Garanti Bankası, 2012 yılında üye olduğu İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından yayınlanan “Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi”ni imzaladı. Garanti, imzaladığı bildirgeyle, ofis binalarında enerji verimliliğini sağlayacak önlemler almak, karbon azaltım hedefi belirlemek, bu hedef doğrultusunda sağlanan gelişmeleri kamuoyuna raporlamak gibi taahhütleri yerine getirme sözü verdi. Bildirge’nin imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımıyla, 10 Ocak Çarşamba günü, 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı kapsamında gerçekleştirildi.
İmza törenine katılan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “Bildirgeye imza atarak, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir fırsata yani binalarda enerji verimliliği konusuna dikkat çekmeyi hedefledik. 2012 yılında ISO 14001 sertifikasıyla tescil ettirdiğimiz Çevre Yönetim Sistemi’mizle, enerji tüketimi dahil olmak üzere, çevreye olan bütün etkilerimizi, gelecek nesillere olan sorumluluğumuzun bilinciyle yönetiyoruz. Bu kapsamda, özellikle bankacılık sektöründe karbon emisyonlarının yaklaşık % 80’ini oluşturan enerji tüketimine odaklanarak, çevreye karşı duyarlılığımızı iş süreçlerimize yansıtıyoruz. Bildirgeye desteğimizin, bankacılık sektörü dahil olmak üzere, ofis faaliyetlerinin çevre dostu hale getirilmesi adına teşvik edici bir etki yaratmasını diliyoruz.” dedi.
Garanti Bankası, faaliyetlerini çevre dostu hale getirmek üzere geliştirdiği Çevre Yönetim Sistemi 2012 yılında Alman TÜV-SÜD firmasının gerçekleştirdiği denetimlerin ardından ISO14001 sertifikasıyla belgelendirilmişti. Çevre Yönetim Sistemi’ne iklim değişikliğiyle mücadele alanında yürüttüğü enerji verimliliği çalışmaları gibi pek çok faaliyeti de dahil eden Garanti Bankası ayrıca, 2012’de dünyanın en büyük çevre girişimi olarak kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project – CDP) tarafından “Karbon Performans Liderliği” ödülüne de layık görülmüştü.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) hakkında
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmanın daha iyi anlaşılması, benimsenmesi, yaşama geçirilmesi amacıyla 2004 yılında kuruldu. SKD, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) bir üyesi ve iş ortağı olarak Türkiye’yi uluslararası düzeyde de temsil ediyor. Birleşmiş Milletler ve bağlı kurumları, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu gibi düzenleyici ve yönlendirici konumdaki uluslararası kuruluşlarla bilgi ve deneyim paylaşımı ile ortak projelerde işbirliği yapıyor. SKD, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını benimseyen ve bu amaç doğrultusunda daha verimli çalışmalar yürütmek isteyen tüm kişi ve kuruluşları, deneyim ve birikimlerini dernek çatısı altında birleştirmeye davet ediyor. Genel merkezi İstanbul’da olan SKD’nin iş dünyasının önde gelen kuruluşlarından 40 üyesi bulunuyor.