13 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerGayrimenkul sektörü MIPIM'e hazırlanıyor

Gayrimenkul sektörü MIPIM’e hazırlanıyor

Fransa’nın Cannes şehrinde 13-16 Mart 2018 tarihlerinde düzenlenecek gayrimenkul fuarı MIPIM 2018 öncesinde sektör temsilcileri, STK'lar ve belediye başkanları bir araya geldi.

Fransa’nın Cannes şehrinde 13-16 Mart 2018 tarihlerinde düzenlenecek gayrimenkul fuarı MIPIM 2018 öncesinde sektör temsilcileri, STK’lar ve belediye başkanları bir araya geldi.

MIPIM’de gerçekleştirilecek konferans ve oturumlarda 400’ün üzerindeki keynote ve konuşmacı, 100 oturumda hem dünyanın yeni trendlerini hem de fırsatlarını anlatacak.

Türkiye’nin ise fuarda 250 kuruluş ve 700’e yakın kişiyle yer alması bekleniyor. Ayrıca, MIPIM 2017’de kayıtlara 3.500 olarak geçen B2B sayısının daha da artması güçlü beklentiler arasında. MIPIM’de Türkiye bu yıl, Balıkesir, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Beyoğlu ile de temsil edilecek.

Bu yıl ilk defa Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) de Türkiye’de turizm yatırımlarına da dikkat çekmek amacıyla yerini alacak.

“Türkiye’yi etkili şekilde temsil edeceğiz”

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, MIPIM 2018’de Türkiye’nin bu yıl çok daha etkili bir şekilde temsil edileceğini söyledi.

Gayrimenkul sektörünün, bu hedef doğrultusunda MIPIM’de daha da aktif olacağını anlatan Alkaş, “Dünya şehirlerinin uluslararası yatırımları çekmek için birbirleriyle yarıştıkları günümüzde geleceğin yeni dünya haritasında Türkiye pek çok şehir ve hatta ilçesiyle yer alacağının somut göstergelerinden biri olarak MIPIM’e gösterilen ilgidir.” dedi.

Alkaş, MIPIM 2018’de 500’e yakın şehir ve ilçenin temsil edileceğini anlatarak, “Uluslararası bu yarışta bu yıl temsil edilecek Türk coğrafyaları olan Balıkesir, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Beyoğlu’nun dünya çapındaki projeleriyle ilgi odağı olacak. Birkaç yıl içinde tamamlanacak bu projelere uluslararası yatırımcının ilgisi olduğunu, B2B’lere gösterilen ilgiden de görebiliyoruz. Bu şehirlerde yakın bir gelecekte uluslararası iş ortaklıklarının kurulması sürpriz bir gelişme olmayacaktır. Başka bir deyişle dünyada artık yeni bir oyun kuruluyor ve bu oyunun yaratacağı yeni düzen, kademeli olarak önce 2030’da, takiben 2050’de net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Türkiye şehirleriyle, gayrimenkul şirketleriyle bu yeni dünya oyununda sadece oyuncu değil, oyun kurucu olarak yer alacaktır. MIPIM de bu iddianın ortaya konulacağı en doğru platformlardan biridir.” diye konuştu.

Dünya nüfusunun 2050 itibariyle 9.7 milyara ulaşacağını, gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yüzde 63’ünün şehirlerde yaşayacağını ve genel tüketimin yüzde 91’inin şehirlerde gerçekleşeceğini ifade eden Alkaş, günümüzde ekonomik güç olarak rol alan şehirlerin bütçelerinin ülkelerle yarıştığını belirterek, çok değil yaklaşık 20 yıl sonra şehirlerin dünyayı yönetmeye başlayacağını kaydetti.

“Türkiye’yi 700’e yakın kişi temsil edecek”

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer de Türkiye’nin MIPIM’de bin 600 metrekarede 250 kuruluş ve 700’e yakın kişiyle temsil edileceğini söyledi.

Aközer, global işbirliği grafiğini yükseltmek için uluslararası yatırımcıların da katılacağı Türkiye Ana Oturumu başta olmak üzere uluslararası yatırımcılarla bir araya geleceklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Dünyayı yöneten şehir sayısı kademeli olarak artacak. Dünyayı yöneten şehir sayısının yeni aktörlerin devreye girmesiyle daha da yükselmesi üzerinde tartışılmayacak kadar somut bir beklenti. Bugün bile sahip oldukları GSMH ile dünyanın 20 şehri, ülkeleri geride bırakmış durumda. Mesela Londra Hollanda ile, New York Kanada ile, Tokyo Güney Kore ile çok yakın GSMH oranlarına sahip. Bu noktada bu denli ileri bir seviyede olmalarına rağmen bu 20 şehrin önemli bir kısmının dünyanın değişecek yeni haritasında yerini sağlamlaştırmak ve hatta daha da ileri taşımak için sürekli projeler ürettiklerini ve bunu MIPIM başta olmak üzere uluslararası etkinliklerde sergilediklerinin altını çizmek gerekiyor. Türkiye’den şehir ve gayrimenkul şirketi katılımındaki ilginin en önemli nedenlerinden biri de işte bu nedendir. Birleşmiş Milletler’in öngörülerine göre, 2030’da ciddi bir artışla mega şehir sayısı 41’e, büyükşehir sayısı 63’e ve orta ölçekli şehir sayısı 558’e ulaşacak. Bir başka deyişle artık şehirler, dünyanın yönetiminde çok daha büyük söz sahibi olacak. Bu gelecek haritasında Türkiye olarak bir değil, birçok şehirle yer almalıyız. Ve MIPIM 2018’e hem şehir yöneticilerimizin hem de bu şehirleri yöneticileriyle birlikte ürettikleri projelerle geleceğe taşıyan gayrimenkulcülerimizin ilgisi, bu kararlılığın da somut göstergesidir.”

“Beyoğlu 25 projeyle temsil edilecek”

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise Beyoğlu Investors Group (BIG) ile temsil edileceklerini ifade etti.

Bu yıl 25 proje ve 25 firma ile MIPIM 2018’de yer alacaklarını bildiren Demircan, “Okmeydanı, Sütlüce-Örnektepe, Taksim 360 Kentsel Yenileme, Piyalepaşa İstanbul, Galataport ve Haliçport projeleriyle Beyoğlu’nu Beyoğlu yapan ruhu yaşatmak, eskiyi koruyarak konfor ve fonksiyonellik eklemeyi amaçlıyoruz. Yurt dışı tanıtımlarımıza ağırlık verdik. Bu kapsamda Beyoğlu’nu uluslararası arenada anlatmak adına en doğru adreslerden biri olan MIPIM’e katılmaya karar verdik.” şeklinde konuştu.

“Dünyanın en önemli mülteci kentlerindeyiz”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in şu anda belki de dünyanın en önemli mülteci kentlerinden birisi olduğunu aktardı.

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümünün gerçekleştirildiği şehir olduklarını belirten Şahin, “Mümkün olduğunda şehrin rekabet gücünü artıracak büyük yatırımları desteklemeye çalışıyoruz. Gaziantep’in bölgenin ve hatta Türkiye’nin kaderini değiştireceğini düşünüyoruz. Bugün, artık şehirler yarışıyor. Ve bu yarışta şehirler ekonomileriyle, sanayileriyle, sanat ve kültüre verdikleri önemle ön plana çıkıyorlar. Biz bu yarış için dönüşümü sağlarken önemli bir yerel kalkınma yolculuğuna çıktık. Gaziantep’i önümüzdeki 20 ila 50 yıl arasında nerede görmek istediğimizin hayal ettik ve bunun resmini çizdik. Bugün şehrimizde başlayan kalkınmanın bölgeye yayılacağını ve bölgesel kalkınmanın temelini Gaziantep’in oluşturacağını biliyoruz. Hedefimiz, Gaziantep’in bölgede öncü rol oynaması ve buradaki dinamizmin Gaziantep’ten tüm bölgeye, Türkiye’ye ve inşallah da tüm dünyaya yayılmasını sağlamak.” ifadelerini kullandı.

“İpek Yolunun giriş kapısıyız”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AVM ve otellerden oluşan Dörtyol Yaşam Alanı ve Tarihi Doku Sağlıklaştırma projelerine dikkat çekti.

Birçok proje yaptıklarını vurgulayan Savaş, “Şehrimiz Ortadoğu’nun Anadolu’ya ve Avrupa’ya açıldığı yeni İpek Yolu aksının giriş kapısıdır. 187 kilometrelik sahil kenti olan Hatay’da ciddi liman projeleriyle lojistik ve depolama alanlarında çok büyük projeler geliştiriyoruz. Ayrıca, turizmle alakalı geliştirilebilecek ve yıllar içinde büyük değer kazanacak projeler söz konusu. Ortadoğu’daki savaşın son bulması ile orta vadede Hatay kendine yeten ve çevresine ekonomik ve sosyolojik anlamda büyük katkılar sağlayan bir şehir olacaktır. Uzun vadede ise büyük dünya metropol şehirleri arasında lojistik, turizm, gastronomi, sağlık ve tarım alanlarında liderlik yapan ve bu sektörlerde yatırım yapılabilecek bir kent olma potansiyelimiz var.” dedi.

“Güçlü işbirlikleri kuruyoruz”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, İTO’nun uluslararası fuarlara katılımlarla küresel köprüler kurduğuna, temsil ettiği sektörlerin yüz akı projeleri, katma değer oluşturan gücü ve dünya ticaretinde ses getiren ürünleriyle yeni ve güçlü işbirlikleri inşa ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

“Gayrimenkul sektörünün prestijli fuarı MIPIM, söz konusu çalışmalarımızın stratejik bir parçasıdır. Sektörün önde gelenlerini her yıl bir araya getiren bu fuar; her şeyden evvel İstanbul’un çok yönlü kimliğini derin tarihinin ve sahip olduğu fırsatların sergilenmesi adına önemli bir platformdur. Çeşitli etkinlikler ve networking kokteylinin düzenleneceği İstanbul Gayrimenkul ve Tanıtım Çadırı dünyayı İstanbul’a davet edecek. Bu büyük buluşmada, devlet yöneticilerinden gayrimenkul dünyasının üst düzey katılımcılarına kadar pek çok aktör yine İstanbul Çadırı’nda bir araya gelecek. İstanbul Ticaret Odası olarak, kadim medeniyetlerin mirasçısı ve modern şehirleşmenin fırsatlarını barındıran İstanbul’un prestijini MIPIM 2018’de daha yükseğe taşımak için hazırız.2

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi – Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, MIPIM’i global trendlerdeki değişim, yeni yatırım fırsatları ve mimari yaklaşımların konuşulduğu önemli bir platform olarak nitelendirdi.

Dernek üyelerinin ise hem kendi proje ve görüşlerini paylaşarak Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunacağını vurgulayan Timur, KONUTDER üyelerinden biri olarak NEF’in ajandasında ise Avrupa ve Amerika katılarından yatırımcı ve mimari gruplarla yeni projeler için temas kurmanın yer aldığını belirtti.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI