24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerFinansbank Kristal Kule’yi mimarları anlattı!

Finansbank Kristal Kule’yi mimarları anlattı!

Ortak akılla 7 farklı yapıda hizmet üreten Finansçıları, fiziksel olarak da aynı çatı altında buluşturan Finansbank Kristal Kule, sosyal tesislerinden fitness salonuna kadar içinde barındırdığı sosyal alanları ile Finansçılar için motivasyon kaynağı olan bir “yaşam alanı”na dönüşüyor.
 
Finansbank Kristal Kule, 6 yüzeyli köşegeninden simetrik kesik bir kristal formunda.
 
Binanın kuzey ve güney cepheleri paralel olup; bu form doğu ve batı cephelerindeki parametrik geometri değişikliği ile sağlanıyor. Giriş katında güneydoğu-kuzeybatı yönünde paralel kenar olan geometri, üst katlarda kuzeydoğu-güneybatı yönünde paralel kenara dönüyor, sonrasında ise 168 metre seviyesinde kuzey-güney doğrultusunda düz bir çizgi olarak bitiyor.


 
Ana kuleye yukarıdan bakıldığında; tam bir dikdörtgen oturum görülüyor. Köşegen simetrideki bu parametrik hareket Finansbank Kristal Kule’nin her açıdan çok farklı gözüken formunu sağlıyor.
 
Statik dehanın ürünü!
 
Bina; uluslararası birçok mimari ödül almış, birçok büyük kurumun Merkez binalarına imza atmış Pei Cobb Freed & Partners bünyesinde, Mimar Henry N. Cobb ve José Bruguera tarafından tasarlandı. Bank of China Tower (Hong Kong), ABN Amro Bank (Amsterdam), IMF (Washington DC), OECD (Paris), Torre Espacio (Madrid), Goldman Sachs (New York) ve Palazzo Lombardia (Milano) firmanın imza attığı ve finans sektöründe en bilinen örnekler. Paris’teki meşhur Louvre Müzesi’ndeki “Cam Piramit” de yine bu firma tarafından tasarlanmış.
 
Geometrik şekilleri tüm projelerinde ustaca kullanan firma, bu hünerini Finansbank Kristal Kule’de de sergiledi.
 
Bina 41 kat yüksekliğinde ve bu geometride bir binanın bütününün betonarme olarak kurgulanması statik dehaların çalışmasının sonucu. Çok sayıda doğan ve sonlanan eğrisel kolon olan binanın statiğine Türkiye’nin bir numaraları statikeri olarak bilinen İrfan Balioğlu imza attı.
 
 
 

 
İç mimaride yerel dokunuşlar
 
Soyak’tan satın alınan Finansbank Kristal Kule’nin iç mimarisi de yine binanın yaratıcısı Pei Cobb Freed & Partners tarafından yapıldı.
 
Eserlerini yaptıkları ülkeyi temsil ettiklerine inandıkları şekilleri projelerinde kullanmaktan hoşlanan proje mimarları, Finansbank Kristal Kule’de de bir ‘Türk Deseni’ olarak tanımladıkları baklava figürünü hem döşemelerde, hem de tavanlarda değişik motiflerle kullandı.
 
Finansbank Kristal Kule giriş lobisinde gri mermer ile başlayan döşemeler, küçülen baklava şekilleri ile arka bölüme gittikçe beyaza dönüyor. Projede seçilen mermerler Türkiye’deki ocaklardan seçildi ve podyumdaki farklı alanlarda, farklı desenler kullanılarak binada hoş mekanlar ortaya çıkarıldı.
 
Binanın bahçesine bakan güneş kırıcı detayı, Selçuklu desenlerinden esinlenerek oluşturuldu.
 
Binanın bir diğer özelliği, içinde dolaşırken kuleyi farklı perspektiflerle algılamanın mümkün olması. Örneğin; podyumdan başınızı kaldırıp,  galeri üzerindeki şeffaf tavandan kuleye bakıldığında sadece bir üçgen görülüyor.
 
Projelendirilirken sürdürebilir enerji ilkesinin esas alındığı binada proje detayları ve malzeme seçimleri ‘Leed Sertifikası’ almak ve yeşil bina olarak tescillenmek üzere oluşturuldu.
 
Yaşam alanında neler var?

  • 2 adet toplam 750 kişilik kafeterya,
  • 18 salon kapasiteli toplantı merkezi,
  • 256 kişilik konferans salonu,
  • FinansÇarşı (Kuaför, Market, Kitapçı, Kafe, Kuru temizleme, Terzi, Lostra, Sağlık Merkezi ve Finansbank şubesi,
  • Sanat galerisi,
  • 1000 metrekarelik FinansGym,
  • 16 derslikten oluşan teknik donanıma sahip Eğitim Merkezi
  • İç bahçeler

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI