Finans piyasalarının daralmasıyla birlikte, tasarrufların yönlendirildiği gayrimenkul gibi alanlarda doğru karar almak daha fazla önem kazandı.
Gayrimenkulde mülkün durumu, fiyatı, konumu, emsalleri ve pazarın geleceği gibi bir çok alanda doğru bilgiye erişenler, yatırım bütçesini ve mülkünü hataya yer bırakmadan yönlendirebilmekteler.
Gayrimenkulün bilgiye dayalı yatırım yapılan bir alan olduğunu belirten İmpomes İş Geliştirme Müdürü Damla Katrancı, hatta günümüzde, bilgiye erişmek kadar erişilen bilgiyi doğru yönetmenin de öncelikli olduğunu söyledi.
Yerel yönetimlerin hizmet rekabeti sonucu mülkler hakkındaki bazı bilgilere, yatırımcıların kendilerinin de geçmişe göre daha kolay ulaşıp sorgulayabildiğini belirten Katrancı, bununla birlikte birçok yatırımcının, elde ettiği bilgileri nasıl kullanacağını bilemediğine de dikkat çekerek “Örneğin miras yoluyla ya da yatırımla sahip olduğu mülküne tapuda şerh konulduğunu, arsasının işgale uğradığını öğrenen mülk sahibinin, hak kaybına uğramamak için ne zaman ve ne yapması gerektiğini de bilmesi gerekir. İşte bu nedenle gayrimenkulde bilgiyi doğru yönetme devrindeyiz, bu da işini bilen profesyonel kadroların önemini artırıyor” dedi.
Geç Gelen Bilgi Zarara Uğratabilir
Geç gelen adalet gibi geciken bilginin de yatırımcılara zarar verebileceğini anlatan Damla Katrancı konuya ilişkin şu örnekleri verdi:
“Bilgiyi doğru yönetmek, doğru zamanda doğru hamleyi yapmaya yarar. Örneğin, emlak vergisi borcunuzu zamanında öğrenmezseniz gereksiz yere ceza ödersiniz. İpotek, şerh, haciz gibi durumları zamanında öğrenip müdahale etmezseniz, mülkü elinizden çıkarmakta zorlanırsınız, ya da satışta istediğiniz fiyatı bulamayabilirsiniz. İşgal, kaçak yapılaşma gibi hak kaybına uğrayacağınız durumları geç farkederseniz, bu sorunları çözmek için harcayacağınız zaman ve maliyet artar. Belediyenin istimlak vs kararlarını geç öğrenirseniz, itirazda yasal süreyi kaçırabilirsiniz veya zamanaşımı ile karşı karşıya kalıp hakkınızı yasal olarak koruyamayabilirsiniz. İşte bu nedenle bilgiye zamanında erişmek ve eriştiğiniz bilgi için de doğru hamleleri yapmak, gayrimenkul yatırımının değerini korumak açısından gereklidir….”
“Sadece Raporlama Değil Aynı Zamanda Uzman Desteği Sağlıyoruz”
Bütün bu ihtiyaçlardan yola çıkarak mülk sahiplerini olası risklerden korumak amacıyla geliştirdikleri İmpomes Mülkiyet Erişim Sisteminin bu yıl daha fazla kitlenin ilgisini çektiğini anlatan Damla Katrancı, “Biz bu sistemle sadece mülklerin raporlamasını yapmıyoruz, aynı zamanda profesyonel uzmanlarımızla tavsiyelerimizi sunuyoruz ve yatırımcıları yönlendiriyoruz” diye konuştu.
“Adınıza Kayıtlı Mülkleri Tespit Ediyoruz”
Konuya ilişkin farklı bir deneyimini de paylaşan Damla Katrancı, yaptıkları bir çalışma sayesinde bir İmpomes müşterisinin adına kayıtlı olduğu halde bilgisinin olmadığı 200’e yakın mülkünün tespit edilerek, kendisinin bilgilendirildiğini de anlattı.
Mülkleri en iyi şekilde takip etme olanağı veren, sahip olduğu hakların resmi belgelerle korunmasını sağlayan bir sistem olan İmpomes, halihazırda 41 şehirde 152 ilçede 7500 gayrimenkulün takibini gerçekleştirmektedir.
İmpo İmar ekipleri tarafından geliştirilen bu sistemde, adeta mülk dedektifi gibi, tapu kayıtlarındaki ipotek, şerh, haciz vb durumların takibi, emlak vergisi ve rayiç bedellerin tespiti, emlak beyanı ve vergi borçlarının takibi, yapılaşma koşullarının tespiti, konum ve işgal durumu tespiti, mevcut durum fotoğrafları ve mülkiyet bilgilerinin tespiti düzenli olarak yapılmaktadır. Bilgiler iki aylık raporlar halinde mülk sahipleri ile paylaşılmakta, oluşan risklerle ilgili tavsiye ve yönlendirmelerde bulunulmaktadır. 8 yıldır faaliyette olan bu sistemi halen, aralarında önemli holding ve bankaların da bulunduğu birçok şirket, kurum ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kullanmaktadır. Mobil uygulaması da bulunan İmpomes, Ekim ayında yeni versiyonuyla müşterilerine hizmet vermeye devam edecek.