Doğuş Grubu ile Bilgili Holding ortaklığıyla yürütülen Galataport projesinde sona yaklaşılıyor, ilk gemi 5 nisan 2020’de limana yanaşacak.
Projede sayıları 3 bine yaklaşan mimar, mühendis ve işçi geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürüyor.
Galataport’ta terminal denizin altında olacak. Yolcular gemiden indikten sonra su seviyesinin 16 metre kadar altına uzanan yeni terminal binasında pasaport kontrolünden geçecek. Projede, dünyada bir ilk olan “kapak sistemi” uygulanacak. Böylece, limanda gemi olmadığı zaman 3 metrelik kapaklar indirilecek ve bu sayede Karaköy’den Fındıklı’ya kadar olan 1200 metrelik sahil, halka açılacak. Bölge gümrüklü alan olduğu için yaklaşık 200 yıldır İstanbulluların kullanımına kapalıydı.
Galataport sadece bir liman projesi değil. Otel, müze, kafe, restoran, mağaza ve ofisleriyle bir yaşam alanı olacak. Limana ilk gemi 5 nisanda yanaşacak, projenin diğer kısımları yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak.
Projenin faaliyete geçecek olmasıyla birlikte uluslararası kruvaziyer firmaları da İstanbul’u yeniden rotalarına dahil etti. 2020 sonuna kadar yaklaşık 100 yolcu gemisinin İstanbul’a gelmesi bekleniyor. 2021 yılı için 200 geminin rezervasyon yaptığı açıklandı.
Galataport’un İstanbul’a yılda 1.5 milyon ilave turist getirmesi bekleniyor. Tam kapasiteyle faaliyete geçildiğinde yaklaşık 4.500 kişiye istihdam sağlayacak olan projenin ülke ekonomisine yılda 1 milyar dolar katkı sağlayacağı hesaplanıyor.