16 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetGürültü Kirliliğine; Yerleşim Zon’u ve Gürültü / Ses Perdesi Öneriyorum…

Gürültü Kirliliğine; Yerleşim Zon’u ve Gürültü / Ses Perdesi Öneriyorum…

Acarlar Şirketler Topluluğu Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Bilge Özdemir; Yapılaşma ve Gürültü Kirliliği “ üzerinde tespitlerini  “emlakdream.com’ a “ özel  değerlendirdi ve önerilerde bulundu.
70’li yıllardan 90’lı yıllara, Kent çeperlerinde kümeleşen sanayi bölgelerini takip eden “gecekondu bölgeleri“ çevresel gelişim ile kabuk değiştirdi, 2000’li yıllar ile bu gelişim döngüsü yerini “otoyollara“ bıraktı. Yolların izini takip etmek, yerleşimin gelişimini takip etmek oldu.
Bende bu tarz bir yerleşim bölgesi “Bahçeşehir’de“ oturuyorum. Yaptığımız yolların çevresinde konumlandırdığımız yerleşim alanlarını otoyola yakınlık / erişim – ulaşım kolaylığı İle pazarlayıp, sonra içinden çıkışmayacak trafik sorunları ile boğuşuyoruz.
Sabahın 7’sinde şehir yönünde düğüne gider gibi 10’ larca aracın çıkardığı gürültüyü, birde dönüşlerinde  akşam 8’e kadar yaşıyoruz. Bizim “Siren“ diye nitelendirdiğimiz, yönetmelikte “Sesli İkaz Cihazları“ olarak geçen, cihazların çıkardığı/çıkartıldığı sesleri dinlemek zorunda kalıyoruz.
Evde hastası, uyuyan çocuğu, dinlenmek isteyeni var. LÜTFEN BİRAZ DUYARLI OLALIM. Zaten her tarafınızdan “ışık saçıyorsunuz – size tahsis edilmiş emniyet şeridini kullanıyorsunuz“ bu kadar gürültü çıkarmanıza gerek yok.
Bu doğrultuda Avcılar & Esenyurt & Başakşehir Belediyelerini ve çevre yoluna yerleşim ile sınırı olan diğer belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesini “ÇEVRE YOLU GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE“ yönelik önlem almaya davet ediyorum.
Yerleşim alanları içinden ve yakın çevresinden geçen otoyollarda “ ambulans & İtfaiye & acil göreve giden Kolluk Kuvvetleri“ dışında siren kullanımının  yasaklanmasını  ve “GÜRÜLTÜ YASAĞI BÖLGESİ“ oluşturulmasını öneriyorum.
Araç, lastik ve otoyol sesine çözüm olabilmesi için, karayolları ve/veya belediyeler tarafından yerleşim alan çevrelerine “SES / GÜRÜLTÜ PERDE“ uygulamaları getirilmelidir.
Ambulans, Hasta Nakil, itfaiye ve göreve giden Kolluk Kuvvetlerine sözüm yok; sözün bittiği noktada olduğumu biliyorum.
Ancak; işi gücü bırakıp sabahın 8:00’ inde Bahçeşehir’ den otobana çıkıp Sesli İkaz Cihazlarını öttürenleri izlemeye başladım.
–  Duruşmalara giden/gelen Ceza Evi Nakil araçları,
–  Üzerinde ışığı olan ve ışık yetmemiş gibi sürekli Sesli İkaz’ da bulunan sivil plakalı özel araçlar,
Araştırdım!..
2000’li yıllardan beri dönemin ihtiyacına göre güncellenen ve farklı bakanlık yetkilerine geçen her türlü ayrıntının düşünüldüğü ve yer aldığı yönetmeliğimiz var… işte bu ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ’nin  tekrar güncellenme ve uygulanmaya ihtiyacı var.
Bu yönetmelik içinde;
  • Kara yolu çevresel gürültü kriterleri
  • Kara yolu araçlarında uyulması gereken şartlar
  • Belirtilmiştir. Bunlardan Bazıları;
    Motorlu Araçların Sesli İkaz Cihazları ve Bunların Takılması ile İlgili Tip Onayı için Yönetmeliğine
    uyulacağı; Bir motorlu araç üzerinde veya içinde; korna veya ses çıkaran başka bir cihazın zorunlu haller dışında gürültü rahatsızlığına neden olacak şekilde çalınması yasaktır.
    Bazı araştırmacıların gürültüyü; günlük terör olarak nitelediği süreçte; emniyet şeridinde ve/veya normal şeritte yol istemek için bu kadar gürültü çıkarmaya gerek yok… yetişemiyorsanız; yola erken çıkın veya geç kalmayı kabullenin.

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI