24 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaManşetGayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi!

Gayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi!

Konut piyasasının durgunlaşması ve mülklerin elde kalmaya başlaması üzerine gayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi. Cep telefonu ve sosyal medya üzerinden, evler, arsalar ve lüks konutları, piyasa değerinin yarı fiyatına “ihtiyaçtan satılık” diye mesaj atan sahtekarlar, kaparo bedeli diye 400-500 bin lira koparmaya çalışıyor.

Emlak piyasasında manipülatif fiyat artışlarını önlemek için ilan denetimleri sıkılaştırıldı. Satılık, kiralık konut ilanı çıkmak için yetki belgesi şartı getirildi. İkinci ilan girişleri de önlendi. Yani, bir ilan için iki ayrı fiyat girişleri son buldu. Sektör temsilcilerine göre, yeni düzenlemeyle, konut piyasasında fiyatların şişirilmesinin önüne geçildi.

Piyasaya çeki düzen verildi. Ancak dijital platformalar sızamayan sahtekarlar, bu defa sosyal medya hesaplarını hedef aldı. Konut piyasasında yaşanan durgunluğu ve mülklerin elde kalmaya başlamasını kullanan dolandırıcılar, gayrimenkulde sahaya indi. Sahtekarlar, cep telefonu ve facebook, instagram, whatsapp gibi sosyal medya hesaplarından “yarı fiyatına satılık”, “çok sıkıştım” gibi mesajlarla, vatandaşları tuzağa düşürmeye çalışıyor.

Vatandaşları oltalamak için WhatsApp, Facebook üzerinden sürekli gayrimenkul mesajları gönderiliyor!

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucusu Şenay Araç Demir, son dönemde sosyal medyada bu tür mesajların çok sık görülmeye başladığını söyledi.

Vatandaşları oltalamak için WhatsApp, Facebook üzerinden sürekli gayrimenkul mesajları döndüğüne işaret eden Demir, “Yarı fiyatına satılık daire mesajlarıyla çok fazla karşılaşılıyor. Şu an WhatsApp, Facebook ya da cep telefonlarına, ‘çok sıkıştım paraya ihtiyacım var.’ ‘mülkümü, değerinin yarısına satıyorum’ mesajları gelmeye başladı, sakın bunlara itibar etmeyin” uyarısında bulundu.

Kendisine de bu konuda mesajlar geldiğine işaret eden Şenay Araç Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela son olarak lüks bir inşaat firmasının 3+1 üç adet, 2+1 bir adet, toplam 4 adet daire için 25 milyon TL’ye acil satılık mesajı geldi. Halbuki o bölgede bir daire fiyatı 25-26 milyon TL’den başlıyor. Mülk sahibinin ödemesi olduğu, paraya çok acil ihtiyacı olduğu, çek ödeyeceği gerekçe gösteriliyordu.

Konunun detaylarını araştırarak gelen yerlerin tapularını istedim. ‘Kiracı var mı’ diye sordum ‘var’ dediler. Kira kontratlarını, kiracı bilgilerini istedim. Bunları istediğimde mülk sahibi telefonlarımıza cevap vermemeye başladı, bir anda ulaşılmaz oldu. O gün 300-400 bin TL kapora isteyen şahıs ortadan kayboldu. Bizlerin araştırma yapma, araştırmayı sonuçlandırma şansımız var. Ama vatandaşlar boşta bulunup araştırma yapmıyor ve inanabiliyorlar.”

Piyasa sıkışık, olta atıyorlar

İstanbul’un dışında arsanın en çok prim yaptığı bölgelerden de sosyal medya üzerinden mesajlar döndüğüne işaret eden Demir, “Edirne Kırklareli’den hiç tanımadığımız insanlar ‘çok sıkışığız, 500-600 bin TL arsa’ diye ilanlar geliyor. Yine Yeşilköy’de 3,5 milyon dolarlık bir yer 2 milyon dolara mesajı döndü. Zaten orada bir daire fiyatı 30-40 milyon TL” diye konuştu.

Konut piyasasında şu anda bir durgunluk olduğunu, o nedenle fiyatların yaklaşık yüzde 25-30 düştüğüne işaret eden Şenay Araç Demir, “Şu anda piyasa çok sıkışık, dolandırıcılar o nedenle para kapmaya çalışıyorlar. Yaklaşık iki haftadır dönüyor bu tür mesajlar, ev sahibi olmak, gayrimenkule yatırım yapmak isteyen herkese şu anda olta atıyorlar” diye konuştu.

“Bunlara itibar edip kaparo yatırmayın”

Vatandaşların bu tür mesajlara inanmamasını, asla kapora yatırmaması uyarısında bulunan Şenay Araç Demir, “Bir gayrimenkul firmasıyla irtibata geçsin, yardım istesinler. Ya da hiçbir şekilde bu mesajlara cevap vermesinler. Arsam var, Çanakkale’de, Edirne’de, Tekirdağ’da yarı fiyatına veriyorum, acil satmam gerekiyor mesajları, kapora isteme, IBAN verme gibi talepler dolandırılma yöntemidir. Asla itibar etmesinler” uyarısında bulundu.

