Mahkeme, Tepe Sera Adi Ortaklığı tarafından kazanılan ve hileli ve şaibeli olduğu iddiasıyla mahkemeye taşınan 2/3 pay satışı ihalesini iptal etti.
Müteahhit Tepe Sera Ortaklığı çok düşük metrekareler teklif etmesi üzerine, maliklerce yapılan araştırmalarda, müteahhidin 2/3 çoğunluğu oluşturan malikler ile yapmış olduğu gizli anlaşmalarla bu kişilere ek metrekareler verdiği, bu kişileri rüşvet vermek suretiyle sözleşme imzalamaya ikna ettiği, geriye kalan 1/3 çoğunluğu oluşturan malikler sözleşme imzalamaya mecbur olduklarından, onlara çok düşük metrekareler teklif edildiğini iddia edildi.
Müteahhit Tepe Sera Ortaklığı bazı il müdürlüğü görevlilerinin yanlış uygulamaları üzerinden, sadece 12 daireye düşen arsa satışında 30 milyon lira değerindeki payların 1 milyon liraya satın alındığı iddiasıyla ihale mahkemeye taşındı.
Av. Ahmet Çetinkaya aracılığıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aleyhine ihalenin iptali için dava açıldı. Ayrıca İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosu’na suç ve akabinde yine İstanbul Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde müteahhitin haksız olarak aldığı tapulara ilişkin iptal ve tescil davası açıldı.
Davayı karara bağlayan İstanbul 10.İdare Mahkemesi, tapu iptal ve tescil davasında yürütmeyi durdurma kararı verdiği belirtildi.
Kararda özetle şunlara yer verildi:
“Olayda, davacıların Kadıköy 11. Noterliği’nde Sunja İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile “Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” imzaladığı, daha sonra Sunja İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi isminin Tita Dört İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak değiştiği, davacıların anlaşma imzaladığı şirketin söz konusu proje alanında uygulama yapan Tepe-Sera Adi Ortaklığı ile bir protokol yaparak anlaştığı maliklerin sözleşmelerinin Tepe-Sera Adi Ortaklığı’na devrettiği halde davacıların hisselerinin satışına karar verildiği, şirketin tüm arsa maliklerine eşit miktarda teklifte bulunmadığı ve bazı arsa maliklerine ayrıcalık tanındığı, davacılara karara katılma imkânı sağlayacak usulüne uygun tebligat yapılmadığı gibi hisselerin satılacağına ilişkin işlemin tüm maliklere tebliğ edilmediği, davacıların arsa paylarının rayiç bedelleri Bakanlıkça tespit ettirilmediği görüldüğünden, 6306 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca tesis edilmeyen ve davacıların Anayasa ile güvence altına alınan mülkiyet hakkının devrine neden olacak hisselerinin satışına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davaya konu işlemin iptaline karar verilmiştir.”
Av. Ahmet Çetinkaya, kentsel dönüşüm seferberliğinin bazı müteahhitler tarafından istismar edildiğini savundu.
Özellikle Fikirtepe’de ciddi sorunlar yaşandığını anlatan Çetinkaya, “Binlerce insan ya mahalle sakini olarak ya da müteahhite güvenip projeden daire satın alanlar olarak çok ciddi bir mağdur kitlesi oluşmuş olup kanayan yara büyüyerek vatandaş için gerçekten dayanılmaz hale geldiği görülmektedir. Vatandaşın malı haraç mezat … İdare mahkemesinde verilen bu karar bir nebze de olsa vatandaşlar için umut olmuş, Kadıköy Evlendirme Dairesi’ne 20 metre mesafedeki 1,5 Milyon TL’ lik dükkânı il müdürlüğü tarafından 95.000 TL’ye satılan mağdur vatandaşlar haklarını almak için mahkemelerde ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde uzun uğraşlar vermek zorunda kalmıştır.” dedi.
İşte mahkeme kararı
kaynak: fikirtepehaber.com