Gayrimenkul Zirvesi için İstanbul'a gelen Ortadoğulu yatırımcılar ortaklık görüşmeleri yaparak döndü. Mısırlı OPC Güneydoğu'da halı fabrikası ile Alanya'da otel, Dubaili Tharaa ise gayrimenkul ve internet yatırımını cebine koydu
12. Gayrimenkul Zirvesi ve REstate Fuarı için İstanbul'a gelen Ortadoğu ve Orta Asya'nın en büyük şirketlerinin temsilcileri, yatırım planlarıyla ülkelerine döndü. Mısır'ın en büyük şirketlerinden Oriental Petrochemicals Company (OPC) Yönetim Kurulu Üyesi Karim Helal, gayrimenkul geliştirme konusunda İstanbul'da, turizm alanında ise Antalya'nın Alanya ilçesinde fırsatlara baktıklarını söyledi. Helal, Alanya'da büyük bir turizm potansiyeli olduğunu öğrendiğini, özellikle de yeni Gazipaşa Havalimanı'nın faaliyete geçmesiyle bu bölgeye odaklanmayı gündemlerine aldıklarını söyledi. Helal, grubun Mısır'da Kızıldeniz kıyısında 5 milyon metrekarelik alana Oriental Coast adında büyük bir turizm yatırımı geliştirdiğini de hatırlattı.
TEŞVİKTEN YARARLANACAK
Helal, OPC'nin halı üretiminde de deneyimi olduğunu ve hükümetin açıkladığı teşviklerden yararlanarak Doğu ya da Güneydoğu'da üretim tesisi için araştırma yaptıklarını ifade etti. Helal, tesiste ürettikleri halıları çevre ülkelere ihraç etmeyi hedeflediklerini belirterek, yatırım için ilk aşamada olduklarını kaydetti. Türkiye'deki yatırım ortamını araştırdıklarını söyleyen Helal, Ortadoğu'daki karışıklık yüzünden bölgedeki sermayenin güvenli bir liman aradığına da değindi. Helal, "İstikrar çok önemli. Ortadoğu hep türbülanslı oldu. Para ise güvenli bir liman arıyor. Türkiye bunun için ciddi fırsatlar sunuyor" şeklinde konuştu.
'YATIRIM DA YAPARIZ MÜŞTERİ DE GETİRİRİZ'
Dubai merkezi Tharaa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tariq Ramadan ise Gayrimenkul Zirvesi için geldikleri İstanbul'da iki günde üç alanda görüşmeler yaptıklarını ve uygun şartların oluşması halinde bunları yatırıma dönüştüreceklerini söyledi. Ramadan, Atatürk Havalimanı yakınlarında bir gayrimenkul geliştirme şirketiyle ortaklık için görüştüklerini söyleyerek, "Buraya dinlemek ve öğrenmek için geldik. Arazi sahipleriyle görüşüyoruz. Uygun şartları bulursak ilk aşamada yatırım yaparız. Daha sonra inşa ettiğimiz daireleri satmak için bireysel yatırımcıları da beraberimizde getiririz" dedi. Ramadan, gayrimenkul dışında Türk gayrimenkul sektörüne yönelik bir internet portalı kurmayı da hedeflediklerini, bu alanda ise yanlarına bir Türk ortak alabileceklerini anlattı. Ramadan, "Bizim için en önemli unsur yatırımımızın islami kurallar çerçevesinde yapılması" dedi.
'İSLAMİ FİNANSIN MERKEZİ OLUN'
Malezya Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Yöneticileri Derneği Başkanı Stewart LaBroy ise İstanbul Finans Merkezi'nin İslami finansın merkezi olmasını önerdi. LaBroy, Singapur ve Malezya'nın şu anda İslami finansın merkezi durumunda olduğunu söyleyerek, "Avrupa'nın finans merkezi Londra. Ortadoğu'da ise Dubai var. Ancak o da İslami finansa odaklanmadı. İstanbul, bu alana odaklanırsa Ortadoğu ve Körfez'de bir merkez durumuna gelebilir" şeklinde konuştu.