Önce tapu isteyin

Dolandırılmamak için sosyal medya üzerinden cazip fiyat teklifiyle, önce evin tapusunu istemesi uyarısında bulunan Şenay Araç Demir, şöyle devam etti: “O tapuyla önce belediyeye gidip araştırsın. ‘Bu doğru mu’, ‘böyle bir yer var mı’ diye sorsun. ‘Kimin adına’ diye araştırsın. Şayet varsa, ‘üstünde ipotek var mı’ diye sorsun. Ada, pafta, parseli yazdığı zaman da yerini gösterir. Ya da en yakın emlakçıya gidip, ‘bana böyle bir mülk geldi’ diyerek emlakçıyla araştırsın. Hayal değil, gerçeği satın alsınlar. Profesyonel emlakçılarla hareket ederek satın alma yapsınlar.”

BAŞKASINA AİT KONUTLARI İLANA KOYUP KAPORA ALDILAR! 

İstanbul’un Pendik ilçesinde kendilerine ait olmayan evleri ilana koyarak kapora dolandırıcılığı yapmakla suçlanan altı kişiden beşi tutuklandı.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, bazı kişilerin Pendik’te emlak şirketleri üzerinden ilan sitelerine daire satışı ilanı verip vatandaşlardan kapora alarak dolandırıcılık yaptıkları ihbarına yönelik çalışma yürüttü.

Çalışmalarda, söz konusu şirket çalışanlarının, geçmiş yıllarda kiraya verdikleri evlerin satış durumunu takip etmeye devam ettikleri, ev sahiplerince farklı firmalar aracılığıyla satışa çıkarılmasını fark ettikten sonra geçmişten ellerinde bulunan ev fotoğrafları, tapu kaydı gibi belgelerle bu evleri sahiplerinin bilgisi olmadan internet üzerinden satışa sundukları tespit edildi.

Mevcut kiracıları tanımalarından dolayı evleri müşterilere gösterirken samimi ortam oluşturan şüphelilerin mağdurlara güven verdiği de belirlenirken, şüphelilerin aynı zamanda evin satış fiyatını piyasanın altında tutup “Bu fiyata kaçırmayın, bu fırsat kaçmaz” diyerek mağdurları ikna ettiklerini ve ‘ön ödeme’ adı altında mağdurlardan para alarak haksız kazanç sağladıkları da saptandı.

Aynı yöntemle 7 farklı eylem gerçekleştirildiğini de ortaya çıkaran ekipler, eş zamanlı operasyonla 6 şüpheliyi gözaltına aldı. İşyerindeki aramada tabanca ele geçirildi.

Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adliyesine sevk edildi.

Savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle sevk edildikleri hakimlikçe, 6 şüpheliden 5’i tutuklandı, biri hakkında adli kontrol uygulandı.!

Ev satışı vadiyle kandırıldıklarını belirten müştekilerden Mustafa Alkama, kardeşi için Sultanbeyli’den ev baktıkları ve dolandırıldıklarını söyledi.

İnternetten bir daire bulduğunu ve kardeşiyle bakmaya gittiklerini anlatan Alkama, şöyle konuştu: “Emlak ofisinde daireyi 935 bin liraya satın almak üzere anlaştık. 10 bin lira kapora teklif ettim, kabul etmediler. Paramızı toplamak için 20 gün müsaade istedik, kabul ettiler. 135 bin lira kapora verdik, sözleşmemizi yaptık. Bunlar kardeşimin işyerine gelerek, ucuza daire verdiklerini, iyilik yaptıklarını, ticaretle uğraştıklarını, paraya ihtiyaçları olduğunu söyleyip kardeşimin beynine öyle bir giriyorlar ki… ‘Bak biz sana iyilik yaptık, sen de bize iyilik yap, 20 gün bekletme, eline ne geçerse ufak ufak bize ödeme yap, hatta biz başkasını satıp senin kaporanı verelim.’ demişler.”

Şüphelilerin daire almak için altınını bozduran kardeşinden 600 bin lira aldıklarını belirten Alkama, kendisinden de ilgisi olmadığı halde 14 bin lira tapu harcı yatırmasının istenmesi ve tapu dairesinden böyle mesaj gelmemesi nedenleriyle kuşkulandığı, sonra polise giderek bu kişilerden şikayetçi olduğu bilgisini paylaştı.

Alkama, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne teşekkür ederek, mağduriyetlerinin giderilmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

290 bin lira kapora verdi!

Müştekilerden Nilüfer Apak, Kartal’dan almak istediği ev için 290 bin lira kapora verdiği için mağdur edildiğini söyledi.

Aynı gün alacağı daire ilanının başka bir firmada olduğunu fark ettiğini, görüştüğü daire sahibinden de bu satıştan haberi olmadığını öğrendiği ve daireyi almaktan vazgeçmesine rağmen parasını geri alamadığını aktaran Apak, haklarında şikayetçi olduktan sonra korkan şüphelilerin daha sonra parasını peyderpey ödediğini anlattı.

Apak, parasını geri almasına rağmen şikayetinden vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, “İnsanları bu konuda uyarıyorum, çok dikkatli olsunlar. Aynı zamanda Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliğine çok teşekkür ediyorum. Çok ilgilendiler, çok hızlı bir şekilde bu işi bitirdiler.” dedi.

(Haber kaynağı: Dünya Gazetesi internet sayfası)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI