Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistikleri raporuna göre aralık ayında satılan konut sayısı 2019’un aynı ayına göre yüzde 47.6 azalarak 105.981 adede gerilemesine karşın yılın genelinde bir önceki seneye göre yüzde 11.2 artış gösteren konut satışları, 2020 yılında rekor kırarak seneyi 1.499.316 adetle kapattı.
Aralık ayında yabancıya konut satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 16.4 düşerek 4.427 adet oldu. Yılın tamamında yabancılara yapılan konut satışı pandeminin olumsuz etkisine rağmen sadece yüzde 10.27 azalarak 40.812 adet oldu.
Konut satış istatistiklerini değerlendiren Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal, pandemiye rağmen konut satışlarındaki rekorun kendilerine cesaret verdiğini belirterek 2021 yılında yabancıya satışta 50 bin eşiğini geçmeyi hedeflediklerini söyledi.
Yabancılara yapılan konut satışlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %10.3 azalarak 40 bin 812 adet olduğunu kaydeden Akbal, “Rakam bir küçülme olarak görülüyorsa da pandemiyle dünyadaki gayrimenkul yatırımlarında İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi rakip pazarlarda % 50-80 arasında değişen daralmaya kıyasla % 10 ile sağladığımız pozitif ayrışma, bizim için 2021 yılında en büyük cesaret kaynağı. Bu yıl 50 bin adet bandını geçerek 7.5-8 milyar dolarlık bir döviz girdisini sağlamayı hedefliyoruz” dedi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle hazırladıkları ‘İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’ne de değinen Akbal, uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının Türkiye’ye daha çok girmesini ve bilinçlenmesini sağlamak amacıyla sürdürdükleri çalışmaları şöyle aktardı:
“6 farklı dilde, tüm dünya coğrafyalarına hitap ettiğimiz İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’ni yabancı yatırımcıların bilgisine sunuyoruz. GİGDER olarak yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapma sürecinde herhangi bir konuda karşılaşabilecekleri uyuşmazlıklarda bir çözüm noktası olma konusunda tüm girişimlerimize devam ediyoruz. Ayrıca yabancıya gayrimenkul satışında birtakım yetkinlikler getirilmesi yönünde de sektör olarak birtakım taleplerimiz olmuştu. Zira gayrimenkul yatırımı, Türkiye’ye doğrudan girecek yabancı yatırımlar içinde önemli bir döviz girdisini oluşturuyor. Bu açıdan yabancı yatırımcılara satış yapan firmaların, hizmet veren kuruluşların, aracı kurumların ve geliştirici firmalarının bu alanda yeterli standartları taşıyarak kaliteli hizmet vermelerini bekliyoruz. Bu konuda biz de bir taslak çalışma hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yetkililerimizle paylaştık. Oradan gelecek çalışmalara da her türlü katkıyı vermeye hazırız. Bununla ilgili kamunun da gerekli noktalarda regülasyonlar yaparak bunları hayata geçirmesini arzu ediyoruz.”