24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetGayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyen 5 faktör

Gayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyen 5 faktör

Türkiye İMSAD tarafından yayınlanan Mart 2018 Sektör Raporu'nda geçen sene inşaat sektörünün yüzde 8.9 büyüdüğü belirtilirken son dönemde gayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyen 5 faktöre de dikkat çekildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından üçer aylık periyotlar halinde yayınlanan Sektör Raporu’nun Mart 2018 sayısı sektör temsilcileri ve kamuoyuyla paylaşıldı.

İnşaat sektörünün 2017 yılının 3. çeyreğinde yaşanan yüzde 18.6’lık büyümenin olumlu etkiyle birlikte geçtiğimiz yılı yüzde 8.9 büyümeyle kapattığı ve inşaat harcamalarının da bir önceki seneye göre yüzde 25.7 oranında artarak 533.8 milyar TL’ye ulaştığı aktarılan raporda istihdamın da ilk kez 2 milyonun üzerine çıktığı belirtildi.

Gayrimenkul sektöründe gerilemenin ikinci çeyrekte de sürmesi bekleniyor 

Raporda; 2018’in ilk çeyreğinde ise konut ve konut dışı gayrimenkul satışları ile kiralamalarda gerilemenin başladığı ve bu düşüşü etkileyen 5 faktörün yılın ikinci çeyreğinde de devam etmesinin beklendiği ifade edildi. Türkiye İMSAD Mart 2018 raporuna göre dikkat çekilen ve sektörde yavaşlamaya yol açan 5 faktör şöyle:

  • Konut satışları 2018’in ilk 3 aylık periyodunda gerileme eğilimine girdi, kredi faiz artışları da konut talebini sınırladı. Konut dışı bina kiralamaları da zayıfladı. Döviz kurlarındaki artışın da kiralama talebinin yavaşlamasında etkisi oldu.
  • Müteahhitler, yeni yılda mali açıdan 3 sıkışma yaşadı ve işletme sermayesi ihtiyaçları arttı. İlk olarak maliyet artışları fiyatlara daha sınırlı yansıtıldığı için kârlılığın giderek düşmesine neden oldu. Satışların yavaşlaması nakit akışını sınırladı. Bankaların da kredi vermekte isteksiz olduğu gözlendi. Bu nedenle işletme sermayesi ihtiyacı artan müteahhitlerin daha çok barter teklif ettikleri görüldü.
  • Yeni inşaat projeleri başlangıçları yavaşladı. Mevsimsellik ile birlikte mevcut inşaat işleri, beklentilerin altında gerçekleşerek sınırlı bir artış gösterdi. Yeni alınan iş siparişlerinin gerilediği inşaat sektöründe işlerde yavaşlama görüldü.
  • İnşaat sektöründe ödeme ve tahsilatlarda vadeler uzadı.
  • Kamu işleri sürmekle birlikte ödemeler yavaşladı. Kamu inşaat yatırımlarının sürdüğü ancak kamu ödemelerinde önemli bir yavaşlama olduğu ortaya çıktı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI