26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetFikirtepelilerin yüzde 90.2'si kentsel dönüşümü destekliyor..

Fikirtepelilerin yüzde 90.2’si kentsel dönüşümü destekliyor..

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) tarafından Fikirtepe’de yapılan araştırma sonuçlarına bölge halkının yüzde 90.2’si bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının gerekli olduğunu düşünüyor ve destekliyor.

Bölgede yapılan araştırmada kendileriyle görüşülen Fikirtepe sakinlerinin yüzde 81.8’i mahallesindeki kentsel dönüşüm projelerinin temel gerekçesinin “afetlere dayanıklı bina stoku oluşturmak” olduğunu düşünürken, çoğunluk, kentsel dönüşümün “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” tarafından uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Fikirtepelilerin dönüşümü hem gerekli gördüklerini hem de desteklediklerini ifade eden KENTSEV’in kurucusu ve Genel Sekreteri Haldun Ersen; “Deprem gerçeği her geçen gün yüzümüze çarpılırken dönüşümün gerekliliği noktasındaki bu bilinç artışı bizi fazlasıyla memnun ediyor” dedi.

Ersen, ilki Fikirtepe’de yapılan anket çalışmasına, İstanbul’un farklı ilçeleri öncelikli olmak üzere ülke genelinde devam edilmesinin planlandığını söyledi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Ersen, online görüşme yöntemiyle gerçekleşen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Anket Çalışması kapsamında mahallede yaşayan ve kentsel dönüşüm sürecinde yer alan gayrimenkul sahipleri ile görüşüldüğünü belirtti.

Yüzde 80.2’sini erkeklerin oluşturduğu çalışmada, katılımcıların yüzde 86’sının 46 ve üzeri yaşta olduğu görüldü.

Katılımcıların sadece yüzde 33.1’i 5 yıldan az süredir söz konusu mahallede yaşadığını belirtirken, 20 yıldan fazla süredir aynı konutta yaşadıklarını ifade edenlerin oranı ise yüzde 32.2 olarak gerçekleşti.

Oturduğu konutların yapım yılı sorulduğunda katılımcıların yüzde 32.8’i 1980-2000, yüzde 27’si 1960-1980, yüzde 18.9’u 2000-2010, yüzde 16.4’ü 2010 sonrası, yüzde 4.9’u ise 1960 ve öncesi şeklinde cevap verdi.

Fikirtepe’de yaşayanlar kentsel dönüşümün gerekliliğine inanıyor ve destekliyor

Bulundukları yerde çoğu kamu hizmetinden memnun olduklarını belirten katılımcıların en çok şikayetçi oldukları konular arasında semt parkı ve otoparkın geldiği, vatandaşların deprem riski konusunda yüksek bilince sahip olduğu görüldü.

Araştırmaya katılanların ezici çoğunluğu, yüzde 90.2’si kentsel dönüşümü gerekli olarak görürken, sadece yüzde 9.8’i gerekli olmadığını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 67.3’ü kentsel dönüşümden haberdar ve konuya hakimken, sadece yüzde 8.2’si hiç duymadığını belirtiyor.

“Sizce mahallenizdeki kentsel dönüşüm projelerinin temel gerekçesi/gerekçeleri nedir?” şeklinde soru sorulan katılımcıların yüzde 81.8’i mahallesindeki kentsel dönüşüm projelerinin temel gerekçesinin “afetlere dayanıklı bina stoku oluşturmak” olarak görüyor. Onu, yüzde 52.9 ile “halkın yaşam kalitesinde olumlu değişim sağlamak”, yüzde 44.6 ile “altyapıyı iyileştirmek” izliyor.

Katılımcıların yüzde 59.8’i kentsel dönüşümün yaşadıkları çevre için kesinlikle zorunlu olduğunu düşünürken, yüzde 24.6’sı ise gerekli görüyor. Sadece yüzde 8.2’lik kesim gerekli bulmuyor.

Öte yandan dönüşümün kim tarafından yapılması gerektiğine dair bir soruya karşılık yüzde 57.9’lık kesim projelerin “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” tarafından uygulanması gerektiği cevabını veriyor. Onu yüzde 29.8 ile “TOKİ”, yüzde 24 ile “belediyeler ve merkezi yönetimler”, yüzde 22.3 ile “büyükşehir” ile “kamu-özel sektör ortaklığı” takip ediyor.

Katılımcıların yüzde 57’si kentsel dönüşümde 3+1, yüzde 32.3’ü ise 2+1 konut tipi talep ediyor.

İstanbul’da 7.5 şiddetinde bir deprem yaşanması halinde 211 bin konut ağır hasar alacak!

7.5 ve üzeri şiddetli bir depremde sadece İstanbul’da 211 bin binanın çok ağır ve ağır hasar alacağının raporlarla ortaya koyulduğunu belirten Haldun Ersen, kentsel dönüşümün gerekliliğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu binalardaki vatandaşların bir an önce kentsel dönüşüm için kolları sıvaması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm ve güçlendirme için 3 ana finansman modeli geliştirildi. Ev sahipleri daireleriyle ilgili iyi araştırma yapmalı, uzman bir kuruluşa mutlaka yapı denetimi yaptırmalı. Depreme dayanıksız olanlar hemen tahliye edilmeli. Riskli yapı sahiplerine; Emlak Katılım Bankası’nın sunduğu finansman modelleriyle bir an önce dönüşüm ve güçlendirme için harekete geçmelerini çağrısında bulunuyoruz.”

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Kurucusu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Haldun Ersen

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI