25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerFocus Membran ile depreme dayanıklı dönüşüm!

Focus Membran ile depreme dayanıklı dönüşüm!

Türkiye’de kentsel dönüşüm fikri ve kentsel dönüşümün bir araç olarak kullanılması yakın zamanlarda gerçekleşmeye başlamıştır. Bütünsel olarak kentlerin dönüşmesi gerekliliği kaçınılmaz olmakla beraber; uygulamada kentsel dönüşümün bir kamu hizmeti ya da amaç olarak ortaya çıkması oldukça yenidir. Buna bağlı olarak kendine özgü stratejiler geliştirerek şu anki halini alan kentsel dönüşüm projeleri; yapısal olarak da bir dönüşüm geçirmektedir.

Ülkemizin en önemli kentsel dönüşüm projelerinden birisi olan Esenler Havaalanı Mahallesi’nde de mülkiyet sorunları çözümleneceği gibi kentsel yenileme ile donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekanların oluşturulması esas alınmıştır. Yapı kalitesi ve donatı standartlarının yükselmesi de yalıtım prensiplerinin doğru uygulanması ve tercih edilmesi ile artmaktadır. Çünkü yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı donatılarını korozyona yani paslanmaya uğratarak kısa sürede yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor. Örneğin 10 yıl sonra bir yapıdaki donatı, başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık yüzde 66'sını korozyon nedeniyle kaybediyor ve donatının zamanla bina yükünü taşıyamamasına neden oluyor. Yani bina içten içe çürümeye başlıyor. Bu da olası bir depreme karşı binanın dayanıklılığını düşürüyor.

Depreme karşı güvenli korumayı su yalıtımı sağlıyor.

İstanbul'da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırma raporlarına göre yıkılan binalarda gerçekleştirilen denetimlerde binaların yaklaşık yüzde 70'inde korozyon nedeniyle taşıyıcı donatıda aşırı kesit kaybı tespit edilmiştir. Depreme karşı binaların en önemli koruyucu kalkanı olan su yalıtımı, taşıyıcı donatıyı paslanmaktan koruyor. Türkiye’de yapıların yüzde 85'inde su yalıtımı bulunmazken yalıtım yapılmayan binaların ömrü ise 15-20 yıl içerisinde yüzde 50 azalıyor. Bu bilincin farkına yavaş yavaş varılırken; dönüşümün ön plana alındığı günümüzde yapıların su yalıtımı ihtiyacı ve malzemenin özellikleri sorgulanır olmaya başlamıştır. Esenler Havaalanı Mahallesi’nde gerçekleştirilen kentsel dönüşümde, alanın zemin özellikleri ve zemin suyu tespitlerini yaparak bölgeye uygun nitelikte su yalıtımı malzemesi olan Focus Membran EP 300’ü radye jeneral temel altı uygulamalarında tercih edilmiştir.

Kentsel Dönüşümde Tercih: Focus Membran

Yeni yapılan projelerin yanı sıra kentsel dönüşüm projelerinin de tercihi Focus Membran’dır. Türkiye’de inşaat ve yalıtım sektöründe lider markaların üreticisi Eryap’ın su yalıtımındaki iddialı markası Focus Membran, yapıların suyun neden olduğu olumsuz etkilere karşı korunması ve yaşam alanlarında konforlu bir su izolasyonu sağlanması amacı ile kullanılan; yapıların temel, perde, bodrum, bahçe, teras ve çatılarında, köprü, viyadük gibi farklı yüklere maruz kalan alanlar için de uygun su izolasyon malzemesidir. Focus Membran bitüm esaslı bir yalıtım malzemesi olup, içerisinde yapısını güçlendirici farklı dayanımdaki taşıyıcılar ve polimerler içermektedir. Bu polimerler malzemeye farklı dayanımlar katmakla beraber ürünün kolay uygulanmasında ve mükemmel bir su izolasyonu sağlamasında önemli bir rol oynamaktadır.

Polimerlerle takviye edilmiş bitüm, farklı çekme, kopma ve yırtılma dayanıma sahip polyester ya da cam tülü taşıyıcılar kullanılarak nihai özelliklerine ulaşmaktadır. Taşıyıcı özellikleri ile doğru orantılı olarak farklı detaylarda ve iklim şartlarında uygulama ve kullanım kolaylığı sunmaktadır.

Focus Membran, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan tüm sertifikasyonunu tamamlayarak tescilli bir marka olmanın tüm gereklerini yerine getirmektedir. Çeşitli ülkelere ihraç da edilen Focus Membran’ın tüm ürünlerinin, AB normlarına uygunluk anlamına gelen CE standardı bulunmaktadır.

Türkiye genelinde özel ve kamusal yapılarda yaygın kullanılan Focus Membran; Esenler Havaalanı Mahallesi II. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi, Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Sultangazi Devlet Hastenesi, Atatürk Havalimanı, Küçükçekmece Bahçeşehir Koleji, Başakşehir Fatih Terim Stadyumu, Antalya Olimpik Yüzme Havuzu, Alaçatı Marina, TBMM Yeni Hizmet Binası ve Ankara LÖSEV Doğal Yaşam Merkezi gibi önemli referanslara sahiptir.

Eryap A.Ş.

Eryap 2001 yılından bu yana inşaat sektöründe, özellikle yalıtım alanında öncü ve yenilikçi kimliğiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Türk yapı sektörünün lider markalarını üreten Eryap; Gaziantep, Sakarya ve İstanbul’da toplam 150.000 metrekareyi aşan 3 üretim tesisinde polimer dış cephe kaplama sistemleri, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri ve polimer kapı-pencere sistemleri üretimi gerçekleştiriyor. 2001 yılında Gaziantep'teki tesiste, sektörün ilk polimer dış cephe kaplaması üretimini gerçekleştirerek American Siding markasını sektöre kazandıran ERYAP, 2005 yılında İstanbul Silivri'de toplam 50.000 m2 alanda kurulan ikinci tesisinde siding uygulamasının tamamlayıcı unsuru Bonuspan markalı XPS Ekstrüde Polistiren ısı yalıtım levhası üretimine başladı. Daha sağlıklı, uzun ömürlü ve daha güvenli yaşam alanlarının sağlanabilmesi için ürün portföyünü genişleterek 2007 yılının son çeyreğinde İstanbul Silivri tesislerinde Focus Membran markalı bitümlü su yalıtım örtülerinin üretimine başlayarak su yalıtım ürünleri sektöründe de yerini aldı. Bunların yanında 2009 yılı sonunda Bonusmax markalı Isı Yalıtım Paket Sistemi, 2010 yılında Winer markalı Polimer Kapı ve Pencere Sistemleri, 2011 yılında Focus Shingle çatı kaplama malzemesi ve son olarak 2012 yılında doğa dostu Wooler marka taş yünü ürününü pazara kazandırarak ile sektördeki liderliğini sürdürüyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI