24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetGayrimenkul Piyasalarında 2017 Yılı Nasıl Geçti?

Gayrimenkul Piyasalarında 2017 Yılı Nasıl Geçti?

Gayrimenkul sektörünün satış ve pazarlama konusunda deneyimli ismi Soner Keleş; 2017 yılı gayrimenkul pazarını Emlakdream.com takipçileri için değerlendirdi.

2017 yılının sonuna doğru yaklaşırken sektör olarak geriye dönüp baktığımızda zor bir yıl olduğunu görüyoruz. Yılın geneline baktığımızda bu yılın başında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 seviyesinin altında seyretmesi sonucunda Emlak konut Şubat Ayında hayata geçirdiği yüzde 5 peşinat ile hem vadeyi 240 aya çıkararak hem de bu vade için faiz oranlarını yüzde 0.75 e çekerek büyük bir kampanya gerçekleştirdi. Ardından 2017 yılın ilk yarısında devlet destekli gayrimenkul sertifikası, KDV indirimi, yabancıya KDV istisnası ve tapu harcı indirimi gibi satış kampanyaları ile birlikte vergi indirimlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılan bu teşvikler ile hem sektörün tekrar hareketlenebilmesi hem de konut alıcılarının ev satın alma hayallerini gerçekleştirebilmeleri için imkânlar sunuldu. Son olarak yılın son çeyreğinde sunulan “Şimdi Al 2019’da Öde” kampanyası ile gayrimenkul piyasalarında hareketlenme biraz daha arttı. Ancak son dönemde yapılan tüm kampanyalara rağmen ortaya çıkan hareketlenme gayrimenkul geliştiricilerinin beklentilerini karşılamadı.

Sektörde rekabetin artarak devam etmesi ve müşteri talebinin bekle-gör sürecine girmesi sonucunda gayrimenkul geliştiricileri bugüne kadar vermedikleri avantaj ve indirimleri konut alıcılarına sunmaya başladılar.

Özellikle 2. El piyasalarındaki markalı konut projelerinde daha önceden yatırım amacıyla alınmış olan ve satışa sunulan hemen teslim stokların fazla olmasına karşın topraktan satış yapan firmaların bu projeler ile rekabet edebilmeleri için lansman öncesi ön satış dönemlerinde yüzde 35’e varan fiyat indirimler yaptıkları görüldü. Ancak burada yapılan indirimlerin gerçek olup-olmadığını anlamak için tüketicilerinde piyasa araştırmalarını bilinçli olarak yapmasında büyük fayda vardır. Diğer taraftan gayrimenkul geliştiricilerinin de ön satış dönemlerinde zaman sınırı koyarak sundukları indirimlerden bekledikleri satışı yapamadıkları takdirde bu süre sonunda söz verdikleri gibi proje fiyatının realize edilmesi ve fiyat artışı yapıp-yapamayacaklarını baştan iyi hesap etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan kampanyaların tüketici tarafında inandırıcılığının kaybolması durumunda reklamlar için harcanan paralar boşa gider ve yapılacak olan yeni pazarlama faaliyetlerinden sonuç alınamaz hale gelinir.

Talep Azaldı Konut Sahibi Olmak İçin Fırsatlar Arttı

Geriye dönüp baktığımızda bu yıl yapılan tüm kampanyaların ve teşviklerin konut alıcıları için tarihi fırsatlar içerdiğini görüyoruz. Son dönemlerde yapılan satış kampanyalarında bugüne kadar sunulmamış olan avantajlı ödeme planları ve peşin alım indirimleri konut sahibi olabilmek için çok büyük fırsatlar oluşturuyor.

Satın almaya karar verdiğiniz konut için sıkı pazarlık yaparak bugün için piyasa değerinin bir miktar altında satın alım yapabilirsiniz. Ekonominin dalgalandığı dönemlerde insanlar yatırım kararlarını vermekte zorlanabilirler ve kendilerini güvende hissedene kadar yatırım kararlarını erteleyebilirler. Ancak bu noktada unutulmaması gereken piyasaların tekrar canlanmaya başladığı dönemlerde bu fiyat ve ödeme avantajlarının da ortadan kalkacağıdır.

Piyasa Daralır Ancak Durmaz..

Emlak sektörü uzun vadede hiçbir zaman durma noktasına gelmez. Çünkü Türkiye’nin genç nüfusunu ve yenilenmesi gereken konutları dikkate aldığımızda yılda yaklaşık 1 milyon konuta ihtiyacımız var. Ekonomik dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde kısa süreli daralmalar olabilir ancak gayrimenkul sektöründe doğru lokasyonda yatırımcısına kazandırabilen ve ihtiyacı karşılayabilen ulaşılabilir fiyatlardaki nitelikli konut projeleri her zaman için talep görmeye devam edecektir.

Konut sahibi olmak Türk aile kültüründe büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de gayrimenkulün yıllar içinde değer artışına da bakarsak her dönem en kazançlı yatırım aracı olmuştur. Kriz döneminde, para piyasalarında bulunan tüm yatırım enstrümanları yüksek risk içermektedir ancak gayrimenkul orta ve uzun vadede her zaman için yatırımcısına kazandırmaya devam edecektir. Özellikle son günlerde dövizden yüksek gelir elde eden yatırımcıların TL’ye geçerek yatırımını konuta çevirmesi kaçınılmaz olacaktır.

Sonuç olarak gayrimenkul sektöründe satıcının alıcıdan fazla olduğu “alıcı piyasasının” güçlü olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu noktada doğru lokasyonda gerçekten fırsat fiyat ve ödeme planları ile konut yatırımı yapanlar her zaman için kazançlı çıkacaklardır.

Soner KELEŞ

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Direktörü

PROJE BİLGİ FORMU

Soner Keleş
Soner Keleş
Soner Keleş proje geliştirme, pazarlama ve satış yönetimi konularındaki özgün bakış açısı ve vizyonu ile son 15 yılda 40 yakın markalı projede 20 bine yakın konut, ofis ve ticari bağımsız bölümün konsept geliştirme, pazarlama ve satış yönetiminde üst düzey profesyonel olarak görev aldı. Proje konumlandırma, markalama, fizibilite verileri ile pazarı yorumlama, ürün niteliği ve satış - pazarlama stratejilerini belirleme ve konut satışı ve pazarlaması konularındaki uzmanlığıyla Türkiye’nin en başarılı marka projelerinde görev alan Soner Keleş’in birçok konsept projenin gelişiminde de imzası bulunmaktadır. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesinde alan Yüksek Lisans eğitimini Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümü (MBA) mezunu olan Soner Keleş bugüne kadar sektörün gelişimi ile ilgili birçok makale yayınlamış sektör ilgili yurtiçi ve yurtdışı onlarca gayrimenkul fuarı, konferans ve konut zirvelerinde katılımcı olarak yer almıştır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI