19 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaManşetGreenox; EDGE Sertifikasına hak kazandı

Greenox; EDGE Sertifikasına hak kazandı

Türkiye'nin ilk dikey ormanı olarak hayata geçirilen Greenox projesi; EDGE Yeşil Bina Sertifikası'na hak kazanan ilk proje oldu.

Aycan & Feres iş ortaklığının ilk projesi olan 120 milyon TL yatırım değerindeki Greenox; Uluslararası Finans Kurumu’nun başlattığı EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programı kapsamında Türkiye’de EDGE Yeşil Bina Sertifikasını ilk alan proje oldu.

Çeliktepe’de otopark katlarıyla birlikte 27 katlı tek blok halinde inşa edilen, 170 daireden meydana gelen ve aralık ayında konut teslimlerinin başlayacağı Türkiye’nin ilk dikey ormanı konseptli projesi Greenox’un dış cephelerinde 25 bin 500 bitki ve 900 ağaç kullanıldı. Yılda en az 2 bin 373 M³ oksijen üretecek olan proje; kaynaklarda sağladığı verimlilik ile projede yaşayacak olanların enerji ve su giderlerinde yüzde 40’tan fazla tasarruf etmelerini sağlayacak.

Greenox, Büyükdere Caddesi’ne ve 4. Levent metro istasyonuna 400 metre mesafede rezidans konforu, lokasyon avantajı, 1100 metrekare sosyal tesis alanı ve yüksek tasarruf ile verim sağlayan sürdürülebilir sistemleriyle dikkat çekiyor. Gerek sahip olduğu yeşil donatılar, gerekse çevresine katacağı artılar değerlendirildiğindeadeta yaşayan canlı bir organizma gibi olan Greenox, Uluslararası Finans Kuruluşu tarafından ülkemizde başlatılan EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programıkapsamında global arenada ülkemiz adına bayrağı taşıyan ilk proje olarak pilot proje seçildi.

Greenox’un program kapsamında pilot proje seçilmesinin imza törenine Aycan Gayrimenkul Başkanı Ahmet Tüfekçi, Feres Gayrimenkul Yatırım Ortağı Murat Yağan, projeyi hayata geçiren Aycan 6 Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve proje mimarı Salih Çıkman, IFC Ülke Yöneticisi Jesper Kjaer, IFC Kıdemli Özel Sektör Geliştirme Uzmanı Eduard Yakubov ile IFC Yeşil Binalar Danışmanı Naz Beykan katıldı.

“Greenox; su ve enerjiden minimum yüzde 40 tasarruf sağlayacak”

Mimar Salih Çıkman imza töreninde bir sunum yaparak şehir merkezinde yaşayan insanların yeşile ve oksijene duyduğu ihtiyaçtan yola çıkarak dünya çapında benzer projeleri yerinde inceleyip Greenox’u projelendirdiklerini söyledi. Aralık ayında konut teslimlerinin başlayacağını açıklayan Çıkman; projenin bölgenin oksijen deposu olacağını, sağlayacağı minimum yüzde 40’lık enerji ve su tasarruflarıyla projede yaşayacak olanların bütçelerine katkı sağlayacağını ifade etti.

“Proje; sektöre iyi bir örnek olacak”

İmza töreninde konuşan Jesper Kjaer de Türkiye’de enerji tüketiminin ortalama yüzde 33’ünün binalar tarafından sarfedildiğini söyleyerek “yaklaşık 130 ülkede yeşil binalar yapılmasını destekleyen ve IFC tarafından ortaya çıkarılan EDGE sertifikasyonunun Türkiye’de yapılmasını teşvik edeceğini ve Greenox’un iyi bir örnek olacağına inanıyoruz” dedi.

EDGE Yeşil Bina Sertifikasyonu için standart nedir?

Projenin EDGE standardına ulaşması ve sertifikasyon belgesini almaya hak kazanması için bina ya da binaların enerji, su ve kullanılan malzemelerle birlikte minimum yüzde 20 verimliliği sağlaması gerekiyor.

EDGE’nin hedefi önümüzdeki yedi yıl içinde öncelikli pazarlarda yeni başlayan inşaatların yüzde 20’sini geleneksel binalardan yeşil binalara dönüştürmektir. Bu çaba, yeşil bina konseyleri ve Kosta Rika, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Vietnam’daki diğer sertifikasyon hizmeti veren kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. EDGE’in ana finansman kaynakları Avusturya, Kanada, Danimarka, ESMAP, Avrupa Birliği, Finlandiya, GEF, Japonya ve İsviçre’dir.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI