Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 16. Gayrimenkul Zirvesi’nde, gayrimenkul sektörü sektör temsilcileri tarafından ele alındı.
16. Gayrimenkul Zirvesi, bu yıl “Türkiye Gayrimenkul Sektörünün DNA’sı Mercek Altında” temasıyla gerçekleştirildi.
Zirvenin açılışını yapan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, sektör olarak kamudan beklentilerinin olduğunu söyledi.
KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi gibi beklentileri olduğunu anlatan Yetgin, şöyle devam etti:
“Buna ilave olarak, özellikle konut faiz oranlarının makul seviyede olması; ivmenin hızlanması ve sektör olarak ülkemiz ekonomisine katkımızın artması için önem arz ediyor. Ayrıca ülkemize daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak için 1 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı getirilmişti. Bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcıların, ağırlıklı olarak 100 bin ila 300 bin dolar civarında bir yatırım aralığını tercih ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu şartın esnetilerek 300 bin dolara indirilmesini bekliyoruz. Kamunun da olumlu baktığı bu düzenlemenin, hem emlak sektörüne hem de Türkiye ekonomisine çok ciddi bir katkı yapacağına inanıyoruz.”
Tyler Brule zirvede
Zirveye katılan modern medya imparatoru olarak nitelendirilen Tyler Brule, geleceğin marka şehirlerini anlattı.
Tokyo, Kanada, Zürih, Rotterdam, Berlin, Londra, Viyana, Lizbon, Pekin, Budapeşte gibi dünyanın önde gelen marka şehirlerden örneklerle bir sunum gerçekleştiren Tyler Brule, “Şehirlerde artık insanlar nefes almaya, doğayla iç içe olmaya ve açık alanlarda spor yapmaya ihtiyaç duyuyor. İnsanlar açık alanlarda daha fazla vakit geçirmek istiyor.” dedi.
“Bazen çok fazla mimariye odaklanılıyor.” diyen Brule, şöyle devam etti:
“Oysa ki insanların şehrin bir parçası olmasını istiyoruz. Örneğin Tokyo’da yeni yapılan bütün binalar, şehrin yaşayan bir parçası gibiyken, aynı zamanda başka hiçbir yerde olmadığı gibi de ayrı durabiliyor. Çünkü Japonya’daki mimarlar, konutları her zaman doğa içinde kullanılacak şekilde tasarlamayı tercih ediyor. Büyük binaların arasına yeni dikilen ağaçların büyümesinin 30-40 yıl alacağını düşünürsek, bunun yerine doğaya en başından tasarımlarda geniş yer ayırmanın daha doğru olacağını görüyoruz. Her şey en başından entegre bir şekilde planlanmalı. İstanbul için de bunu öneriyorum.”
Gayrimenkul oturumlarda ele alındı
GYODER başkan yardımcıları Ersun Bayraktaroğlu, Neşecan Çekici ve Prof. Dr. Gürsel Öngören, “Gayrimenkulün Genetik Hafızası” başlıklı oturumda sektörle ilgili görüşlerini iletti.
‘Gayrimenkul Sektörü ile DNA’nız Uyuştu mu?’ başlıklı oturuma katılan Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve The Land of Legends Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin de aralarında bulunduğu isimler, farklı sektörlerden gayrimenkul sektörüne geçenlerin beklentilerini, sektörün avantajları ve dezavantajlaını tüm yönleriyle değerlendirdi.
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu ise ‘Kadın Kromozomu XX’ Sektörde Nerede? başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
İkinci oturumda sektör devleri boy gösterdi
Öğlen arasından sonra geçilen zirvenin ikinci oturumunda gayrimenkul sektöründe öne çıkan isimler görüşlerini iletti.
‘Konutun Dinamikleri’ başlıklı oturumda, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı A. Nazmi Durbakayım, SİNPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz; sektörün son durumu, yeni yönetmeliğin sektöre neler getirdiği, İstanbul’un konut ihtiyacına genel bakış, uygun fiyatlı konutların inşası ve yabancıya konut satışı konularını tüm detaylarıyla ele aldı.
Gayrimenkulün DNA’sı
‘Gayrimenkulde Tercihlerin DNA’sı Değişiyor mu?’ başlıklı üçüncü oturumda ise DDG Yönetim Kurulu Başkanı Bryce Turner, I-AM Türkiye Kurucu Ortağı Emre Kuzlu, Galatasaray Üniversitesi Fransız Anadolu Araştırma Enstitüsü Ögretim Üyesi SosyologDr. Jean François Perouse, KPMG Türkiye Şirket Ortağı İsmail Önder Ünal, Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Akademetre Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil İbrahim Zeytin; trendler, yeni kuşağın beklentileri ve geleceğin şehirleri konularını mercek altına aldı.
Zirvenin dördüncü ve son oturumu, deneyimli ekonomi yazarlarının katılımıyla ‘Gayrimenkulün Ekonomisi ve Finansmanı’ başlığı altında yapıldı. Oturuma, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz, Habertürk Gazetesi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Köşe Yazarı Hakan Güldağ katıldı.
Gayrimenkul Zirvesi, Kaan Sekban’ın gerçekleştirdiği talk show ‘Kaan Sekban Saçmalar’ ile sona erdi.
Ayrıca, gayrimenkul sektöründeki insanların farklı yönlerine, hobilerine dikkat çekmek ve farklı alanlara ilgi duyan üyelerinin çalışmalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen ‘İçimizdeki Sanatçılar Platformu sergisi açıldı