Geleceğin AVM’leri, yeni nesil uygulamalarla her ziyaretçiyi özel hissettirecek…
Perakende Günleri 2022’de ‘Geleceğin AVM’leri, AVM’lerin Geleceği’ başlıklı oturumda konuşan Tepe Emlak Yatırım Genel Müdürü Deniz Bozan, sektörün önümüzdeki dönemde yaşayacağı dönüşümleri anlattı. AVM’lerde ziyaretçiyi tanımanın her zamankinden daha önemli hale geldiğini belirten Deniz Bozan, “Ziyaretçi motivasyonunu doğru anlamak ve yorumlamak perakende tarafında da yatırımcı tarafında da başarının anahtarını oluşturacak. Geleceğin AVM’leri bulunduğu lokasyona göre farklı fonksiyonlar sunacak ve tabii ki sürdürülebilirlik odağında hizmetler gündemde olacak” dedi.
Türkiye’deki perakende sektörünün önde gelen oyuncularını bir araya getiren Perakende Günleri 2022, bu sene de yoğun bir katılımla 1-2 Haziran tarihlerinde ziyaretçilerini ağırladı. ‘Dijital Dönüşüm’ temasıyla Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya gelen sektör temsilcileri, perakendenin mevcut durumunu ve geleceğini masaya yatırdı. Etkinliğin ikinci gününde ‘Geleceğin AVM’leri, AVM’lerin Geleceği’ konulu oturumda konuşan Tepe Emlak Yatırım Genel Müdürü Deniz Bozan da sektörü bekleyen gelişmeleri değerlendirdi.
Deniz Bozan, “Son 2 yıl duygusal dayanıklılığımızın sınandığı, insanlarla yakın ilişkilerden kaçınılan bir dönem oldu. Ancak, AVM’ler açılır açılmaz geri dönüş de hızlı oldu. Artık kendimize fiziksel olarak en yakın olan ya da kendimizi en yakın hissettiğimiz AVM’ye gidiyoruz. Bugün hepimiz, girdiğimiz mağazada, AVM’de beklenen bir misafir gibi karşılanmayı, mimari tasarımdan tutun etkinliklere kadar kendimizi iyi hissettirecek bir ortamda olmayı bekliyoruz” dedi. Hizmet kalitesinin artık tüm sektörler için en önemli bileşen olduğunun altını çizen Deniz Bozan, “Gelecek dönemde farklılaşma da aslında hizmet kalitesini arttırmayla sağlanacak. Ziyaretçinin beklentisine, isteğine uygun fırsatlar sunmak ve bağlılık yaratmak için mobil uygulamalar her gün daha da sık kullanılacak. Bu uygulamalar üzerinden “bugün size özel” ne olduğunu görmek için AVM’ler tercih edilecek. Bu uygulamalarla müşteri deneyimini ölçmek ve arttırmak da perakendecinin ve yatırımcının birlikte hareket etmesiyle başarıya ulaşacaktır.” diye konuştu.
AVM’nin başarısı ‘ziyaretçiyi’ doğru anlamaktan geçiyor
Deniz Bozan, “Biz pandemi öncesinde de aslında AVM’lerde değişim ve dönüşümü konuşmaya başlamıştık. Açık alan kullanımları, eğlence alanları, gastronomiye ayrılan alan ve çeşitliliğin artması, pop-up mağazalar, dans stüdyoları, sanat alanları, spor okulları, tasarım pazarları vb. yaşam merkezlerine dönüşen AVM’lerde daha çok yer bulmaya başlamıştı. Pandemi bu değişimi hızlandırdı. AVM’lerde uzun saatler geçirilirdi, pandemi süresince ziyaret 3 saatle sınırlandırıldı. Bugün artık ihtiyaç merkezine dönüşen AVM’lerde, ziyaretçilerin yeniden daha fazla zamanlarını geçirmeleri için çekim gücünü arttırmaya çalışıyoruz. Zaman önemli… Ziyaretçiler tüm ihtiyaçları tek noktadan karşılamayı tercih ederken, AVM’ler de farklılaşmak için de deneyim odaklı, kişiselleştirilmiş, ortak faydaya yönelik etkinlik içeriklerine yöneliyor. Bir dönem konserler, çocuk etkinlikleri, atölyelerle yarışan tüm AVM’ler, şimdi aplikasyon üzerinden takip edebileceğiniz özel kampanyalar düzenliyorlar. Bu sebeple, ziyaretçiyi tanımak her zamankinden daha önemli hale geldi. Öyle ki; ziyaretçinin motivasyonunu doğru anlamak ve yorumlamak perakende tarafında da yatırımcı tarafında da başarının anahtarını oluşturacak” dedi.
Yeni nesil sahip olmayı değil paylaşmayı seviyor
Z Kuşağının AVM’lere bakış açısında yaşanan değişimlere de değinen Deniz Bozan “Hemen şimdiciler olarak tanımladığımız yeni neslin teknolojiye düşkünlüğü hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Telefonlarındaki uygulamalarla her şeye erişmeleri mümkün. Sosyal medyada gördüklerini online da alabilirler, hemen ellerinde olsun diye satın almak için AVM’ye de gelebilirler. Bunun yanı sıra sosyalleşme kavramına bakış açıları da çok farklı. Z kuşağı gittiği yeri, izlediği filmi, aldığı ürünü sosyal medya üzerinden paylaşmak istiyor. Online ve offline hayatı iç içe yaşıyorlar, paylaşmak için AVM’ye geliyorlar. Z kuşağının yaşama karışmasıyla birlikte sahip olmak yerine paylaşmak da daha çok tercih ediliyor. AVM’lerde yaşanan fonksiyon değişikliklerinde paylaşımlı ofisler, elektrikli scooter park alanları ve ihtiyaç üzerine günlük ve saatlik kiralanabilen araçlarla daha sık karşılaşır hale geldik. Bu ve bunun gibi gelişmelerle insan hayatı değişiyor, biz de bu değişimi yönetiyoruz, yöneteceğiz” diye konuştu.
AVM’lerde ikinci el mağazaları ve kiralama hizmetleri öne çıkacak
Özellikle AVM’lerde artan doğaya dönüş ve sürdürülebilirlik eylemlerinden bahseden Deniz Bozan şunları söyledi: “Açık hava tercih ediyoruz, kapalı alanlarda ise yeşille iç içe rahat oturma alanları arıyoruz. Girdiğimiz ortamı sadece temiz bulmak yetmiyor, sorumlu tüketimle ilgili alınan aksiyonları bilmek, su ve enerji tasarrufu bilinciyle hareket edilen, atıkların minimize edildiği bir ortamda bulunduğunda ziyaretçiler kendilerini daha iyi hissediyorlar. Kaynakların tükendiği günden güne daha da fark edildikçe, 2. El mağazaları, dönemsel kiralama ile ödünç alma sistemleri, e-ticaret ile birlikte gelişen kentsel lojistik alanları, kolay teslim ve iade noktaları da ihtiyacın merkezinde bulunan AVM’lerde yer bulacak. Mağaza karması her AVM’de birbirinin benzeri olmaktan çıkacak, her lokasyona uygun tasarlanan yeni fonksiyonlar, yerel katılımlarla birbirini tamamlayan, AVM’den AVM’ye farklılaşan konseptlere geçiş olacak.”