KAMU BANKALARI FAİZ İNDİRİYOR
Öncelikli etkisi 2. El pazarında görülecektir. Bu gelişme genel konut satışları içinde 1,5-2 yıla yakın süredir %30-35 aralığında seyreden proje pazarı/1.el’i %25’ler seviyesine geriletecektir.
Bununla birlikte; TOKİ & EMLAK KONUT projelerinde kamu bankaları ve proje geliştirici desteği ile sunulacak proje kapsamında Mortgage kredileri yatırım özellikli talebi destekleyecektir.
Metropollerde güncel kira değerleri, teslime hazır ve ikinci el konut pazarında kira alternatifi yerine satın alma alternatiflerine yönelinmesine vesile olacaktır.
Bu yönelim talebin şiddet ve iştahı ile gayrimenkul fiyatlarını yukarı yönde artışa sevk edecektir.
YABANCILAR İSTANBUL’DA 101 BİN KONUT ALDI
Yabancıların bugüne kadar Türkiye genelinde edindikleri toplam taşınmaz sayısının ise 253 bin 466 olduğu açıklandı.
Yabancı yatırımcıların bugüne kadar İstanbul’da edindikleri taşınmaz sayısı 101 bin 096 adet olurken bu sayının 97 bin 802’sinin konut olduğu belirtildi
Mart-2021 verilerine göre İstanbul’da bulunan 4,1 Milyon Daireden 98 Bininde yabancılar gayrimenkulü satın alarak bulunuyorlar; yani İstanbul’da yabancı mal sahipliği %2,4.
Sayılar bize, İstanbul örneğinde yabancıların gayrimenkul alımlarında endişe edilecek bir durum olmadığını; asıl endişe edilmesi gereken konunun metropollerde göçmenler olduğu gerçeğinin sorgulanması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
DOLARIN ETKİSİ
Gayrimenkul sektöründe Doların maliyet etkisi yerli / yabancı girdi malzemelerde kaçınılmaz “zam“ olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geliştirilen Projenin güncel aşaması, harcanmış maliyetleri tüketici lehine yansıtırken; harcanacak maliyetler tüketici aleyhine yansıyacaktır.
Yabancı satışlarına kur etkisinin pozitif yansıyacağı öngörüsünde bulunan teorisyenler, maliyet ve ikame etkisini düşünmediklerinden yanılmaktadır. Lüks sınıftan – toplu konuta; doların kur etkisinin gayrimenkul fiyatlarına yansıması oransal olarak kaçınılmaz olacaktır.