Kentsel dönüşümü bekleyen Fikirtepe’nin planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Yeni plan çerçevesinde Fikirtepe’de teknik ve mühendislik hizmetleri açısından donanımlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil yapılar inşa edilecek.Bölgede yaşayan vatandaşlar ve yerel temsilciler ile görüşülerek talepler ve beklentiler tespit edilerek ve müteahhit firmalar ile toplantı yapılarak önerilen projeler değerlendirilmek suretiyle oluşturulan yeni plan kapsamında hazırlanan Kentsel Tasarım Projesine göre parsellerin %25’inin donatı alanı ve park alanı olarak terk ediecek .Sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde çevreye duyarlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil binaların oluşturulması konusunda yatırımcıların teşvik edilmesi sağlanacak.Planlama alanında bina yükseklikleri, silüet kotu göz önünde bulundurularak belirlenip İstanbul kent silüeti korunması için kentsel tasarım rehberindeki silüet modellemesine göre uygulama yapılması sağlanacak ve en önemlisi de alandaki yapılaşma koşulları ve nüfus yoğunluğu dikkate alınarak ulaşım planlamasının yapılacak.Fikirtepe’nin Afet Riske taşıyan bölge ilan edilmesiyle birlikte, damga vergisi, harç gibi maliyet artırıcı unsurlar ortadan kalkacak. Bölgede yükselecek olan projelerin fiyatlandırılmasında etkili olacak ve Fikirtepe’den yeni daire almak isteyenler biraz daha düşük metrekare fiyatı ödeyecek. Daha da önemlisi KDV muafiyeti nedeniyle yeni konut alıcıları %18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek.
Fikirtepe’de evi olanlar ve konut üreticileriyle sözleşme imzalayıp taşınanlar, gelecek planlarını yapanlar beklentilerini gerçekleştirecek.
Bölgede projelere başlayan İnşaat firmalarının milyonlarca lira yatırım yaparak hazırlık yaptığı projeler akamete uğramadan devam edecek. Yeni projelerin hayata geçme süreci hızlanacak.
Ancak bölgedeki proje geliştiricilerin sabırsızlıkla beklediği emsal değerleri ile ilgili açıklama "Emsal değerleri İstanbul geneli çerçevesinde dikkat alınarak daha yaşanabilir seviyelere çekilmiştir." şeklinde.Anladığımız kadarıyla Fikirtepe'de emsal değişecek.Herkes “bundan sonra ne olacak?” sorusuna cevap arıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Fikirtepe’de nasıl bir yol haritası izleyeceği merak ediliyor. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama ile bu soruların önemli bir kısmı cevaplandı.
Bölgede proje geliştiren inşaat şirketleri Fikirtepe’nin dönüşümü için önceden belirlenen 4.14 emsal devam edecek mi? Bu emsal değerine göre Ada bazında yüzde 100 ile anlaşan ve sözleşme yapan firmalar aynı şartlarda yollarına devam edecek mi? sorularına cevap bekliyor. Fikirtepe’deki dönüşümü sağlıklı ve süratli bir şekilde gerçekleşmesi adına umarız "kimseyi madur etmeyecek şekilde" ki önceki açıklamalarında sayın bakanımız bu sözü sarf etmişti emsal oranlarını da en kısa zamanda açıklanır.Bölgede çözüm bekleyen halkın ve müteaahhitin yüzünü güldürecek bir oran belirlenir…