Habertürk'ün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat şirketleri tarafından hayata geçirilen gayrimenkul projelerinin satışlarında müşterilerle paylaşılan ‘kullanım alanları’ konusunda yeni bir düzenleme hazırladı. 81 ilin valiliğine Bakan İdris Güllüce’nin imzası ile gönderilen yazıda müteahhitlerin gayrimenkul alımlarında vatandaşın ‘kandırılma’ yoluyla kafa karışıklığına neden olduğu gerekçesiyle tanım dışı bilgilendirme yapmayan firmaların ‘suç işleyeceği’ bildirildi.
Bundan böyle gayrimenkul projelerinde sosyal alan, otopark, galeri boşlukları ve eklentiler gibi ortak alanlar gelişigüzel ‘brüt metrekare’ olarak satış şartnamesine eklenemeyecek.
Net ve brüt alanların tanımı sözleşmelerde tam olarak gösterilecek. Bakanlık bu doğrultuda alım-satımı yapılacak konutlara ait mimari projenin ilgili kat planlarının sözleşmeye eklenmesi, sözleşmelerde bağımsız bölüm metrekaresi ile varsa eklenti ve ortak alanların metrekarelerinin ayrı ayrı belirtilmesini şart koştu.
YENİ TANIMLAR ŞÖYLE OLACAK
BAĞIMSIZ BÖLÜM BRÜT ALANI: Duvarlar, kolonlar, sıva payları, merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler, balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri alanları.
EKLENTI BRÜT ALANI: Bağımsız bölüme ait olan, aynı katta veya farklı katta yer alan ve girişi bağımsız bölümden ayrı olan mekânların hesaplanacak alanı.
BAĞIMSIZ BÖLÜM GENEL BRÜT: Toplam brüt alanı içerisindeki bağımsız bölüme ortak alanlardan düşen payların da eklenmesi suretiyle
HAK İDDİA EDEMİYORDU
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesinde yapılan değişikliklerle yapımı süren ve yapımı tamamlanmış inşaatlarda proje üzerinden yapılan alım ve satışlarda vatandaşa yönelik yapılan metrekare yanıltmalarının son bulması amaçlanıyor.
Teknik Yapı / Nazmi Durbakayım:
“Yeni uygulamada halı ölçüsü dediğimiz net metrekareler kemiksiz ortaya çıkacak. Şimdiye kadar herkes tariflerini kendisi koyuyordu. Bunun ölçülmediği zaman otopark ve sosyal tesisleri metrekare olarak yazarsınız bunun içinden de kimse çıkamaz.”
Ege Yapı /İnanç Kabadayı:
“Kurumsal firmalar satışlarında net ve brüt olarak ikiye ayırıyorlardı. Ancak genel anlamda bu tür bilgilendirmelerden kaçılması dikkat çekiyor. Tüketici konut alırken kaç metrekarelik kullanım hakkı olduğunu bilmeli destekliyoruz.”
Dumankaya İnşaat/ Uğur Dumankaya:
‘Bu sayede haksız rekabet ortadan kalkacaktır. Hatta bütün konutların satışının net metrekare üzerinden yapılmasını teklif ediyoruz. Vatandaş mağduriyetlerinin yaşanmaması için hepsinin belli standartlara getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”