7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerFikirtepe'de 40 metrekare arsası olana bir daire

Fikirtepe’de 40 metrekare arsası olana bir daire

Genellikle dar gelirli ailelerden oluşan Fikirtepeliler, mahalleleri kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra müteahhitlerle yaptıkları sözleşmeler sayesinde milyonerler kervanına katıldı
 
Şehrin ortasında olmasına karşın gecekondu imajından kurtulamayan fikirtepe, kentsel dönüşüm sayesinde çağdaş gökdelenlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Eskiden kendi yağıyla kavrulan Fikirtepeliler de müteahhitlerle yaptıkları anlaşmalardan sonra milyonerliğe adım atıyor.
Dönüşüme önceleri mesafeli yaklaşanlar şimdi ‘en karlı’ seçeneği bulmaya çalışıyor. Bazı firmalar 50 metrekareye bir daire verirken bazıları 30 metrekareye bile bir daire veriyor. Dönüşüm tamamlandıktan sonra bölgede evlerin tanesinin en az 750 bin lira olacağı tahmin ediliyor.
Merdivenköy, Dumlupınar ve eğitim mahallelerini sokak sokak dolaşıp, Fikirtepelilerle konuştuk. Genellikle dargelirli ailelerin yaşadığı Fikirtepe’de vatandaş attığı imzadan memnun, tek sorun dönüşümün yavaş ilerlemesi.
 
300 metrekareye 7 milyon
Dumlupınar Mahallesi üzerinde bir bakkal önünde rastladığımız Bülent Güngül, artık ‘zenginler listesinde.’ 330 metrekare yeri olan Güngül’ün, anlaştığı firma her 40 metrekare için bir daire verecek. Güngül, dönüşüm tamamlanıp dairelerini aldığında 7.2 milyon liralık servete sahip olacak. Tek sıkıntının ‘teminat’ olduğunu belirten Güngül, “İmzalar atıldı, güven sıkıntımız var, teminat verilmedi, yani diyelim firma battı, evim de yıkılmış olacak, sonra ne yapacağız. Onun dışında iyi oldu, elimize bir fırsat geçti, aklımıza bile gelmezdi” diyor.
Mehmet çiçek ise 192 metrekare olan yeri için dört daire alacak. “Artık yaşanacak hali de kalmadı, dönüşmesi daha iyi” diyen Çiçek, daireleri satması durumunda eline geçecek paraya “Fazla bile” diyor.
 
Fiyatı az buldu
Mahallede bir dondurma dükkanı olan Yalçın Emin, ‘satıştan memnun değil.’ Dairelerinin tanesinin bitince 300 bin lira edeceğini öğrenen Emin, “900 bin liraya kadar alıcısı olan yerler var, bizimki böyle gitti, az oldu” yorumunu yapıyor.
Hatun Aydın, dönüşümün en şanslılarından. 130 metrekare yeri için 4 tam bir de yarım daire alacak. Aydın, “Önce şaşırdık, biri bir tarafa çekiyordu biri bir tarafa, böyle anlaştık, yıllardır buradayız yerimizden olmak istemeyiz ama artık oldu olan, çok şükür memnunuz” diye konuşuyor.
 
40 m2’si vardı, 700 bin TL’lik evi olacak
 
26 metrekareye bir daire .Mahallenin kahvesinde konuştuğumuz Mehmet Sait Çelik, ailesinin 26 metrekare arsa payına bir daire alacağını söylüyor. Çalışmaların başlamasını beklediklerini belirten Çelik, “Eğer tüm konuştuklarımız ve evler yapılırsa hayal bile edemeyeceğimiz bir şey olacak. Aylık kira yardımı da alıyoruz, her ay için 1000 lira, 6 ayda bir kira anlaşmaları yenilenecek, taşınma için de 1500 lira yardım yapacaklar” diyor.
Bakkal dükkanı işleten Ahmet Sesler’in ise 200 metrekare arsası var, anlaşmaya çalıştığı firma 4 daire verecek. “Tek sıkıntım teminat” diyen Sesler, “O da yerine gelirse tabii ki çok iyi oldu bizim için” diyor.
 
700 bin lirası oldu
Eğitim Mahallesi’nde bir kahvede ‘dönüşüm’ deyince herkes anlatmaya başlıyor. Herkes dönüşüm fikrine alışmış, birçok ev boşaltılmış, yeni yapılar başlamış. Kahvedekiler, “Memnunuz ama artık beklemek istemiyoruz” diyor. Konuştuğumuz Bayram Yıldız, 40 metrekare olan arsa değeri karşılığında bir daire alacağını söylüyor. Yıldız, “Baktığınız zaman çok iyi bir anlaşma oldu. Küçük bir yerim 700 bin liralık daire olacak. Tek şikayetim çok bekledik, üç yıl oldu, artık çalışmaları görmek istiyoruz” diyor.
 
‘Satıp bahçeli eve geçeceğim’
Bülent Güngül, 7 sokağın bir ada yaptığı bölgede evlerin kurayla belirleneceğini belirtiyor. Fikirtepe’de yaşamayı sevdiğini söyleyen Güngül, “Ancak komşuluk kalmayacak, eskilerden belki kimse olmayacak, buralarda oturamayız. Ben yine bağırıp çağırabileceğim, içinde mangal yapabileceğim bahçesi olan bir yere giderim” diyor. sinema aletleri tamir ettiğini ifade eden Güngül, mahallenin videosunu çektiğini, ‘canını sıkmayan komşularına’ birer DVD yapıp vereceğini anlatıyor.
 
‘Çantacılar’ hâlâ sorun
Bazı firmalar vatandaşa gerçekleşmesi mümkün olmayan teklifler sunuyor, karşılığında imza alıyor. Çoğu mahallede yaşayan kimselerden olan ‘çantacı’ olarak bilinen firma temsilcileri, “Evinizi yenilemek için bizimle anlaşırsanız emsal artışı yapar ve size daha geniş metrekareli ev veririz” diyor. Anlaşmayı yapan firmalar daha sonra bu anlaşmaları bölgedeki büyük gayrimenkul şirketlerine pazarlıyor.
Mahallede karşılaştığımız Önder Güngül, çantacılar dışında bölgede boş evlere yerleşen ve tanımadıkları insanların tehlike yarattığını vurguluyor.
“Suriyeliler de yerleşti” diyen Güngül, “Alınan yerler bir an önce yıkılsın, anlaşmayanlar yüzünden biz mağdur olmayalım” yorumunu yapıyor
illiyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI