alınmıştır. 
Bunun sonuncunda yasal prosedür gereği  Avan Proje İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına verilmiş hafriyat çalışmaları için Kadıköy Belediyesi’nden izin alınmış , hafriyat çalışmalarından sona gelinmiştir. 
Yapı Ruhsatı Bakanlığın çalışmalarına paralel olarak devam edecektir. 
 
Böylelikle, bu karar ile birlikte tüm arsa sahipleri ve inşaat firmalarının önü açılmış , İstanbul güzide ilçesi Kadıköy’ün yeni bir çehreye kavuşması yolunda en önemli adım atılmıştır. 
 

 

'FİKİRTEPE'DE DÖNÜŞÜM HIZ KAZANACAK'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önceki gün Kadıköy de Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy  mahallelerinin de içinde yer aldığı 134 hektarlık alanı Riskli Alan ilan edip, tüm proje çalışmaları ile ruhsatlandırma işlemlerini durdurması konusunda belediyelere yazı gönderdi.

Geçtiğimiz haftalarda Fikirtepe’de 2 adada ilk etapta 30 bin metrekarelik alan üzerinde Yenitepe Kadıköy projesini satışa çıkan Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu; ‘Fikirtepe’nin dönüşümü hız kazanacak’ dedi. Nuhoğlu ‘ 16.05.2012’de yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası ilk çıktığı zaman bizi de kapsar düşüncesindeydik.
 
Fikirtepe özel sektör eliyle yürütüldüğü için ilk aşamada bu yasa kapsamına alınmadı. Firmalar bu yasadan yararlanamadığı için KDV konusu belirsizliği, 3/2 konusu, hak sahiplerine kira yardımı konusu özel sektörün üzerinde bir yüktü. Ancak Dönüşüm yasası kapsamına geçildiğinde %1 KDV'ye tabii tutulacak. Hem 2/3 kuralı hem %1 KDV bakanlık tarafından alınan bu karar bölgeyi olumlu olarak etkileyecektir. Firmaların 2.5 yıldır çalışmaları neticesinde anlaşılan ada sayısı düşünülen seviyeye ulaşamamıştır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasasında olan 3/2 çoğunluğunun yeterliliği Fikirtepe’de geçerli olmamasıdır.
 
Fikirtepe’de 64 adadan sadece 7-8 adada %100 anlaşma yapılmış durumda. Başka bir gerçeklik de var ki yaklaşık 45 adaya yakın bölgede firmalar 3/2 çoğunluğunun üzerine geçmiş durumda. Yasa kapsamına alındıktan sonra Fikirtepe’deki dönüşüm süreci çok daha hız kazanacaktır. Biz bu süreci yakından takip ediyoruz. Bölgede olan 4.14 emsalde bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz.
 
BAKANLIĞA RAPOR ULAŞTIRACAĞIZ
 
Bu çerçevede Fikirtepe’deki bütün firmalar bir araya gelerek firma bazında gelinen son noktaları ortaya koyacak bir rapor hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bu hafta içerisinde ulaştıracağız.
 
Konunun en kısa sürede Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor. Bakanlar Kurulu’ndan geçtikten sonra yürürlüğe girecek. Fikirtepe’nin riskli alan ilan edilmesi durumunda 5-6 yıl içersinde tamamen dönüşümü beklenen Fikirtepe’nin 3 yıl içerisinde dönüşümü tamamlanabilecektir. Bu karar bölgenin dönüşümüne hız katacaktır.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI