28 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerGeri dönüşebilen otel

Geri dönüşebilen otel

Dünyanın en çevreci ilk 15 oteli arasına girmeyi başaran Haliç'teki Hilton Garden Inn Istanbul Golden Horn'a mucit KOBİ'ler imza attı. 1 milyon oteli geride bırakarak çevresel sürdürülebilirlik ödülü olan 'Gold' sertifikasını alan otelin yüzde 70'i geri dönüşebiliyor. Otelin geri kalan kısmında ise geri dönüşümden elde edilen ürünler kullanıldı. Yağmur sularının da değerlendirildiği otelde, yüzde 40 su tasarrufu sağlandı. Su tüketimini azaltmak için peyzaj alanlarında az su tüketimine önem verildi. Yerel koşullarına adaptasyon özelliği olan bitkiler tercih edildi. Verimli bir sistem kullanılarak da çevre sulamasında yüzde 67 su tasarrufu gerçekleştirildi. 



ÇEVRECİ TEKNOLOJİ 

Projenin arkasında mucit KOBİ'lerin sayısız imzası var. Hilton Garden Inn İstanbul'un yatırımcısı Amplio Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu "Dünyada bu otelden sadece 15 adet var. Otelde Türkiye'nin yenilikçi şirketlerinin ve Türk mühendislerin imzası bulunuyor. Ayrıce çevre duyarlılığı alanında geliştirdiğimiz teknolojilerin birçoğu ilk olma özelliği taşıyor" dedi. Enerji tasarrufu için binanın güneş ışığı alabilme konumunu ve tasarımını özel olarak dizayn ettiklerini de belirten Babaoğlu, "Çatı bölümüne konumlandırılan gizli solar paneller sayesinde sıcak su ihtiyacını 6 ay boyunca güneş enerjisi ile temin ediyoruz" diye konuştu. 



YENİ FİKİRLER GELİŞTİRDİ

Otel inşaatında kullanılan yapı malzemeleri başta olmak üzere mobilyalara kadar tüm öğelerde yüzde 70 geri dönüşebilme kıstası arandı. 

 Otelde oluşan atıklar (kağıt, metal, cam, organik) Beyoğlu Belediyesi'nin geri dönüşüm programı altında özel araçlar ile toplanıyor. 

 Yeni enerji teknolojileriyle yüzde 50'ye yakın tasarruf sağlanıyor. Böylece çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. 

 Özel peyzaj ve kanal sistemleri sayesinde yağmur suları otelde yüzde 40 su tasarrufu sağlıyor. 

 Su tüketimini daha da azaltmak için, otel projesinde, yerel ve ortam koşullarına adaptasyon özelliği olan bitkiler tercih edildi. Verimli bir sulama sistemi kullanılarak çevre sulamalarında yüzde 67 su tasarrufu gerçekleştirildi. 



TEŞVİK SÖZLÜĞÜ



TÜBİTAK'tan 300 bin TL destek

TÜBİTAK'ın Teknoloji Transferi Destek Programı KOBİ'lerin projelerine destek sağlıyor. Destek miktarı projenin niteliğine göre belirleniyor. Proje bütçesinin yüzde 75'i TÜBİ- TAK, geriye kalan yüzde 25'i ise KOBİ tarafından karşılanıyor. Proje bütçesi için üst sınır 300 bin TL olarak belirlenmiş durumsda. Ayrıca projede görev alacak personele ek ödenek alma imkânı da sunuluyor. Ayrıntılı bilgi için: www.tubitak.gov.tr 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI