DİJİTALLEŞME TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK OLDU
Dijitalleşme, internetin yaygınlaşmasıyla beraber tercihten ziyade bir zorunluluk hâline geldi. Zira dijitalleşmeye ayak uyduran firmalar, faaliyet gösterdikleri alanda daha aktif bir rol alabiliyor. Hemen hemen tüm sektörleri etkisi altına alan ve hayatı durma noktasına getiren yeni tip koronavirüs pandemisi de dünyanın dijitalleşmeyi yeniden keşfetmesine sebep oldu. Birebir insan ilişkilerinin yoğun şekilde yaşandığı gayrimenkul faaliyetleri de salgından dolayı sekteye uğrayınca “PropTech” adı verilen dijital yöntemler bir kez daha gündeme geldi. Konut satın almak isteyenlerle yapılan toplantılar online mecralara taşındı.
Müşterilere dijital platformlarda sunumlar düzenlendi, hatta satışların olmazsa olmazı pazarlıklar bile video yöntemiyle yapıldı. Müşterinin satın alma kararının ardından ödemeler, bitcoin tarzı kripto paralar da dahil olmak üzere online yolla gerçekleştirildi.
GAYRİMENKUL VE TEKNOLOJİNİN KESİŞİM NOKTASI: PROPTECH
Teknoloji alanındaki yatırımlar birçok sektörde farklı anlamlarla vücut buluyor. Örneğin sağlıkta healthtech, sigortada insurtech ve finansta fintech gibi. Temelinde internetle mobil iletişim yatan ve gayrimenkul teknolojilerini içerisinde barındıran PropTech ise gayrimenkul alanında önemli bir değişim yaratıyor. PropTech’in ilk ayağı; internet, mobil iletişim, sosyal mecralar ve elektronik posta olarak karşımıza çıkıyor. Bu platformların işlemlere yansıması da ikinci ayak olarak değerlendiriliyor. Üçüncü ayağı oluşturan unsurlar ise yönetim ve kontrol şeklinde sıralanıyor. Uzmanlar, PropTech’in bu ayaklarını oluşturan dönemleri 1.0, 2.0 ve 3.0 olarak üç bölüme ayırmış durumda.
PROPTECH’IN GELECEĞİ, YAPAY ZEKÂ VE BLOCKCHAIN’DE
PropTech 1.0’ın ilk evresi, Londra’da gayrimenkul araştırmalarının sonuçlarını satmak için 1982 yılında kurulan bir platformla başladı. Aynı dönemde ABD’de 1978’e kadar uzanan bir gayrimenkul endeksi oluşturulmak üzere NCREIF adlı bir veri merkezi kuruldu. Böylece gayrimenkul teknolojilerinin ilk adımı atılmış oldu. Uzmanlar, gayrimenkul sektörü açısından şu an içerisinde bulunduğumuz dönemi PropTech 2.0 olarak adlandırıyor. Özellikle pandemi sürecinde de görüldüğü üzere sektörde akıllı cihazlar ve yazılımlar önemli bir yer tutuyor. PropTech’in geleceği olarak görülen 3.0 dalgasının ise blockchain ve yapay zekâ temelli olması öngörülüyor.
SALGIN SÜRECİNDE DİJİTAL PAZARLAMAYA ÖNEM VERİLDİ
Pandemiyle birlikte gelen sokağa çıkma kısıtlamaları ve uluslararası seyahat yasakları, “Gayrimenkulde uluslararası yatırımcıyı nasıl çekebiliriz?” Sorusunu beraberinde getirdi. Insanlık tarihi adına önemli bir salgınla karşı karşıya olmamıza rağmen hayatın da bir şekilde devam etmesi gerekiyordu. Dolayısıyla bu süreçte sektörde dijital pazarlamaya öncelik verildi. SEO tarzı teknolojik trendlere uygun güçlü web sitesi ve sosyal medya hesabına sahip olunması, dünyanın öbür ucundaki bir yatırımcıya ulaşmak için ideal bir yöntem olarak ön plana çıkıyor. Aslında sadece pandemi döneminde değil, bundan sonraki süreçte de dijital pazarlamanın uluslararası yatırımcı çekme konusunda önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz.
GAYRİMENKULDE NESNELERİN İNTERNETİ DEVRİ
Akıllı cihazların birbiriyle etkileşimi olarak tanımlanan nesnelerin interneti, gayrimenkul sektöründe de tercih ediliyor. Bu aygıtların başında drone’lar ve VR olarak da bilinen sanal gerçeklik gözlükleri geliyor. Yatırımcı, drone çekimi sayesinde evinde kalarak satın almak istediği konutun dış yapısını ve lokasyonunu canlı olarak izleyebilme şansına kavuşuyor. Yine VR gözlükler, alıcıyı konut içine de taşıyarak bireye detaylıca inceleme imkânı tanıyor. Nesnelerin interneti teknolojisini kullanan sektör firmaları, böylece zamandan tasarruf ederek aynı anda birden fazla projeyle ilgilenebilir duruma geliyor ve bu sayede verimlilik de artabiliyor.
AKILLI EVLER PROPTECH’E ENTEGRE OLACAK
Yukarıda belirttiğimiz bazı teknolojik gelişmeler, gayrimenkul sektörünün PropTech alanındaki birkaç yenilikçi özelliğini içeriyor. Aslında PropTech, akıllı şehirler ve sürdürülebilir kentleşmeye kadar birçok alanda önemli katkılar sunuyor. Uzun vadede insanların akıllı ev sistemleriyle donatılmış ergonomik konutları tercih edeceği de göz önünde bulundurulduğunda, PropTech kavramıyla ileride daha fazla karşılaşacağız gibi görünüyor.
Kaynak: Cem Eker / Explore Turkish Realty Dergisi