Yapılan toplantıdan satır başları şunlar:
"Ana hedefimiz Fikirtepe'nin daha sağlıklı ve hızlı dönüşümü"
Ana hedefimiz Fikirtepe'nin daha sağlıklı ve hızlı dönüşümünün sağlanmasına katkıda bulunmak, gerçekten iyi niyetli, iş yapmak isteyen firmalara imza atan ve olumsuz tereddütler yüzünden hiçbir yere imza atmamış bulunan Fikirtepeli vatandaşların haklarının korunması ve savunulmasıdır.
Bundan mütevellid dolaylı olsa bile gerçekten adil ve haklarını koruma altına alarak imza atmış bulundukları firmanın aldığı imza çoğunluğuna rağmen rantsal beklenti ile imzasını geciktirenlere karşı, bu tarz her türlü pozitif yaklaşımda bulunan ve iş yapmak isteyen ama bürokratik ve menfi yaklaşımlardan dolayı her hangi bir ilerleme sağlayamayan firmaların haklarının korunması ve savunulması bu firmalar ile imza atmış bulunan mağdur Fikirtepe çoğunluğu adına, Fikirtepe Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği olarak bizim faaliyet alanımızı oluşturmaktadır.
Almış olduğumuz kararlarımızda ve uygulamalarımızda en büyük destek ve moral gücümüz her hangi bir kurum , firma veya temsilcilerden ziyade tamamen mağdur ve mazlum Fikirtepeli vatandaşlarımızdır.
Vatandaşların hakları korunsun
Dernek olarak, her türlü teminat ve güvenceyi verebilen, mali gücü yerinde ve teknik olarak yapabilme kabileyeti olan firmalar ile beraber vatandaşların haklarını koruyucu maddelerin yazılı olduğu sözleşme metinleri ile sağlama alınması şartı en temel hedef ve beklentimizdir.
Bununla beraber her ada içerisinde rantsal ve aşırı menfaat beklentisi içerisinde olup plan notları dahilinde kendi yerini kendisi yenilemek bile istemeyerek toplumun geneline engel olan arsa sahibi vatandaşın tüm olumlu kazanımlarına rağmen ideolojik veya rantsal inatla anlaşmaya yanaşmaması karşısında, bu kişilerin arsaları hakkında reel piyasa bedeli ödenmek sureti ile kamulaştırılmasını elbetteki toplumun ve yeni modern sosyal donatılı şehirleşmenin geleceğinin önünün açılması adına vatandaşların mevcut konumlarının ve haklarının korunması şartı ile desteklemekteyiz.
Toplantının neden yapıldığının da sıralandığı açıklamada şu bilgilere yer verildi:
1 – Firmaların başvurusu beklenmeden bakanlık baskısı ile Firmalardan evraklar ve avan proje çalışması istenmeli. Aynı anda ve süratle boşa vakit kaybetmeksizin tüm imzası biten adaların ruhsatlarının verilmesi. İş yapamayacak, mali yönden yetersiz firmaların hiç bekletilmeden elenmesi …
2 – Fikirtepe'de % 100 imzası bitmiş toplam 14 ada ve firma mevcut. Fikirtepedeki 60 ada ve 35 firmayı göz önünü aldığınızda dönüşümün Fikirtepe'de başlamasının üzerinden geçen 4 yıl sonrası ruhst alan firma sayısı toplam 4 adettir. Bu kesinlikle bir başarı değil tamamen büyük bir hezimettir.
Bunlar sırası ile Anka Yapı, Teknik Yapı, Emay Kent Plus ve Baysaş Firmalarıdır.
Fikirtepede imzalarını uzun zaman öncesinde % 100 bitirmiş olan adalar içerisinde iş yapma gayreti gösteren firmaların aksine, hiçbir faaliyette bulunmayanlarında varlığı gözlerden kaçmamaktadır.
İmzaları % 100 bitmiş olan Firmalar ; Anka 1 ad.(Aktif) , Teknik Yapı2 ad. (Aktif), Vartaş 1 ad.(Aktif) , Baysaş 1 ad. .(Aktif) , Emay 1 ad.(Aktif) , Erkan 1 ad. .(Aktif) , Nuhoğlu 2 ad (1 tanesinde aktif , 1 tanesinde pasif), Selimoğlu 2 ad. (1 tanesinde aktif , 1 tanesinde pasif) , Sevgili&Selimoğlu 1 ad.(pasif) , Usta 1 ad.(pasif), Ekşioğlu 1 ad.(pasif) Olmak üzere toplam 14 adadır.
Kat Karşılığı sözleşme imzalayan Firmalar % 100 imzalarını bitirdikleri bu 14 adanın imzalarının tamamını olmasa bile büyük çoğunluğunun en az 2-3 sene öncesinden bitirmiş olmalarına rağmen nedense hala ruhsat alamamışlardır veya hiçbir girişimde bulunulmamıştır?
Bunun boşa geçen 4 yılı da içine alacak şekilde ciddi manada irdelenmesini, hataların tekrar edilmemesini ve bu konuda vatandaşların kaderlerinin firmaların insiyatifine bırakılmaksızın bakanlıkça sıkıştırılarak faal duruma getirtilmesini talep ediyoruz.
3 – Bugün maalesef sözleşme kurnazlıklarına sığınarak ruhsat almış veya almamış büyük firma , küçük firma demeden vatandaşların kiralarını dahi ödememe kurnazlığına kaçarak vatandaşları mağdur eden firmaların varlığı ileri dönük bizleri tedirgin etmekte ruhsat verilmiş olmasının bile sorunları bitirmemekte olduğunu gözler önüne sermektedir.
Sıkıntılar bununla da bitmemekte ve vatandaşlara imzalatılan geniş yetkili vekaletler ile vatandaşların haberi olmadan hak kaybına uğratanlar ve aldıkları geniş yetkilerle donatılmış ucu açık vekaletler sayesinde vatandaştan habersiz inşaat yapacağım bahanesi ile vatandaşı oyalayan ve anlaştığı adaları başka firmalara pazarlamaya çalışarak haksız kazanç etmeye çalışan, nasıl olsa adayı bağladım düşüncesi ile imzalarını tamamlamak yerine kanun gücünü kullanarak haksız yere vatandaşın arsalarının kamulaştırılması için çabalayan veya mali gücü olmamasına karşın iş yapmayarak vatandaşları oyalayan çantacı& emlakçı firmalar da maalesef büyük sorun oluşturmaktadır.
Ve tüm bunların haricinde sözleşmelerdeki tuzak ve boşluklardan faydalanarak iş yapmayan ve zaman kaybına sebep olan firmalar dikkatlerden kaçmamakta, artarak devam etmektedirler…
Bu bağlamda Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği olarak saydığımız problemleride göz önüne alarak 60 adaya girmiş bulunan tüm firmaların mali yapılarının, vatandaşlara dayattıkları tek taraflı sözleşmelerin ve mecbur bırakılarak istenilen vekaletnamelerin tekrar gözden geçirilerek hem vatandaşı , hem de firmaları iki tarafı da koruyucu ve adilane olacak şekilde yeniden düzenlenmesini veya ek protokollerle sağlamlaştırılmasını talep ediyoruz.
4 – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ruhsat aşamasında değil imza aşamasında denetlemeye yoğunlaşsın. Bu bağlamda Ç.Ş. Bakanlığının gücü etkisinde olan ve kentsel dönüşüm alanında faaliyette bulunacak inşaat firmalarının Bakanlığın kendi belirleyeceği ve vatandaşı koruyucu kriterler ile sertifikalandırmasını, bu sertifikalarda da firmaların mali gücüne göre a-b-c gibi kategorilendirilmesini bu aşamada mali gücü yeterli olmayan firmaların sertifika aşamasında elenmesini talep ediyoruz.
5 – Dernek olarak bakanlık aracılığı ile ortak hak ve menfaatler doğrultusunda eşit sözleşme metinlerinin düzenlenmesini ve gerekli teminatların alınması yolu ile vatandaşların haklarının korunmasını talep ediyoruz. Zira her hangi bir teminat verilmeksizin arsa devir mecburiyeti getiren , kamu veya toplumsal baskı ile yapılmış veya yapılacak sözleşmelerde ilerde yaşanabilecek iflas ve batma gibi durumlarda vatandaş çaresiz kalabilmekte ve uzun yıllar sürebilecek mağduriyetliklere sebep olabilecek mahkemelerde yıllarını heba etmek zorunda kalabilecektir.
6 – Fikirtepede imza atmış bulunan vatandaşlar iki ada ( Teknik Yapı ve Baysaş İnşaat) haricinde hiç bir adada Fikirtepe’de kentsel dönüşümüm başlamasının üzerinden geçen 4 yıllık kayıp zamana rağmen ne alacağını net olarak bilmemektedir.
Tüm Türkiye'de ve Dünyada olduğu gibi bakanlık tarafından imza almış firmalara yapılacak baskı ile avan projelerin yıkımdan önce çizdirilmesi ve bir an önce vatandaşların ileride kötü bir sürpriz ile karşılaşıp mağdur olmaması için şimdiden gerekli önlemlerin yıkımdan önce alınmasını istiyoruz.
Bunun Türkiye'de kentsel dönüşüm sürecinde yapılaşan diğer çevre binalardaki vatandaşların hakkı olduğu kadar tüm Fikirtepelilerin de hakkı olduğunu düşünüyor ve bu doğrultuda taleplerimizi tekrarlıyoruz …
7 – Her hangi bir siyasi görüş ve parti ayrımı yapılmaksızın yerel Belediyelere de İ.B.B. ye tanınan bazı yetkilerin verilerek ruhsatlandırma ve evrak takibi noktasında hem işlemlerin hızlandırılmasının sağlanmasını ve yerelde vatandaş tarafından hesap sorulabilirliğin artırılmasını istiyoruz.