Birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan antik kent ve caretta carettaların bulunduğu Patara ile Kalkan’a 8 kilometre uzaklıkta yer alan Yeşilköy’de bulunan Fırnaz Koyu’nda statü değişikliğine, mahkemenin talebi üzerine rapor hazırlayan bilirkişi heyeti, statü değişikliğinin bu bölgelerde hızla betonlaşmaya yol açabileceği uyarısı yaptı. Raporda Patara’daki kazılara da dikkat çeken uzmanlar bu karardan dönülmesinin tarihsel bir zorunluluk olduğunu belirtti.
Hürriyet’te geçen sene bu iki bölge ile ilgili hazırlanarak yayınlanan haberde, Patara ve Fırnaz’ın koruma statüsü, birinci derece doğal ve arkeolojik sit statüsündeyken, bünyesinde uzmanların çalıştığı vurgulanan özel bir şirket tarafından geçen yıl hazırlanan ‘ekolojik temelli bilimsel rapora’ dayanarak değiştirildiği, böylece söz konusu bölge, ‘kesin korunacak hassas alan’, ‘nitelikli doğal koruma alanı’, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ diye farklı bölümlere ayrılırken bazı alanlar ise ‘tanımsız’ bırakıldığı yazılmıştı.
Bu haber üzerine Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası ile Kaş Turizm Tanıtma Derneği bu kararın iptali için harekete geçmiş ve bu statülerle tarih ve doğa harikası bu yerlerin korunamayacağına, inşaata açılarak betonlaşacağına dikkat çekerek 2018 yılı mart ayında Antalya 4. İdare Mahkemesi’nde dava açmışlardı.
Mahkeme kararıyla 7 kişilik bilim insanına hazırlatılan 27 Ağustos 2019 tarihli 153 sayfalık rapor tamamlanarak geçen hafta taraflara gönderildi. Raporda antik kentin kazılmayan bölümleri ile buralara yapılan kaçak villalara, besi çiftliklerine dikkat çekildi. Antik limanın batı tarafının henüz kazılmadığı, inşaat faaliyetlerinin ise bu alanda sürdüğü fotoğraflarla mahkemeye sunuldu. Ayrıca birinci derece sit alanı ilan edilmesi gereken başka yerler olduğuna da dikkat çekilirken, tarihi şehrin siluetini bozan inşaatların durdurulması istendi.