Türkiye’de Gayrimenkul Sertifikası dönemi TOKİ ile Makro İnşaat işbirliğiyle başlıyor. Park Mavera'nın halka sunumuyla gayrimenkul sermaye piyasasıyla buluşuyor. TOKİ öncülüğünde gayrimenkul sektöründe bir ilke imza atılarak, Gayrimenkul Sertifikası halka sunuluyor.
Bugün düzenlenen basın toplantısıyla TOKİ ve Makro inşaatın işbirliği sayesinde hayata geçirilen Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası görücüye çıktı.
Toplantıda TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ve Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin gayrimenkul sertifikasını anlattı.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, Gayrimenkul Sertifikasının konut sahibi olmak isteyenlere yeni fırsatlar sunan önemli bir yatırım aracı olacağını belirterek, uygulamanın, küçük birikimlerle yatırım yapmak ve konut edinmek isteyenleri cesaretlendireceğini söyledi.
Turan, “TOKİ son 14 yıl içinde Gelir Paylaşımı Modeli olarak tarif ettiğimiz bir modeli hayata geçirmiş ve başarılı sonuçlar almıştır. Bu kapsamda TOKİ ve iştiraki olan şirketler, şimdiye kadar yaklaşık 110 bin konut üretmiştir.
Yeni hayata geçireceğimiz Gayrimenkul Sertifikası Sistemi de bizim açımızdan Hasılat Paylaşımı Modeli’nin bir üstüne çıkarak, küçük yatırımcılara alternatif yeni bir yatırım modeli sunmaktır. Gayrimenkul Sertifikası modeli ile artık vatandaşlarımız da bu projeye ortak olabilecekler” diye konuştu.
Turan TOKİ’nin 2016 yılında 65 bin konut yaparak tüm zamanların rekorunu kırdığını ifade etti. Turan TOKİ’nin, 43 yılda 19 bin konuttan bir yılda 65 bin konut yapan aşamaya geldiğini belirterek 2017 yılında da 65 bin konut yapmayı hedeflediklerini ifade etti.
Gayrimenkul sertifikasının sunulduğu Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesiyle ilgili de bilgilendirmede bulunan Turan, projenin garantörünün TOKİ olduğunun altını çizdi. Gelir paylaşımı modeliyle TOKİ’nin ortak olduğu projenin 3 Şubat’ta inşaatının başladığını söyleyen Turan, 50 bin metrekare üzerinde olan projeye vatandaşların gayrimenkul sertifikası alarak ortak olabileceğini belirtti. Turan, gayrimenkul sertifikasının faiz içermeyen, helal bir kazanç olduğunu belirterek ister borsada gayrimenkul sertifikalarının değer kazanacağını ifade etti. Turan gayrimenkul sertifikasının ister borsada satılacağını ister proje tamamlandığında kullanılacağını da ifade ederek sürecin tamamen SPK denetimi altında KAP’a belli periyotlar halinde bildirilerek şeffaf şekilde işletileceğini dile getirdi.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, sertifikaların bu özelliğiyle gayrimenkul geliştiriciler için alternatif bir finansman yöntemi, yatırımcılar içinse gayrimenkule dayalı kazanç elde etme imkanı sunan bir yatırım aracı olduğunu belirtti.
Ertaş, sistemin işleyişinin 2 ayrı mekanizma üzerine kurgulandığını belirterek, “Elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası bulunan yatırımcılar sertifikaları karşılığında diledikleri gayrimenkul veya iş yerinin sahibi olabilecek, elinde yeteri kadar sertifikası olmayan veya mülk talep etmeyen yatırımcılar ise sertifikalarına konu olan yerlerinin ihraççı tarafından piyasa koşullarında satılmasından sağlanacak satış tutarının sertifikaları oranında kendilerine dağıtılmasını tercih edebilecek” diye konuştu.
Gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerde de yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabileceğine vurgu yapan SPK Başkanı Ertaş, uygulamanın sermaye piyasalarının gelişimini destekleyeceğini kaydetti.
Ertaş gayrimenkul sertifikasının gelirinin projede kullanılacağını söyleyerek şunlara dikkat çekti,
“Kurulumuz tarafından yapılan düzenleme ile gayrimenkul sertifikasına yatırım yapan vatandaşlarımızın birikimlerinin korunması öncelikli ilke olarak benimsenmiştir.
Bu çerçevede gayrimenkul sertifikası satışından toplanan para yalnızca o projenin finansmanında kullanılacak ve projenin tamamlanma düzeyine göre inşaat şirketine aktarılacaktır.
Yine, inşaat firmaları tarafından, ev veya iş yeri sahip olmayı tercih etmeyen vatandaşlarımıza yapılacak nakdi ödemelerde, projeye konu ev veya iş yerinin piyasa koşulları üzerinden satışını öngören ve vatandaşlarımızın mağdur olmamalarını sağlayacak bir yapı da oluşturulmuştur.
Gayrimenkul sertifikalarının borsada alınıp satılabilmesi sonucunda, ülkemizde ve dünyada bir yatırım aracı olarak görülen gayrimenkulün borsada işlem gören bir finansal araca dönüştürülmesi mümkün hale gelecektir.
Bu durum ülkemizin ihtiyaç duyduğu kalitede, depreme dayanaklı ev ve iş yerlerinin inşa edilmesi, sermaye piyasamızın gayrimenkule dayalı araçlar yoluyla derinleşmesi ve vatandaşlarımıza alternatif yatırım araçları sunulması amaçlarına hizmet edecektir.
Faizsiz finans sistemine de uygun olarak tasarlanmış olan gayrimenkul sertifikalarının yaygınlaşması, hedefi uluslararası bir finans merkezi olmak olan ülkemizin bu amacıyla da örtüşmektedir.
Öte yandan, inşaat firmalarının elde edecekleri kaynaklarla yeni projelere imza atmalarının da önü açılmış olacaktır. İnşaat firmaları hazırladıkları projelerin finansmanında alternatif ve yenilikçi bir yöntem olarak gayrimenkul sertifikası ihraç ederek sermaye piyasasının getirdiği imkanlardan istifade edebilecek ve inşaatların finansmanında karşılaştıkları faiz yüklerini azaltmış olacaklardır.
Böylece, inşaatların tamamlanması için bel bağladıkları daire satışı, banka kredisi geri ödemeleri gibi zorluklardan kendilerini bir ölçüde korumuş olacaklardır.
Gayrimenkul sertifikalarının bir diğer önemli özelliği de, kamu veya özel sektörün gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projelerinde yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabilecek olmasıdır.
Bu bağlamda, yapılan düzenlemede, gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm amaçlı projelerinde de kullanılmasına yönelik oldukça teşvik edici düzenlemeler yer almaktadır.
Yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüme yönelik gayrimenkul projelerinde, kentsel dönüşümün yapılacağı alanda yaşayan vatandaşlarımız, hak sahibi oldukları ev veya iş yerleri karşılığında isterlerse gayrimenkul, isterlerse gayrimenkul sertifikalarından alabileceklerdir.
Böylelikle, sertifikalarını proje süresince elinde tutan vatandaşlarımız, ekonomik ömrünü yitirmiş, riskli ve düşük kaliteli taşınmazlarına karşılık yüksek kaliteli ve standartlara uygun yapıları edinebilir hale geleceklerdir.
İsteyen vatandaşlarımız da, sertifikalarını kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasını beklemeksizin borsada satarak daha erken nakde dönüştürebileceklerdir.”
Ertaş, “Gayrimenkul sertifikası ihracı sürdürülebilir kentsel dönüşümün düşük maliyetli, katılımcı ve uzlaşmacı bir şekilde gerçekleştirilmesine ve kentsel dönüşüm projelerinin daha kısa sürede tamamlanmasına katkı sağlayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımıza da kentsel dönüşüm projelerinde oluşan değer artışlarına ortak olma fırsatı sunacak, sermaye piyasalarımızın gelişimini de destekleyecektir.” diye konuştu.
Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin ise, Türk sermaye piyasalarına ilkleri kazandıran Vakıfbank Grubu olarak; gayrimenkul sektörüne ve sermaye piyasalarına yeni bir soluk kazandıracak modele katkı sunmaktan ve ilk halka arza aracılık yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Şahin, “TOKİ gibi sektörünün öncü bir kurumuyla yola çıkılan gayrimenkul sertifikası modelinin, önümüzdeki dönemde özel sektör inşaat projelerinin finansmanında ve büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinde en önemli araç olacağına inanıyoruz. Geleneksel bir yatırım aracına, sermaye piyasası üzerinden yatırım yapma imkanı veren, küçük yatırımcıya büyük proje getirilerine ortak olma fırsatı sağlayan, borsa üzerinden nakite çevrilerek faizsiz kazanç imkanı sunan, inşaat sektörünün finansman ve satış imkanlarını genişleten modelin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise konuşmasında Park Mavera projesiyle ilgili bilgiler verdi. Turan, “Gayrimenkul Sertifikası, uzun süredir takibimizde olan bir konuydu ve ilk uygulamasını TOKİ ile Gelir paylaşımı ortaklık modeli ile hayata geçirdiğimiz Park Mavera 3 projesinde yapma kararı aldık. Proje 723 daire ve 31 adet cadde mağazasından oluşan karma bir proje. Park Mavera 3, İstanbul’un en hızlı gelişen ilçelerinden biri olan Başakşehir ilçesinin yeni merkezinde yer almaktadır. Projenin çevresinde ihalesi ve yapımı başlamış, Botanik şehir parkı, Başakşehir yeni meydanı, resmi kurum alanları, şehir hastaneleri, üniversite gibi büyük ölçekli yatırımlar yer almaktadır. Ayrıca ulaşım açısından da oldukça fazla alternatif imkana sahip olan proje, 3. Çevreyolu Bağlantısı, Kuzey Marmara Otoyolu Bağlantısı, 3. Havalimanı Yolu Bağlantı Kavşakları’na rahat bir bağlantı imkanı sunmaktadır. İnşaatı devam eden metro, tramvay ve havaray gibi toplu ulaşım imkanı bulunan bölge, 3. Havalimanı’na da 13 km mesafede yer almaktadır. Gayrimenkul Sertifikası’ndaki öncelikli amacımız, daire alacak birikimi olmayan vatandaşlarımızın, bu projenin ve bölgenin geleceğine bugünden yatırım ortağı olmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Planlanan talep toplama tarihi 29 – 31 Mart
Sertifikanın inşaat sektörüne de büyük hareket getireceğini ifade eden Uyan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat şirketleri açısından baktığımızda, Gayrimenkul Sertifikası ile satışa çıkarılan gayrimenkul projesinin finansman kaynağını sağlamak daha da kolaylaşacak”
Park Mavera 3 projesinin belli bir kısmının Gayrimenkul Sertifikası Projesi’ne dahil edileceğini açıklayan Uyan, talep toplama döneminin, 29 – 31 Mart tarihleri arasında gerçekleşeceğini ve projelerine ortak olmak isteyen herkesin süreci takip etmesi gerektiğini söyledi.
Pay bedil 42,5 TL
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Ergün Turan, TOKİ’nin asli görevinin konut sahibi olamayan vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu belirterek bunu yaparken finansman modelleri de geliştirdiğini kaydetti. Turan bu modellerden birinin TOKİ tarafından geliştirilen hasılat paylaşımı modeliyken bunun bir diğerinin de gayrimenkul sertifikası olacağını ve başarılı olması durumunda TOKİ iştiraklarında kullanılacağını söyledi.
Vahdettin Ertaş, yabancıların da pay alacağı şekilde gayrimenkul sertifikası tebliğinin düzenlediğini ve herhangi bir üst sınır olmadığını kaydetti.
Ertaş, yeterli sertifikası olan kişinin ihraçcıya o sertifikaları vermek kaydıyla tapuya şerh koyabileceğini ve dolayısıyla dairesini alabileceğini belirtti.
Ercan Uyan, Park Mavera gayrimenkul sertifikasıyla bir pay bedelinin 42,5 TL olacağını söyledi. Uyan projede toplam satılabilir konut metrekaresinin 117 bin 612 metrekare olduğunu bunun ilk etapta 33 bin 703 metrekarelik kısmı yani yüzde 26,6’sı toplamda 723 daireden oluşan projenin 218 dairesinin ilk etapta halka arz edileceğini kaydetti.
Halka arz edilen konutların KDV rakamının yüzde 1 olacağı dile getirildi.
Sertifikalar, inşaat firmaları için banka kredisi yerine kullanılabilecek faizsiz bir finansman yöntemi; vatandaşlar için ise hem yatırım amaçlı hem de ev ve iş yeri sahibi olma amaçlı olarak kullanılabilecek.
Ertaş, “Faizsiz finans sistemine de uygun olarak tasarlanmış olan gayrimenkul sertifikalarının yaygınlaşması, hedefi uluslararası bir finans merkezi olmak olan ülkemizin bu amacına da katkı sağlayacaktır"dedi.
Turan gayrimenkul sertifikasının helal bir finansal enstrüman olduğunu, kar ya da zarar garantisinde bulunmadıklarını söyledi.
Gayrimenkul sertifikası ihracında paranın projenin tamamlanma yüzdesine göre ihraççı şirkete aktarılacak.
Gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmek için ihraççı şirketin önce bir proje hazırlaması, sonra ilgili belediyeden ve diğer kurumlardan gerekli ruhsat ve izinleri alması ve ardından SPK’ya başvurması gerekiyor.
Gayrimenkul sertifikalarının Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda işlem göreceği açıklandı.