KİPTAŞ, 12 yıl boyunca kaderine terkedilmiş, adeta kangren olmuş ‘Gaziosmanpaşa We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’nde sona yaklaştı. Kangren haline dönmüş bir sorunken çözüme kavuşturulan; 8 blok, 687 konut, 28 ticari birim olmak üzere, toplam 715 bağımsız birimden oluşan Gaziosmanpaşa We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hak sahiplerinin dairelerinin belirlenmesi ve 1. etabın teslim takvimi açıklanması için tören düzenlendi.
Gaziosmanpaşa Belediyesi önünde düzenlenen tören; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve hak sahiplerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Törende, sırasıyla; KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Bahçetepe ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.
KİPTAŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ KURT: “KÖRDÜĞÜME DÖNMÜŞ BİRÇOK PROJENİN ÇÖZÜM ORTAĞI OLDU KİPTAŞ”
Devralındığında adeta durmuş bir vaziyette olan projenin sürecini anlatan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Bu proje vatandaş için değil, yüksek kar için planlanmıştı. Bundan dolayı en başta yanlış iliklenmiş düğmeleri tek tek söküp sabırla bir daha ilikledik. 2012 yılında yani tam 12 yıl önce süreci başlamış bir projeyi teslim edilebilir hale getirdik. Üstelik bu projenin geçmişte devir aldığımız diğer projelere göre en önemli fark sahanın afet riski barındırmasıydı. Devraldığımız günden bu yana yakın çevrede yaşanan her depremlerde yüreğimiz ağzımdaydı deyim yerindeyse. Burada saha güvenliği alınmadan imalatlara başlanmış, gerekli teknik önlemler alınmamış ve saha durmuş vaziyetteydi. 2019 Ağustos’ta göreve geldiğimizde ilerlemesi %43 olması gerekirken, %7,42 seviyesinde adeta durmuş bir projeydi. O günden sonra önce çevre mahalleyi güvenlik altına alacak çalışmalara başladık, tüm mühendislik süreçlerini üniversitelerimizle birlikte sürdürdük. Yoğun emek harcadık. Enerjimizi piyasa gerçeklerine göre inşaatı hızla bitirmek olarak belirlediğimizi de beyan ettik. Ancak maalesef 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşadık. Bu deprem, zaten ekonomik kriz yüzünden çıkmaza giren inşaat sektöründe önemli bir kırılmaya yol açtı. Böyle büyük bir şantiyeyi durdurduğunuzda tekrar aktif hale getirmek normal şartlarda zor iken biz bu süreçleri maalesef ülkemizi sarsan büyük depremle yaşadık. Biz sahada imalatlara, özverili çalışmalarımıza devam ettik. İlçe Belediyemiz de hak sahiplerimizin heyecanla beklediği kura çekilişi için hazırlıklarını tamamladılar. Bugün toplamda 373 hak sahibinin dairelerinin belirlenmesi için kurayı çekeceğiz. Teslim takvimimize başlayacağımızı söylemiştik. Projemizi etaplar halinde teslime de başlıyoruz. 2 Eylül Pazartesi itibarıyla, yani önümüzdeki hafta pazartesi, 150 hak sahibimizin olduğu 3 blokun da teslimine başlıyoruz. Kördüğüme dönmüş birçok projenin çözüm ortağı oldu KİPTAŞ bu dönemde. We Haliç bunlardan biriydi. Karanfilköy bunlardan biriydi. Genelde polemiklerden uzak durarak, anlık reaksiyonlara cevap verme gereği duymuyoruz. Çünkü icraatlarımızla gündeme gelmek istiyoruz ve icraatlarımızı tamamladığımız zaman, gereken kişilere, gereken cevapları vermek gibi bir tarzımız var. Yoğun bir şekilde örnek işler yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANI HAKAN BAHÇETEPE: “VATANDAŞ ODAKLI YÖNETİM ANLAYIŞIYLA ÇALIŞIYORUZ”
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe ise, “Biz, kimseyi ötekileştirmeden, oy versin vermesin hiç önemli değil, partisi de bizim için önemli değil, vatandaş odaklı, insan odaklı yönetim anlayışını Gaziosmanpaşa’da egemen kılmak için mücadele ediyoruz. Etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: “DOĞRU YAPILAN BİR BİNA İNSAN ÖLDÜRMEZ”
Kentsel dönüşüm projelerini tek tek gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını vurgulayan İmamoğlu, “Çünkü önemli bir mesele. İnsanlarımız için hayati bir mesele. Allah korusun. Deprem anında insanlarımızın can kaybı yaşadığını, memleketimizi nasıl büyük bir travmaya soktuğunu, 6 Şubat depreminde bir kez daha üzülerek, utanarak içimiz acıyarak, yaşadık ve bu acıyı hiçbir insanımızın yaşamamasını istiyoruz. Doğru yapılan bir bina, insan öldürmez. Ama biz, bu sorunu aşamadık. Çeyrek yüzyıl geçti. Sağlıklı adımlar atamadık. ‘Kentsel dönüşüm’ dendi. Kentsel dönüşüm yapılmadı. Yeterince sistemli, anlamlı bir biçimde, özellikle İstanbul’da bu süreç yönetilmedi” dedi.
