GAYRİMENKUL VE İNŞAAT ŞİRKETLERİ SOSYAL-TEKNOLOJİK-FİNANSAL DEĞİŞİMLERE UYUM GÖSTERMELİ, İNOVASYON-ÜRÜN-ÜRETİM-ŞEHİR-ÜLKE ÇEŞİTLİLİĞİNE GİTMELİDİR..
İnşaat ve Müteahhitlik hizmetlerinde yıllardan beri Global dünya sıralamasında önemli yere sahip olan sektörümüz, 2030 hedefini geleneksel yapıdan evrensel yapı dönüşümüne ayırmalıdır. Bu değişime başlayan firmaları küresel ve yerel normlarda şanslı görüyorum.
Global dünyadan etkilenen, değişimleri, en hızlı ve geliştirerek uygulayabilen bir yapıya sahip olan Türk insanı, proje geliştirme, inşaat hizmetlerinde çeşitliliğe gitmelidir. Aksi takdirde sınırları semt müteahhitliği boyutunda kalacaktır.
SOSYAL DÖNÜŞÜM :
Aile yapılarının değiştiği, tekil aile kavramı ile yüzleşilen dünyada değişen şart ve koşulların ihtiyaçlarına uygun “ konut dizaynı “ cesaretle uygulanabilmelidir. Günümüzün ve geleceğin ekonomik şartları, çekirdek aile bireylerinin çalışma koşulları “ evde yemek yapımını “ bitirmektedir. Günümüz havalandırma teknolojileri, sınırlı metrekareler kapalı mutfak kavramından, açık mutfak uygulamalarına geçişi hızlandırmaktadır.
İnsan hayatına giren, genç – yaşlı benimsenen, yerleşim ortamında yer bulan “ patili dostlar “ , bugünün ve geleceğin bir gerçeğidir. Konutlarda farklı amaçlar ile geliştirilen “ Buçuklu konut tipi “ patili dostların ihtiyaçlarına göre yeniden tasarım/dizayn bulmalıdır.
TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM :
Yaşadığımız dijital çağın haberleşme ve ulaşım etkileşimlerini görüyoruz. Bu çağın bireylerinin önümüzdeki 5-10 yıl içinde konutlarında arayacağı özelliğin başında “ yapının teknolojik alt yapısı – geliştirilebilirliği AR – GE “ olacaktır.
Şayet, Siz hala “ kafamızı sokacak yerimiz olsun “ diyorsanız… bu yazının devamını okumanıza gerek yok!
Bugün bünyelerinde, Teknoloji Dijital Dönüşüm departmanı kurmayan, teknik – şantiye – tasarım – geliştirme gurubuna dahil etmeyen, danışmanlık almayan, dünya gelişmelerini takip etmeyen “ geleceği şekillendiriyoruz diye yola çıkmasın. Artık gelecek sadece bina yapmak değil ! Nesnelerin konuştuğu anlaştığı entegrasyonunun sağlandığı dünyada, kullanılan inşaat malzemelerinin yakın gelecekte hiçbir önemi kalmayacak.
Geliştirilen her yapı; yenilenebilir sürdürülebilir enerji kaynaklarının “ üretim – tüketim – transfer üstü “ olmak zorundadır. Doğal kaynakları hızla tükettiğimiz dünyamızda, konutlar – bloklar – siteler bu kaynakların yeniden kazanımında önemli yer tutacaktır.
İşte bu aşamada proje geliştiricilerin “ yönetim hizmeti “ sunmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Proje geliştiricilerin kaçtığı – tercih etmediği bu hizmet, günümüzde yaşanan aidat problemleri karşısında inşaat firmasının zorunluluğu olmadır.
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ :
Kirlenmeye yüz tutan, hayallerin istismar edildiği “ arsa segmenti “ kurumsal inşaat ve proje geliştirme firmaları tarafından yürütülmelidir. Yolu, Alt yapısı, geliştirilmesi olası projesi hazır arsalara gösterilecek talep; yarın gücünü arsa sahiplerinden alacak projelerin daha hızlı geliştirilmesine vesile olacaktır. Geleceğin proje geliştirme modeli çoklu arsa sahipleri ile imza atılacak projeler olacaktır.
Proje Geliştirme, İnşaat firmaları pazarlama ve satış kabiliyetlerinin sürekliliğini sağlamak için “ depolama – ofis – mağaza gibi; ticari & daire – rezidans – villa gibi; konut çeşitliliğine gitmelidir.
ŞEHİR ÇEŞİTLİLİĞİ :
Günümüzün rekabet ortamında Her inşaat – gayrimenkul firması bilinirliliği faaliyette bulunduğu, proje geliştirdiği yer – ilçe – il ile sınırlıdır. Bu sınırları iletişim araçları ile yaymaya çalışması bu değeri etkilememektedir.
Zaman zaman ekonomik dalgalanmalardan minimum etkilenmek için ihracatın yoğun olduğu / geri göç dalgalarının olası olduğu / evlenme yaşına gelen bireylerin oranının yüksek olduğu, farklı metropollere, yükselen trend olan deniz – güneş – huzur ortamlarına, eğitim ve turizm kentlerine yönelim çeşitliliği artıracaktır.
ÜLKE ÇEŞİTLİLİĞİ :
Son yıllarda yurt içinden yurt dışında gayrimenkul alımlarına talep hızla artmaktadır. Ben bu trendin zaman zaman durağan olabileceğini öngörsem de yönü sürekli yukarı doğru olacaktır. Son yıllarda yurt dışı talebe yön vermekte olan firmalardan Gürcistan, K.Kıbrıs, Dubai gibi Ülkeler bazında ayrıştığım yönler olmaktadır.
Amerika eyaletleri, Avrupa ülkeleri, değişebilecek dünyada Rusya dinamik yapı sunmaktadır. Bu yapılarda kriter;
- Dövize endeksli kira olanakları
- Vergisel avantajlar
Dır. Ancak, en önemli motivasyon eğitim ve turizm olmaktadır. Benim tezin Dünyanın her yerinde “ yatak satılan her kişiye gayrimenkül satılabileceği…. Üniversite ve sonrasında eğitim amaçlı gelenlere konut satılabileceğidir “ Rota açık ve nettir.
FİNANSAL ÇEŞİTLİLİK :
Ülkemizde gayrimenkul alımları;
- geliştirici firmanın teslim sürecine kadar sunduğu ödeme kolaylıkları,
- proje kapsamında geliştirici garantisinde sunulan mortgage
ile şekillenmektedir. Önerim kanuni, hukuksal ve ticari alt yapısı oluşturularak banka – finans kurumları dışında proje geliştirici firma, firma katılımı ile tüketiciye kredi olanaklarının geliştirilmesidir.
GLOBAL DURUŞ :
Firmaların ben Global’ im demesi, yurt dışında yatırım yapması, Global firmalar danışmanlar ile işbirliğinde olması Global olabilmesi için yeterli değildir.
Global’ lik şeffaflıktan, hesap verilebilirlikten geçmektedir. Bunun ölçüsü denetim mekanizmaları ve ortaklık yapıları ile mümkündür.
GYO’ lar… GYF’ ler kurumları kişi – aile ölçeğinden hissedar ölçeğine taşımaktadır.
DEĞİŞEN PAZARLAMA :
Günümüzde proje pazarlama ve satış olgusu tamamı ile değişti. Türkiye’ de son 30 yılını bu sürecin her aşamasında geçirmiş, girişim ve trendlere öncülük etmiş bir kişi olarak ben de değiştim… geliştim. Olanak verilen firmalarda bu dönüşümü sağlama başarısı elde ettim. Çünkü dönüşüm irade, cesaret, sizi destekleyebilecek ekip gerektiriyor.
90’ lı yılların ortasında proje pazarlama ve satış döngüsünde Business to Consumer olarak bilinen B2C iş modelini kurduk. Doğrudan müşterilere satış yapma amacını proje satış ofislerine taşıdık. Bu tanımladığımız yapı, eğittiğimiz, motive ettiğimiz düzen değişti.
Artık B2B dönemi. Business to business yani Şirketten şirkete, kurumdan kuruma ya da işletmeden işletmeye olarak farklı şekillerde kullanılabilen bir dönem var. Bu düzende satış ofisleri güncelliğini korurken bu dönemin yapısına uygun kadrolar ile donatılması, eğitilmesi, yönlendirilmesi gerekiyor. İş 5 yıldır ilişki yönetimine evrildi!
Şimdi ise, B2B dönemini Alternatif Pazar ve Pazarlama yöntemleri ile çeşitlendirerek… çoğul pazarlamaya geçiş başlatacağım.
2030’ dan sonra gelen nesilde değişmesini öngördüğüm mülkiyet kavramı ile Global Dünya vatandaşlarını bir ülkeye bağlı olmaksızın farklı ülkelerde çoklu çoklu kullanım hakkına yönelmesini öngörüyorum. Bu yönelim inşaat proje geliştiricileri bireysel satıştan – toplu fon satışlarına yönlendirim getirecektir.
FİRMANIN GÜCÜ :
Dikkat ederseniz sektörel olarak; inşaat – müteahhitlik – proje geliştirme – gayrimenkul gibi farklı açılımlar izlemekteyiz. Eskiden Makine parkları ile gücünü ortaya koyan firmaların yerini, günümüzde arazi – proje geliştirme firmaları makine parklarının yerine insan kaynakları geçmiştir. Global örgütlenme, GYO – GYF gibi açılımlar Marka değerini oluşturmaktadır.
FİRMALAR GELECEĞİNİZ İÇİN :
Merak duyun, araştırın ve hayal edin…
Her şeyi siz yapamazsınız. En iyi yapanlara danışın, işbirliğine önem verin…
Teknoloji, dijital geleceğe ve gayrimenkul sektöründeki entegrasyona inanın…
Yarın, geliştirdiğiniz projelerde kullandığınız inşaat malzemelerinizle değil; teknolojik altyapı, sürdürülebilir – yenilenebilir enerji olanakları ve dijital dünyanız ile ürün pazarlayacak, yarattığınız yenilikler ile aranan yerel ve global marka olacaksınız.
Hepsini bir arada bugün yapamayabilirsiniz, ama yapınıza uygun bir yerden başlamanız Size, Firmanıza ve Ülkemize kazanım olur!