Bina güçlendirmeleri konusunda 25 yıllık bir tecrübeye sahip olan Art Yol Mühendislik Genel Müdürü Sinan Türkkan, İstanbul'da 1.5 ile 2 milyon arasındaki deprem riski taşıyan konut için yıkıp yeniden yapmak yerine güçlendirmenin ekonomik bir çözüm olacağını söyledi.
Türkkan, güçlendirme konusuna, Kentsel Dönüşüm Yasası içinde yer verilmesi gerektiğine de dikkat çekti.Türkkan, "İstanbul'da 3.5 milyon konut var. Bunların 500 bin tanesi ayakta durması dahi mucize olan binalar, bunların yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. 1.5 milyon ile 2 milyon arasında da çökme riskini de taşıyan bir yapı stoku var. Bunları yıkıp yapmak çok ekonomik değil. Güçlendirme seçeneği bu tip binalarda daha tercih edilebilir bir çözüm olabilir" dedi.
JAPONYA'DA OLSA İKİ GÜNDE ÜLKEYİ BOŞALTIRLAR
Türkkan, böyle bir verinin Japonya'da paylaşılması durumunda ülkede iki gün içinde kimsenin kalmayacağı tespitini de yaparken, Türkiye'nin bu konuda gerek bilinçlenme gerekse de mevzuat anlamında geri kaldığının altını çizdi.
1987 yılında beri hem projelendirme hem de güçlendirme çözümleri konusunda hizmet sunduklarını belirten Türkkan, bina güçlendirmesiyle amaçlarının olası bir deprem sonrası yapının ayakta kalması ve içinde yaşayanların sağ salim dışarı çıkması olduğuna dikkat çekti.
MALİYETTE YÜZDE 40 KRİTİK
Türkkan, binayı yıkıp yeniden yapma ile güçlendirme arasında tercih yapılırken değerlendirilecek maliyet hesabıyla ilgili ise şunları söyledi:
"Yıkılıp, yeniden yapılma maliyeti 100 lira olan bir konutun, güçlendirme maliyeti 40 lirayı aşıyorsa, güçlendirme yerine binanın yeniden inşa edilmesi daha rasyonel bir tercihdir. Eğer maliyet yüzde 40'ı aşmıyorsa, ölüm riskini yüzde 99 azaltan ve daha ekonomik bir çözüm olan güçlendirme seçeneğine başvurulabilinir".
Türkkan, daire başına ortalama 10 ile 15 bin lira arası bir maliyet çıktığını da ekledi. Ancak, korozyon meydana gelen taban katlarındaki tadilatlar için bu maliyet işin büyüklüğüne göre 2 bin liraya kadar düşebiliyor.
Bu amaçla Koç Finans ile bir kredi anlaşması imzaladıklarını belirten Türkkan, böylece 6 aya kadar sıfır faizle 2 ile 15 bin lira arasında bir güçlendirme kredisinin hayata geçirildiğini de belirtti.
İNSANLARIN GÖÇÜK ALTINDA KALMASI ARTIK KADER DEĞİL
İnsanların göçük altında kalmasının artık kader olmadığını belirten Türkkan, yurtdışında bununla ilgili çok gelişmiş teknolojilerin de olduğunu ancak bunların uygulanması için henüz mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılmadığını söyledi.
Türkkan bu nedenle, başta Mimarlar ve Mühendisler Odası'nın bu konudaki bilinçlendirme ve kamuoyu yaratma konusunda üzerine görev düştüğünü kaydetti.
Türkkan bu konudaki önemli bir diğer sorunun da, belediyelerin kaçak katı olan binalara ruhsatın izin verdiği kata kadar güçlendirme izin vermesi olduğunu bu nedenle vatandaşın kaçak katları yıkmak yerine güçlendirmeden vazgeçmesi olduğunu belirtti.
Türkkan, bu nedenle güçlendirme konusunun mutlaka kentsel dönüşüm yasasının içine eklenmesi gerektiğini söyledi
Hürriyet.