Türkiye’nin en büyük bölgesel planlamalarından biri olan Ataşehir Finans Merkezi tamamlandığında gerçek bir çekim merkezi olacak. Birçok yatırımın yapıldığı bölgeye özel sektör ve kamu kurumları akın ediyor
İstanbul’un son yıllarda en gözde bölgesi olan Ataşehir, özellikle finans merkezi projesiyle yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Bölgenin son dönemlerdeki gelişimine dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Asena Güngör de, Ataşehir’in ulaşım bağlantılarının güçlü olması ve barındırdığı nüfus açısından son yıllarda konut, otel, hastane ve alışveriş merkezi projelerinin hız kazandığı bir lokasyon olduğunu ifade etti.
Ataşehir’in 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndan gelen kararlar ve yapılması planlanan projeler incelendiğinde, fonksiyon dağılımları ve ulaşım bağlantıları açısından İstanbul’un önde gelen merkezlerinden biri olacağını anlatan Güngör, “Son dönemde, birçok önemli inşaat firması, yatırımlarına Ataşehir bölgesinde hız veriyor. Başta konut projeleri olmak üzere, yapılması planlanan Finans Merkezi projesi ile ofis projelerinin de bölgede talep göreceği düşünülüyor. Konut ve ofis fonksiyonlarının, ticari fonksiyonlara da yön vereceği öngörülüyor” dedi.
Yatırımlar batıya kayıyor Ataşehir bölgesinde konut bölgelerinin gelişiminin Doğu Ataşehir’de başladığını belirten Güngör, 2004’ten itibaren gelişimin Batı Ataşehir’e doğru kaydığı anlatarak, bu bölgede özellikle nitelikli konut sitelerinin inşa edildiğini aktardı.
Bölgede yaşayan nüfusun artmasıyla her türlü günlük sağlık, alışveriş,eğitim gibi ihtiyaçlarının çeşitlenmeye başladığını anlatan Güngör, finans merkezinin bölgeye katacağı nüfus nedeniyle bölgenin işyerine yakın yaşamak isteyen nüfus tarafından da önemli ölçüde talep göreceğini söyledi.
Ataşehir’in günümüzde hâlâ konut projeleriyle ön planda olmasına rağmen; önümüzdeki süreçte ilçenin “Finans merkezi” kimliğiyle ön plana çıkmasının beklendiğini söyleyen Güngör, şunları söyledi: Banka üssü olacak “Ataşehir’in finans merkezi olmasıyla bölgenin, Anadolu yakası ve İstanbul’un en gözde ofis bölgelerinden biri haline dönüşeceği düşünülüyor. Finans Merkezi olarak belirlenen bölgede önümüzdeki yıllarda Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, BDDK, SPK ve Merkez Bankası’nın genel müdürlükleri ve alt birimlerinin bir noktaya toplanması planlanmakta olup, bu doğrultuda bölgede ilerleyen dönemlerde ofis talebinin oluşması bekleniyor.” Finans Merkezi olarak belirlenen alanda inşa edilecek kamu bankaları ve kuruluşlarına ait binalar haricinde ofis alanlarının da inşa edilip kiralanmasının söz konusu olacağını ifade eden Güngör, “Bölgede oluşabilecek ofis alanı arzının da artacağı düşünülüyor” dedi. Güngör, inşaatların başlangıcından itibaren 3 yılda tamamlanması planlanan Türkiye'nin ilk finans merkezinin 24 saat canlı kalması amacıyla buraya otel, cafe, sanat ve eğlence merkezi gibi alanlar yapılması planlandığını aktardı.
Metroyla ulaşım kolaylaşır
Ataşehir bölgesinin, mevcut konutları ve beklenen “Finans Merkezi” projesi ile otel yatırımlarına da ev sahipliği yapması beklendiğini aktaran Güngör, bölgenin konut potansiyeli, mevcut nüfusu ve Finans Merkezi ile bu nüfusun artacağı göz önünde bulundurulduğunda ticari alanlara olan ihtiyacın da artacağını belirtti.
Bölgenin ulaşılabilirliğinin yüksek olmasının da bölgedeki ticari potansiyelin gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacağını ifade eden Güngör, “E-5 Karayolu üzerinde yapımı devam etmekte olan Kadıköy- Kartal metro inşaatının faaliyete geçmesiyle bölgeye ulaşım kolaylaşacaktır” diye konuştu.
Anadolu Yakası’nın simgesi olacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, 800 bin metrekare alan üzerinde planlanan İstanbul Finans Merkezi, Tarihi Yarımadadan, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı’dan ilham alan mimari yapısıyla geleneksel değerleri geleceğe taşıyacak.
İstanbul’un giriş ve karşılama noktasında, TEM ve E-5 otoyollarının kesiştiği bölgede inşa edilecek olan İstanbul Finans Merkezi, konumu ve mimari yapısıyla ”Anadolu Yakası’nın simgesi” olmak için tasarlandı.
70 bin kiş çalışacak
İstanbul Finans Merkezi’nin çevresinde 10 bin kişilik cami, 15 bin kişilik spor tesisi ve 50 bin metrekare büyüklüğünde park alanı bulunuyor. Finans Merkezi içerisinde tasarlanan yeşil alanlar İstanbul için büyük kentsel parklar oluşturacak. 70 bin kişinin çalışacağı öngörülen İstanbul Finans Merkezi’nin Ümraniye ve Ataşehir başta olmak üzere Kadıköy, Çekmeköy, Kartal ve Maltepe ilçelerine de hareketlilik getirmesi bekleniyor.