İstanbul'da kentsel dönüşümün kalbinin attığı Fikirtepe'de bugün 13 adet yapı adasında temel atma, 2 yapı adasında ise yıkım işlemi Başbakan Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı törenle yapıldı. Tamamlandığında 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis olmak üzere 10 bin 269 adet bağımsız bölümün vatandaşa teslim edileceği projelerle ilgili törende Başbakan Binali Yıldırım bir konuşmada bulundu. Binali Yıldırım, 2002'de Türkiye'nin en önemli konularından birinin ev ve konut ihtiyacı olduğunu ifade etti. Yıldırım konuyla ilgili, "Kolları sıvadık ve büyük bir konut seferberliği başlattık. Kısa bir süre içinde sadece belirli şehirlerde değil Türkiye'nin her köşesinde konut projeleri hayata geçirmeye başladık. Bu dev projelerle sadece bugünü değil yarınlarımızı da inşa ediyoruz." dedi.
'Bakanlık sıkıntılara çare olmak için harekete geçti'
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki İstanbul'da kentsel dönüşümde önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Özhaseki, "Yeni yasalarla İstanbul'da inşallah yılda 250 bin konut yapacağız. Bunların hepsi orta, dar gelirli vatandaşlara verilecek." dedi.
9 bin 200 konut, bin kadar da iş yerine başlıyoruz
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi temel atma töreni'ne katılan Özhaseki, 13 adada temel atma, 2 adada da yıkıma başlandığını söyledi. Birkaç ay önce buradaki sıkıntılara çare olmak için harekete geçtiklerini dile getiren Özhaseki, mağduriyet yaşayanların sorunlarını da çözeceklerini aktardı. Özhaseki, önemli bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, "9 bin 200 konut, bin kadar da iş yerine başlıyoruz. Bazı müteahhitlerin sorun çıkardığını biliyoruz. Bu törenden sonra bunları çözeceğiz." dedi. Fikirtepe'de eskiden beri bazı sorunlar yaşandığını belirten Özhaseki, bunları çözmek adına önemli adımlar attıklarını ifade etti. Özhaseki, KİPTAŞ'ın bu konuda önemli iş yaptığını aktararak, "Eğer yine bazı müteahhitler sorun çıkartmaya devam ederse KİPTAŞ, İller Bankasıyla tüm adaları yapıp herkesin evini teslim edeceğiz. Kira ödenmesinde bir takım sorunlar vardı. Önümüzdeki hafta ben onları da çözüyorum. Vatandaşların sorunları bitmiş olacak." diye konuştu. Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu, ülkenin yüzde 42'sinin deprem alanı olduğunu vurgulayan Özhaseki, geçen yüzyılda 6 ve üzeri şiddetli 56 deprem yaşandığını belirterek şöyle devam etti: "82 bin kişi hayatını kaybetti. Yerin altındaki hareketlere mani olamayız. Yapmamız gereken tek şey hazırlıklı olmaktır. Bu anlamda büyük gayret içindeyiz. Bilim insanlarının da demesine göre 2030'a kadar İstanbul'da deprem karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Şiddeti de en az 7 olacak gibi gözüküyor. O yüzden bir an önce işe başlamamız lazım. İstanbul'da yılda 50 bin konut yıkılıp, yeniden yapılıyor. Bunu hızlandıracağız, en az 5 misline çıkartacağız. Yeni yasalarla İstanbul'da inşallah yılda 250 bin konut yapacağız. Bunların hepsi orta, dar gelirli vatandaşlara verilecek. 10 yıl içinde vatandaşlarımızı sağlıklı konutlara taşıyacağız."
Topbaş: Önemli çalışmalar yapıyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'un düzensiz yapılaşma nedeniyle sorunlar yaşadığını belirterek, "Önemli çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin gelişmesini önlemek için terörden ekonomik krize kadar her şeyi denediler ancak başaramadılar, başaramayacaklar." dedi. Konuşmaların ardından, Başbakan Yıldırım ve protokol üyelerinin butona basmasıyla temel atma töreni gerçekleştirildi.
İki şirketle daha önce imzalar atılmıştı
Fikirtepe'de kentsel dönüşümde tıkanan noktalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdahale ediyor. Bu çerçevede Vartaş ve Anka Yapı ile Ocak ayı başınada imzalar atılmıştı.Vartaş’ın söz konusu yapı alanında 2 bin 150 yeni konut yapılması planlanıyor.