Kendilerinden önceki KİPTAŞ yönetiminin, 25 yıllık süreçte, toplam bin 632 bağımsız birimin kentsel dönüşümle yenilenmesine katkı sunduğunu aktaran İmamoğlu, “Biz, geçtiğimiz 5 yılda ise, 2 bin 410 bağımsız birimi başarıyla tamamladık. Yani aslında şöyle bir basit bir hesapla diyebiliriz ki, bizden önceki dönemin neredeyse 7-8 katı bağımsız birim üzerinden kentsel dönüşümde bir başarı elde ettik” bilgisini paylaştı. ‘İstanbul Yenileniyor’ kavramı üzerinden yeni bir anlayışla kentsel dönüşüm sürecini ele aldıklarının altını çizen İmamoğlu, “Temel amacın insanlara güvenli evlerini sunmak olduğunu hissettiren bir yol haritası vatandaşlarımıza sunduk. Bakın bir de 5 yılda yaptığımız bu başarılı hamlenin yapılırken çektiklerimizi ve yaşadıklarımızı da hesaba katın. Yüksek enflasyon, aşırı artmış maliyetler… Bakın; ülkemizde enflasyon rakamları verilir, edilir ama inşaat maliyeti son 3-4 yıl, 5 yıl içerisinde 1’e 10, 1’e 12 arttı. Böyle bir artış dönemi, memleketimizin tarihinde yok. Bütün bu sıkıntılı hallere rağmen, insanlarımızda dayanışma içerisinde, konuşarak elini değil, kurum olarak gövdemizi taşın altına koyarak, sizlerle birlikte iş üretmenin, kentsel dönüşümü hareketlendirmenin gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki 5 yıl içinde yapılacakların yol haritasını kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:
“2012-2024… Eğer bir 12 yıllık zaman dilimi, bir projenin yapımında yaşanıyorsa, bunun hesabını sormak zorundasınız. Bu ve buna benzer örnekleri o kadar çok verebiliriz ki. Mesele ne biliyor musunuz? Mesele şu: Bir işte temel amacınız ne olabilir? Yani burada o ilk fotoğrafı gördünüz. İşte gecekondular var, bir kısım zamanında yanlış ama vatandaşın kendi imkânlarıyla yaptığı binalar var. Bunların dönüşümü meselesi. İnsanların evini mi yapacaksınız, yoksa çok sevdiğiniz birkaç kişinin cebinin iyileşmesini mi düşüneceksiniz? Aradaki fark burada. Meseleyi vatandaş odaklı ele aldığınız zaman, bu işler inanın tıkır tıkır işler ve sorunlar çözülür. Biz, işin bu tarafındayız. İstanbul’un boş buldukları her alanında, lüks konut üretmeye çevirdiler işi bizden önceki son 15 yıl içerisinde İstanbul’daki kentsel dönüşüm kavramını. TEM otoyolunun kuzeyinde, yeni yapılaşmalar gösterdiler insanlara. Dediler ki, ‘Biz Bağcılar’ı kurtaracağız, Esenler’i kurtaracağız.’ Sahilde konutlar yapıldı. Dediler ki, ‘Burada çok lüks konutlar yapacağız ama bunlarla biz Bahçelievler’i kurtaracağız, Zeytinburnu’nu kurtaracağız.’ Zeytinburnu, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa durduğu yerde duruyor. Ama oralarda, bizim hesabımıza göre, kamu alanındaki arazide konut üreterek ya da birilerinin arazisine ekstra imar vererek, birilerinin cebine, basit hesapla -gerçek değil, gerçeği daha yukarıda- 85 milyar doları ceplerine aktardılar. Bu kadar net. 85 milyar dolar! O 85 milyar dolara, bu şehrin bahsettiğimiz bütün kötü yapı stokunu dönüştürür, güçlendirir, biz, insanlarımızın hayatını teminat altına alırdık. Yazık değil mi?”
“BİZ DE YANLIŞ YAPIYORSAK, BİZE DE ACIMASIZ OLUN”
“Bu konularla ilgililere acımasız davranacağız. Biz de yanlış yapıyorsak, bize de acımasız olun. Bizi niye seçiyorsunuz? Biz, sizin hakkınızı korumak için seçildik. Öyle değil mi? Hukukunu korumak için seçildik. Öyle değil mi? Her kuruşunuzun sağlıklı harcanması için seçildik. Öyle değil mi? Görevimizi layıkıyla yaparsak, biz, işte o zaman sizden, tabiri caizse hak helalini isteyecek birer yönetici olabiliriz. Aksi takdirde olamayız. Bu bağlamda, geçmişten bugüne yapılan bu hatalarla şehirleri soktukları sıkıntılar, yaşamı zorlaştıran koşullar işte bugün yaşadığınız bir kısım ekonomik sıkıntıların da çekilen ızdırapların da işsizliğin de yoksulluğun da temel sebebini oluşturmaktadır. Sevgili dostlarım; o bakımdan, KİPTAŞ’la beraber, 2019 yılından itibaren ele alarak, sorunları çözerek, büyük fedakârlıklar gerekiyorsa onları da yaparak… Ama bu büyük fedakârlıkların temelinde, geçmişte yapılan hataları kapatmak vardır onu da söyleyeyim. Yoksa bu kadar bedel ödenmezdi. Ama o bedeli de gerekiyorsa ödeyerek, bir an önce vatandaşlarımıza hak ettiği konutları sunabilmenin gayretini gösterdik. Şükürler olsun, artık sonucu toparlama konusunda arkadaşlarım, işlerini yoluna koydular. Eylül ayı itibariyle ilk teslimlerine başlayacaklar. Hızlı bir biçimde sizleri huzurlu yuvalarınıza kavuşturmayı, elbette en üst seviyede istiyorum. Bugün 718 bağımsız birimde, yani 687’si konut, 28’i ticari birim olmak üzere, toparlamak üzereyiz.”