Gürcistan’ın en büyük enerji yatırımına Türkler imza atacak. Ülkenin dokuz bölgesinde kurulması planlanan toplam 1.450 MW kurulu güce sahip rüzgar tesisleri, yaklaşık 1.4 milyar euro yatırımla Türk şirketi ENERGO Windpower Ltd. tarafından hayata geçirilecek.
Gürcistan’ın çeşitli bölgelerinde kurulacak toplam 1.450 MW’lik rüzgar santrali yatırımlarına ilişkin anlaşma Tifl is’te imzalandı. Anlaşmaya imza koyan yatırımcı şirket ise 30 yıla yakın enerji sektörü tecrübesine sahip Türk girişimcilerin kurduğu ENERGO Windpower Ltd. şirketinin ana hissedarları ise Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Göksu, Başkan Vekili Ali Serhan Koyuncugil ve Yönetim Kurulu Üyesi Nusret Cömert.
Başbakan Yardımcısı imzaladı
ENERGO Windpower Ltd., Gürcistan’da ilk defa rüzgar enerjisi santrali kurmak, işletmek ve üretilen elektriği değerlendirmek üzere Gürcistan Enerji Bakanlığı’yla mutabakata vardı. Mutabakat zaptını ENERGO Windpower Ltd. adına Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Göksu, Gürcistan Hükümeti adına ise Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze imzaladı. 23 Mayıs 2014’teki imza töreninde Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Türkiye’nin Tifl is Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Tiflis Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi ve Gürcistan Hükümetin’den dört bakanın yanısıra Gürcistan Enerji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer bakanlıklardan üst düzey yöneticiler de hazır bulundu.
Gürcistan’ın en büyük yatırımı
ENERGO Windpower Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Göksu, söz konusu yatırımı, “Türk-Gürcü kardeşliğinin en güzel örneklerinden biri ve Türk-Gürcü ortaklığının en büyük yatırımı” olarak niteledi. Göksu, “Gürcistan Rüzgar Enerjisi Projesi, iki ülkenin Cumhurbaşkanı ve Bakanlar düzeyinde mutabakata vardığı üzere yalnız enerji alanında değil Gürcistan’ın en büyük yatırımı olma özelliğine de sahiptir” dedi.
1000 kişi istihdam edilecek
Yusuf Ziya Göksu’nun verdiği bilgiye göre yatırım kapsamında 9 bölgede toplam 1.450 MW kapasitesinde rüzgar enerjisi üretim tesisi kurulacak. Toplam yatırım tutarının 1.4 milyar euroya ulaşması bekleniyor. Tesislerin kurulumunda 1.000 kişinin üzerinde istihdam sağlanacak. ENERGO Windpower Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Göksu, söz konusu rüzgar yatırımlarının Gürcistan’ın cari açığının kapanmasına hizmet etmenin yanı sıra, ülkenin enerjide dışa bağımlılığının ortadan kaldırılmasına da ciddi katkıları olacağını vurguladı. Bu yatırımların Gürcistan’ın yanı sıra Türkiye’ye de katkısı olacağını belirten Göksu, “Rüzgar enerjisi santrallerinin hizmete girmesiyle beraber Türkiye’nin enerji açığının kapatılmasında da büyük katkı sağlanacaktır” dedi.
9 bölgede fizibilite başladı
Mutabakat zaptının imzalanmasından hemen sonra fizibilite çalışmalarına başlandığını söyleyen Göksu, ardından rüzgar enerjisi santrallerinin kurulumunun gerçekleştirileceğini ve kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Santrallerin devreye alınarak ENERGO tarafından işletilmeye başlanacağını ifade etti.
Finansman görüşmeleri sürüyor
Yeni projeler de yolda Yusuf Ziya Göksu, Gürcistan’da yapılacak 1.4 milyar euro tutarındaki rüzgar yatırımlarının finansmanı için ilgili kuruluşlarla ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Göksu, en iyi koşulları sunacak finans kuruluşuyla el sıkışacaklarını ve sonraki projelerde de aynı kuruluşun önceliğe sahip olacağını vurguladı. Küresel finansal kriz sonrası, yatırıma dönüşmeyi bekleyen büyük miktarda finansal kaynağın akıllıca planlanmış, karlı projeler için beklediğini söyleyen Göksu, özellikle enerji projeleri için finansman sorunu yaşanmadığına dikkat çekti.
Yeni projeler de yolda
Yusuf Ziya Göksu, ENERGO Windpower Ltd’nin Türkiye dışında kurulmuş uluslararası bir proje şirketi olduğunu belirtti. ENERGO’nun özellikle yenilenebilir enerji konusu başta gelmek üzere enerji sistemleri ve tesislerine yönelik proje geliştirme, gerçekleştirme ve işletme faaliyetleri yürüttüğünü aktaran Göksu, şirketin tüm bölgenin yanı sıra dünya çapında faaliyet gösterebilecek bir organizasyonel yapıya sahip olduğunu ifade etti. Göksu, halen Gürcistan Rüzgar Enerji Projesi’nin yanı sıra başka projeler üzerinde de çalıştıklarını ve yakın dönemde bunların da somutlaşacağını anlattı.
(Dünya)