Bu karar anlaşmasını ve projesini 30 kat üzeri yapan inşaat firmalarını zora soktu. Birçok projede sil baştan yol izlenirken bazıprojelerin iptali söz konusu
Kentsel dönüşüm çerçevesinde birçok inşaat firması Fikirtepe'de aylardır arsa sahipleri ile ada bazında anlaşma sağlamak için birbiri ile adeda yarışıyor. İrili ufaklı birçok firma bölgede arsa sahipleri ile pazarlık halinde. Bazı firmalar yüzde 95'lere varan anlaşmayı da sağladı. Ancak bugünlerde Fikirtepe'de gerek inşaat firmalarını gerekse arsa sahiplerini düşündüren bir gelişme oldu. O da Büyükşehir Belediye'sinin almış olduğu bina yüksekliği sınırı. Bu güne kadar binayüksekliğinde sınır bulunmuyordu. İnşaat firmalarıprojelerini 30 ve üzeri katlara kadar taşıyordu. Alınan kararla bina yüksekliği 80 metrenin üzerinde olamaz denildi. İşte tam da bu noktada tüm plan ve projesini30 kat üzeri yapan inşaat firmaları zora girdi.
Her şey sil baştan yapılacak
Alınan bu karar planını 30 kat ve üzeri yapan bölgedeki tüm inşaat firmalarını yakından ilgilendiriyor. Söz konusu karar bu tarz proje üzerinden plan yapan inşaat firmalarına hem zaman hem de para kaybettirdi. Aylardır planını 30 kat ve üzeri yapan firmalar projeleriyeniden çizdirmek durumunda kalacak. Bu da yine en az iki üç aylık bir süreci alacak. Projenin maket yapımları da sil baştan yenilenecek.
31'nci katta ev anlaşması suya düştü
Projelerin 80 metre yükseklik ile sınırlandırılması kat sayısını da otomatik olarak aşağıya çekti. Arsa sahibi ile anlaşan inşaat firması 80 metre sınırını aşan bölümde bulunan kat dağılımını da yeniden yapmak durumunda. Çünkü birçok arsa sahibine 80 metrenin üzerinde bulunan katlardan daire verilmişti. Artık bunun bir hükmü kalmadı.
Yükseklik sınırı
bina sayısını arttıracak
Bina yüksekliği sınırı inşaat firmalarının blok sayısını artıracak. Daha önce projesini 2-3 blok olarak tasarlayan ve sosyal alanlara geniş yer bırakan projeler yerine firmalar aynı kat sayısına ulaşmak için daha fazla blok yapmak durumunda kalacak. Blok sayısının artması yeşil alanlara yer bırakmayacak Bu da hem zaman kaybına neden olacak hem de ekstra maliyet getirecek. Anlaşmaların yeni projelere uygun hale getirilmesi de en az iki üç aylık bir kayıp yaşatacak.
4.14 emsal kurtarmayacak
Arazisi fazla
bina yapmaya müsait olmayan projeler ise tam anlamıyla ya rafa kaldırılacak ya da arsa sahipleri paylarından fedakarlık yapacak. Çükü inşaat firmasının buralarda proje geliştirebilmesi için binayüksekliği çok daha fazla önem taşıyor. Arazi küçük kalınca ve kat yüksekliği verilmediğinde 80 metre yükseklik 4,14 emsal ile proje geliştirilmesini mümkün kılmıyor.
Çok sayıda firmayı ilgilendiriyor
Bölgede arsa sahipleri ile anlaşma yapıp
projesini ve planını 30 kat ve üzerinde yapan birçok inşaat firması bulunuyor. Bunlar arasında Varyap, Garanti Koza, Dumankaya, Nuhoğlu, Vartaş, Baysaş, Tahincioğlu, Ukra, Anka ve Usta İnşaat en dikkat çekici isimler arasında yer alıyor.
Müteahhitler dernekleşiyor
Alınan bu karar müteahhitleri de harekete geçirdi. Geçen hafta acil eylem toplantısı yapan firma yetkilileri icra komitesi oluşturdu. İcra komitesinin bundan sonraki adımı dernekleşme olacak. İcra komitesi alınan kararları çantasına koyarak mağduriyetin giderilmesi ile ilgili büyükşehir belediyesinin kapısı çalınacak.
HABER: EMİNE AÇAR