24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetGayrimenkul Stoklarına "İhracat" Çözümü!..

Gayrimenkul Stoklarına “İhracat” Çözümü!..

Gayrimenkul proje geliştirme, pazarlama ve satış konusunda sektörün Danışılanı & Stratejist Bilge Özdemir; Gayrimenkul stoklarına yönelik çözüm önerilerini emlakdream.com için değerlendirdi.

Günümüzde; Gayrimenkul sektörünün en önemli gündemi “stokların“ değerlendirilmesidir.
 
Üretilecekler ile 2 yıl, üretilenler ile 1 yılda tüketilecek stokların Nakite dönüşme süreci için bugünlerde farklı önerilerde bulunulmaktadır.
 
Ben de gündeme 2 farklı öneri ile katkı vermek istiyorum. 
 
Uluslararası Barter Fonu Kuruluşu: Hedef ülke ve ülke vatandaşlarına yönelik farklı projelerden oluşturulacak gayrimenkul portföyleri devlet güvencesi ile sunulacak.
 
Sunulan gayrimenkul portföyünün karşılığı Barter kapsamında o ülkeden mal karşılığında tedarik ile karşılanacak.
 
Özellikle; Afrika pazarında Kıymetli maden takası/barterına yönelik oluşturulacak gayrimenkul barter fonu önemli başarılı toplu satışlara imza atılmasına vesile olacaktır.
 
Gayrimenkul İhracaat Seferberliği Başlatılması:
 
Ülkemizde Orta Doğu pazarına yönelik bireyselden, işletmelere yurt genelinde 15 bine yakın acente hizmeti sunulduğu tahmin edilmektedir. Yerli ve Yabancı bireylerden oluşan bu organizasyon yapısı doğru yönlendirildiğinde “önemli bir uluslararası satış“ gücü ortaya çıkarmaktadır.
 
Ziyarette bulunduğum Dev Proje lansmanına katılan yüzlerce yabancı/yerli acentelerin yaklaşımlarını değerlendirdiğimde stokların çaresinin “yabancıya satış“ ekseninde olduğunu görüyorum.
 
Ülkemizde son 5 yıl içinde firmalarınızın uluslararası boyutta geldiği nokta önemli bir takdiri hak etmektedir.
 
Dev proje kurucu ortakları Salih Develi ve Murat Padar’ın sunmuş olduğu hizmet çeşitliliği ve organizasyon modeli sektör için çok önemli bir aşamadır.
 
Böyle bir organizasyon yeteneği Müteahhitler – İnşaatcılar – Proje Geliştiriciler tarafından tercih edildiğinde; gayrimenkul stoklarının “hızla ve değerinde“ satışı için önemli bir aşama sağlanacaktır.
 
Sektör; yurt içi – yurt dışı pazarlama ve satış firmaları ile çalışmaya, hizmet bedeli ödemeye alışmalıdır. Ödenen hizmet bedeli satışın karşılığı olarak görülmemelidir. Bu hizmet bedeli uluslararası boyutta acenta/firmalar ve şahıslar ile paylaşılmaktadır. Uluslararası boyutta projelerin karşılıklı tanıtımları yapılırken ülke ve şehir tanıtımları yapılmaktadır. Projelerin pazarlama bütçesi içinde değerlendirilmesi gereken hizmet bedelleri ayrıca Uluslararası Gayrimenkul Tanıtım Fonu kurularak şehir/ülke tanıtımlarına sunulan katkılardan dolayı desteklenmelidir.
 
Örneğin; doğru organize edilecek 15,000 yurt dışı gayrimenkul satıcısı 6 ayda kişi başına her ay 5 satış hedefine eriştiğinde ülke stoklarının önemli bir kısmı tüketilmiş olacaktır.
 
Önerilerim; doğru pazarlama stratejilerinin ortaya konması ve yapı ruhsatlarına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Bu doğrultuda:
  • Her firma stoklarını açıklamalıdır
  • Açıklanan stoklardan tip ve m2 yapıları oluşturulmalıdır.
  • Stokların segmentlerine göre hedef kitle yapısı, satış parametreleri belirlenmelidir
  • Stokların haritaları; semt, ilçe,il, bölge bazında değerlendirilmelidir.

Uluslararası gayrimenkul pazarı oyuncularının ihracatcı kapsamında değerlendirilmesi önemli bir aşama olacaktır. Uluslararası Gayrimenkul ve ülke tanıtım fonlarından sektör paydaşlarının desteklenmesi sektöre derinlik kazandıracaktır.

Bilge Özdemir
Gayrimenkul Sektörü Danışılan & Stratejist

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI